Sigorta Prim Borcu Olanlara Müjde! Ucuz Emeklilik Nedir, Nasıl Yapılır?

Prim borcu yüzünden sigortaları ödenmeyenler de artık emekli olabiliyor. Yeni yasayla birlikte artık belli miktar karşılığında emekli olunabiliyor. Peki, Ucuz emeklilik için son tarih ne zaman?

11.10.2021-12:16 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-13:56)

Bağkurunun prim borcunun ödeyemeyen ve bu yüzden önceden sigorta süreleri dondurulanlar, yeni gelen yapılandırma yasasıyla birlikte normal primden daha azını yatırarak sigortalık dönemini tekrardan başlatıp canlandırabilecekler. Başvurular çok yakında bitiyor. Peki, ucuz emeklilik nedir?

UCUZ EMEKLİLİK NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim borcu, trafik cezası ve vergi gibi başta olmak üzere devlete karşı borçların yeniden yapılandırılmasına dair yasa çıkmıştı. Borçların yeniden yapılandırılarak peşin ya da taksitle ödenmesine olanak veren 7326 sayılı yasa 1 Temmuz’da başlayıp 30 Eylül’de sona ermişti. Toplamda 61 milyar liralık yapılandırma talebinde bulunuldu. Tahsilat 1.6 milyar lira ile son buldu.

Geçmişe dönük prim borcu yüzünden primleri dondurulan ve sigorta süreleri işlemeyen bireyler için de müjde geldi. Yüz binlerce Bağkurlu, 9 Haziran 2021’de başlatılan yasadan yararlanıp canlandırma borçlarını yapılandırabiliyor. Bağkurlular bu sayede sigortalarını canlandırabiliyor.

Bağkurlular, durdurulan sigortalılık sürelerinin canlandırılması için başvuruda bulunabiliyor. Başvurular sigorta dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerinde ve sosyal güvenlik merkezlerinden yapılıyor. 


UCUZ EMEKLİLİKTEN NE ZAMANA KADAR YARARLANILABİLİR?

Dondurulan sigortalılık süresini tekrardan canlandırmak isteyen Bağkurluların borç ödemesi, borçlu olunan yılın primi üzerinden değerlendirilecek. Borca enflasyon faizi haricinde farklı bir ekleme yapılmayacak. Ödenen borçla birlikte tahmini %65lik bir avantaj sağlanacağı ön görülüyor. Başvurular 1 Kasım 2021’e kadar sürecek. Canlandırma için başlatılan yapılandırmanın ilk taksit dönemi içerisinde ödenmesiyse kılınan zorunlu özelliklerden. Primin ödenmesinden sonra Bağkurluların sigorta süreleri devam edecek. Primi yetenler emekli olabiliyor.

UCUZ EMEKLİLİK NASIL YAPILIR?

Yeni getirilen yasayla birlikte primini ödeyemeyen Bağkurluların borçlu oldukları dönem donduruluyor ve fazladan borç eklenmiyor. Borcunu ödemek isteyen Bağkurluların sigortalarını canlandırmak isteyenlere de müjde geldi. Borçların büyük kısmının silindiği biliniyor. Emekliliği gelen borçlular, borçlarını ödedikten sonra emeklilik dilekçelerini verip maaşlarını hemen alabiliyorlar. 

Ucuz emeklilik için ilk iki taksit döneminde taksitlerden birinin ödenmesi gerekiyor. 30 Kasım’a kadar ilk taksit dönemi bitiyor. İkinci taksit ödeme süresiyse 31 Aralık 2021’de sonlanıyor. İlk iki taksit süresince ödenmediği takdirde yapılandırma bozuluyor ve borçlu indirimden yararlanamıyor. İndirim yaptırımını ödemek için parası olmayan Bağkurlular bankaların kredi seçenekleri mevcut.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal