Kızıldeniz’de tansiyon yükseldi: ABD ve İngiltere, Husileri havadan vurdu

ABD ve İngiltere, Yemen’de Husilere ait olduğu belirtilen 13 bölgedeki 36 hedefi hava saldırıları düzenleyerek vurdu. İşte detaylar…

04.02.2024-10:32 - (Son Güncelleme: 04.02.2024-10:32)

Kızıldeniz’de gerçekleşen saldırılar giderek tansiyonu yükseltiyor. Alınan bilgilere göre, ABD ve İngiltere, Yemen’de Husilere ait olduğu belirtilen 13 bölgedeki 36 hedefi hava saldırıları düzenleyerek vurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Kızıldeniz’deki saldırılarda Husilerin hedef alındığını ifade etti.

ABD ve İngiltere, Husilere bomba yağdırdı

AA’nın haberine göre; ABD ve İngiltere'nin Yemen'deki Husi militanlara ait 36 hedefi hava saldırısıyla vurduğu belirtildi. Saldırılarda Husi silah depoları, füze sistemleri, rampaları, hava sistemleri ve radarlar hedef alındı. Ayrıca, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'den Kızıldeniz'e fırlatılmaya hazırlanan 6 Husi gemisavar füzesinin imha edildiğini duyurdu. CENTCOM'un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Kızıldeniz'deki gemilere karşı kullanılacak olan 6 Husi gemisavar füzesinin başarıyla etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Kızıldeniz füze

Kızıldeniz’de son durum ne?

İran destekli Husiler, Gazze'deki İsrail saldırılarına tepki olarak, 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koymaya ve bazılarına dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı. ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarını defalarca başarıyla düşürdü. Husi eylemlerinin ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. 

ABD, küresel deniz ticaret güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturulduğunu açıkladı. 31 Aralık 2023'te Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta İsrail'e destek olmaktan suçladıkları ABD'ye ait bir gemiyi Kızıldeniz'de füze ve kamikaze dronlarla hedef aldıklarını duyurdu. 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husi saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep eden kararı kabul etti. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal