Irak’tan ABD’ye nota: Bölgede gerilim giderek artıyor

Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD’ye ülkede gerçekleştirdiği saldırılar sebebiyle nota vermeye hazırlandıklarını bildirdi.

04.02.2024-09:50 - (Son Güncelleme: 04.02.2024-09:50)

Son haftalarda Irak ve Suriye’de saldırılar düzenleyen ABD ile Irak arasındaki gerilim giderek artıyor. Irak Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki saldırılar sebebiyle ABD’ye not vermeye hazırlanıyor. 

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Irak'taki askeri ve sivil mevzilere düzenlediği saldırılar sonucunda, ABD'nin Bağdat'taki büyükelçisinin ülkede bulunmaması sebebiyle, maslahatgüzarın bakanlığa çağrılarak kendisine nota verileceği açıklandı.

ABD Irak nota

ABD, Irak ve Suriye’ye saldırı düzenlemişti

AA’da yer verilen habere göre; ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), üslerine yönelik saldırılara karşılık olarak Irak ve Suriye'de İran Devrim Muhafızları Ordusu'na ait hedeflere yönelik hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. CENTCOM'un yazılı açıklamasına göre, Suriye ve Irak'ta Kudüs Gücü'ne bağlı milis gruplara ait en az 85 hedef hava saldırısıyla vuruldu. 

ABD'ye ait Kule 22 adlı üsse daha önce düzenlenen saldırıda 3 Amerikan askeri ölmüş, 40'tan fazla asker de yaralanmıştı. Irak Hükümet Sözcüsü Basim Avvadi ise saldırıların ardından "Amerikan yönetimi, Kaim Akkaşat (Enbar) bölgesindeki güvenlik güçlerimize saldırı düzenledi. Bu düşmanca saldırı aralarında sivillerin de bulunduğu 16 kişinin şehit olmasına ve 25 kişinin de yaralanmasına neden oldu." açıklamasında bulunmuştu.

3 günlük yas ilan edildi

Irak hükümeti, ABD'nin dün gece gerçekleştirdiği ve 16 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırılarının ardından ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Başbakan Muhammed Şiya Sudani'nin talimatıyla, ABD'nin Ürdün'deki saldırısına yanıt olarak Irak'ta bulunan İran destekli Şii Haşdi Şabi güçlerine yönelik düzenlenen misilleme saldırılarının ardından yapılan açıklamada, hayatını kaybedenler için ülke genelindeki tüm kurumlarda 3 günlük yas ilan edildiği belirtildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal