AB’den Türkiye’ye dikkat çeken mesaj: 'Kısa zamanda bunu gidermeyi amaçlıyoruz'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye ile aralarındaki işbirliğini derinleştirmeyi ve farklı olan kısımları düzeltmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

04.02.2024-10:08 - (Son Güncelleme: 04.02.2024-10:08)

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen ve AB ülkelerinin dışişleri bakanlıklarının hazır bulunduğu gayriresmi toplantıda konuşan Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye hakkında önemli ifadelere yer verdi.

Türkiye ile ilişkilerin gündemlerinin ilk sıralarında yer aldığını belirten Borrell, "Tüm üye ülkeler, Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulmasında hemfikir." dedi.

Kısa zamanda bunu gidermeyi amaçlıyoruz

AA’da yer alan habere göre; Borrell konuşmasında şunları söyledi:

"Çatışmalardan kaçınmak ve işbirliğini artırmak için Kıbrıs meselesini dikkate alarak Türkiye ile temasa geçmemiz gerekiyor. Türkiye ile daha fazla ilişki kurmamız, çıkarlarımızın örtüştüğü alanlarda çalışmamız ve bizi birbirimizden uzaklaştıran meselelerden kaçınmamız gerekiyor."

Josep Borrell

Gündemimiz daha olumlu etkileşime geçme yönünde

AB vize serbestisi konusundaki soruya yanıt veren Borrell, "Türkiye ile daha güçlü ilişki kurmamız konusunda herkes hemfikir ancak bu, gelişmelerin seyrine bağlı olacaktır. Vize konusunda ne olacağını tam olarak bilmiyorum. Bugün bu konu tartışılmadı. Ancak genel kanı, Kıbrıs üyemiz olduğu için gündemimizin en üst sıralarında yer alan Kıbrıs sorununu çözmek için dahi Türkiye ile daha olumlu şekilde etkileşime geçmemiz gerektiği yönünde." diye konuştu.

Türkiye küresel sahnedeki önemini giderek artıyor

Belçika Dışişleri Bakanı Lahbib de yaptığı konuşmada, Türkiye küresel sahnede giderek daha önemli bir stratejik ortak olarak yer alıyor." dedi. Lahbib, 2004 genişlemesinin 20. yılını kutlamak amacıyla Nisan ayında gerçekleştirilecek etkinliğe Türkiye'yi de davet etmeyi planladıklarını belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal