Dünya Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisini konuşuyor: Türkiye kalıcı barışta aktif rolde

Gazze’deki savaşı durdurmak için çaba sarf eden Türkiye’nin önerisi dünyada gündem oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya attı ‘Uluslararası Filistin-İsrail Barış Konferansı' fikri uluslararası camiada gündeme geldi.

04.02.2024-10:41 - (Son Güncelleme: 04.02.2024-10:41)

İsrail ile Filistin arasında devam eden savaşın durması adına yoğun çaba sarf eden Türkiye, kalıcı ateşkes için ortaya dikkat çekici bir fikir ortaya attı.

İsrail'in insanlık suçlarına varan eylemlerine devam ettiği 7 Ekim tarihinden bu yana Türkiye, acil ve kalıcı bir ateşkesin gerekliliğini vurgularken, Batı ülkeleri Tel Aviv'in zulmüne destek verdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın aylar önce dile getirdiği savaşın bölgeye yayılma uyarıları, maalesef gerçeğe dönüşmeye başladı.

İsrail Filistin

7 Ekim'den bu yana beşinci kez Ortadoğu'yu ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir barışın tesis edilmesi için diplomatik görüşmeler yapacak. Aynı şekilde İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, İstanbul'daki temaslarının ardından iki devletli çözümü vurgulamaya başladı.

Küresel konferans önerisi

Sabah’ta yer verilen habere göre; Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde ortaya atılan "Uluslararası Filistin-İsrail Barış Konferansı" önerisi dünya gündemine damgasını vuracak gibi görünüyor.

Barış Konferansı'nın düzenlenmesine genel anlamda bir itiraz olmasa da, Batı'nın bir aktörü olan Hamas'ın bu konferansta yer almasına karşı çeşitli çekinceler bulunuyor. Türkiye, Filistin-İsrail barışı için insani, siyasi ve askeri anlamda bir garantör olarak rol üstlenmeye hazır olduğunu vurguluyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal