SPK Nedir?

SPK'nın ne demek olduğu ve açılımının ne olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki SPK nedir? SPK ne demek? SPK'nın açılımı nedir? SPK ne için çalışır?

12.03.2021-17:17 - (Son Güncelleme: 12.03.2021-17:17) SPK Nedir?

Açılımı Sermaye Piyasası Kurulu olan SPK, son günlerde vatandaşlar tarafından araştırılan kurumlardan biri oldu. Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 Mart 2021'de yaptığı yeni ekonomik reformlarının ardından sık sık aratılan konu haline geldi.

İnternet kullanıcıları ve vatandaşlar, SPK'nın ne demek olduğunu araştırıyor. Peki SPK nedir? SPK ne demek? SPK'nın açılımı nedir? SPK ne için çalışır?

SPK NE DEMEK?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mali, idari özerkliğe sahip bir denetleyici ve düzenleyici kamu kuruluşudur. SPK, 1981 yılında 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile kuruldu. SPK'nın kuruluş nedeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun 1. maddesinde yer almıştır.

SPK'nın kuruluş amacı; tasarrufların menkul kıymetlere yatırılıp, halkın iktisadi anlamda kalkınmaya yaygın ve etkin bir biçimde katılmasını sağlamak hedefiyle; sermaye sektörünün açıklık, güven ve kararlılık içerisinde çalışmasını tasarruf sahibinin faydalarının ve haklarının korunmasını, denetlemek ve düzenlemektir.

SPK NE ZAMAN KURULDU?

Türkiye'de kurulan ilk denetleyici ve düzenleyici kuruluş olan SPK, 13 Ocak 1982 yılında ''sermaye piyasasının açıklık, güven ve kararlılık içerisinde çalışması ve tasarruf sahibi kişilerin haklarının korunması hedefiyle 2499 sayılı kanunname ile'' kuruldu.

SPK'nın merkezi Ankara'da olmakla birlikte İstanbul'da temsilciliği bulunmaktadır. SPK, mali ve idari özerkliğe sahip bir kuruluştur. Bununla birlikte bağımsız olarak düzenleme ve denetleme faaliyetlerini yürütmektedir.

SPK'NIN GÖREVLERİ NELERDİR?

6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda yer alan SPK'nın görevleri şunlardır:

''Bağımsız şekilde kuruluşların ve ortaklarının tüm faaliyetlerini denetleyip bunların listesini yayınlamış olmak,

Gelişmiş olan yatırım araçlarına ve teknolojiye ayak uydurup vatandaşları bu konulardan haberdar etmek,

Kamuda devamlılığı sağlamak adına ve vatandaşların zamanında ve doğru bilgiye ulaşmaları adına sağlıklı kararlar almak,

Kamuyu Aydınlatma Platformu’nun yükümlülüklerini, yetkilerini ve görevlerini belirlemek,

Sermaye sektörünün gelişmesi adına bilimsel incelemeler yapmak,

Sektörde yer alan yatırımcılara önerilerde bulunacak bireylerin uyması gerekilen kuralların belirlenmesi,

Yurt içi ve yurt dışındaki eşdeğer kurullarla mali istikrarının sağlanması adına başka finans kuruluşları ile işbirliği ve iletişim halinde olmak, bu kurumlar ile beraber çalışmalar yapıp katkıda bulunmak,

Halka arz edilen firmalarda, görev alan üst seviye yöneticisi personelin gereken sertifikasyonlarını ve eğitimlerini kontrol etmek ve bu eğitimlerin standartlarını belirlemek.''

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal