Şili orman yangınlarına teslim oldu: Ölü sayısı 51’e yükseldi

Şili’de geçtiğimiz günlerde başlayan orman yangınları, orta ve güney kesimlerde etkisini artırdı. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre yangınlarda en az 51 kişi hayatını kaybederken Devlet Başkanı Gabriel Boric, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini duyurdu.

04.02.2024-11:23 - (Son Güncelleme: 04.02.2024-11:23)

Şili’nin Valparaiso bölgesindeki orman yangınlarında can kaybı sayısı artıyor. Yerel yetkililerden alınan bilgilere göre en az 51 kişi hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Carolina Toha, yakın saatlerde ölü sayısının "çok daha yüksek rakamlara ulaşacağını" ifade etti. Şilili yetkililere göre, Valparaiso ve Vina del Mar gibi kıyı kentlerinin birçok bölgesinde çıkan orman yangınları hala yayılmaya devam ediyor.

Kaydedilen en ölümcül orman yangını

AA’da yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Gabriel Boric, olağanüstü hal ilan ederek durumla başa çıkmak için "gerekli tüm kaynakları" kullanacağını açıkladı. Şili'deki bu orman yangınının, ülkede kaydedilen en ölümcül Yangın olduğuna inanılıyor. Yangından etkilenenlerin çoğunun, yaz tatilleri için kıyı bölgesini ziyaret eden kişiler olduğu belirtiliyor.

Şili İçişleri Bakanı Carolina Toha, bazı yangınların "kasıtlı" çıkarıldığını düşündüklerini belirterek, şu ana kadar 43 bin hektarın kül olduğunu açıkladı. Toha, önümüzdeki saatlerde ölü sayısının "çok daha yüksek rakamlara ulaşacağını" ifade etti.

Şili yangın

OHAL ilan edildi

Valparaíso'da Sağlık Bakanlığı tarafından alarm durumu ilan edildi. Bakanlık, ameliyatların askıya alınması ve geçici sahra hastanelerinin kurulmasına izin verilmesi çağrısında bulundu. Aynı açıklamada, eğitimlerinin sonuna yaklaşan tıp öğrencilerinin sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için işe alınacağı duyuruldu.

Boric, sokağa çıkma yasağının kaldırılacağını ve acil durum araçlarının etkilenen bölgelere ulaşmasına yardımcı olacağını belirtti. İçişleri Bakanı, ulusa hitaben yaptığı konuşmada, Pazar günü yaklaşık bin 400 itfaiyecinin görevlendirileceğini ifade etti. Acil servislere askeri personel sevk edilirken, yangınların nedeniyle ilgili soruşturmalar devam ediyor. Zaten hassas olan durumun daha da kötüleşmesini önlemek amacıyla hükümet, Valparaíso ve yakındaki Marga Marga bölgesinde ateşle müdahaleyi ve ısı üreten makinelerini yasakladı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal