Erken Emeklilikte Büyük Fırsat!

Erken emeklilik için prim günü eksik olan ya da sigorta başlangıç tarihini öne almak isteyenler yaş ve sigorta süresini sağlayan birçok yolla eksik günlerini borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir.

31.08.2021-13:31 - (Son Güncelleme: 31.08.2021-19:05) Erken Emeklilikte Büyük Fırsat!

Emekli olmak isteyen vatandaşlara müjde geldi. Ayda 38 liraya emekli olabilirsiniz. Sigortalı çalışan olmadan doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık için geçirilen süreler, avukatlık stajı, memurların aylıksız izin süreleri, kısmi süreli çalışanlar, yurtdışındaki öğrenim süreleri, fahri asistanlık dönemi, polis ve askerlerin sivil öğrencilik süreleri, usta, uzman öğreticilik süreleri de borçlanma kapsamında yer alıyor. Sigortalılar bu yıllar için günlük asgari 38 lira ile azami 286 lira arasında günlük prim ödeyerek borçlanma sağlarken emekli olabilirsiniz. 


İHTİYAÇ KADAR BORÇLANMAK YETERLİ

Eksik prim günü tamamlamak, sigorta başlangıcını öne çekmek için yapılan borçlanmada tamamını değil ihtiyaç kadar borçlanmak yeterli oluyor.  Vazgeçilmesi halinde borçlanılan miktar iade alınabilir. Borçlanma için ödenen primler ücret geliri elde eden memur, işçi, serbest meslek kazancı elde edenlerin vergi tutarından düşürülebilir. 

Erken emekliliği ilişkin merak edilen sorular ve cevapları: 

BORÇLANILACAK SÜRELER

Doğum, askerlik, sigortalı olmadan doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için geçirilen öğrenim, bir yıllık avukatlık stajı, yurtdışı eğitim, hekimlerin fahri asistanlık dönemi, uzman ve usta öğreticilikte geçen yıllar, kısmi süreli iş sözleşmeli sigortalıların çalıştıkları aylara ait eksik süreler bu borçlanma süreçlerine dahildir. Polis, komiser yardımcısı, subay, astsubayların sivil öğrenim dönemi, memurların aylıksız izin süreleri de buna dahildir.

GREV VE LOKAVTTA GEÇEN SÜRELERİ DE KAPSIYOR MU?

Grev ve lokavtta geçen süreler de borçlanılabilir. Seçim yasaları kapsamında görevinden istifa edenler, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar boşta geçirdikleri süre boyunca borçlanabilir. Herhangi bir suçtan tutuklanan, gözaltına alınıp da beraat edenler bu sürelere yönelik prim ödemesi yapabilir. 

DOĞUM BORÇLANMASININ ŞARTLARI NEDİR?

Kadın sigortalının doğum borçlanması yapabilmesi için, adlarına prim ödenmiş olması, çocuğun yaşaması, borçlanacağı sürede adına prim ödenmemiş olması şartı var.

KADIN SİGORTALI NE KADARLIK SÜREYİ BORÇLANABİLİR?

Sigortalı en fazla üç çocuk için toplam 6 yıla kadar borçlanabilir. Bir çocuk için 720, 3 çocuk için 2160 güne kadar borçlanma yapılabilir.

AVUKATLARIN BORÇLANABİLECEĞİ AZAMİ SÜRE NE KADARDIR?

Avukatlar, sigortası olarak 6 ay mahkemelerde 6 ay avukat yanında olarak toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesi ile kuruma başvurmaları durumunda bu süreleri borçlandırabilir.

BORÇLANMADAN VAZGEÇİLMESİ HALİNDE BORÇLANILAN TUTAR İADE ALINABİLİR Mİ?

Borçlanma tutarının tamamı talep oluşturulması durumunda sınırlandırma olmadan iade edilir. Yeniden borçlanmak istemesi halinde yeniden talep oluşturarak borç tutarı hesaplanır.

BU YIL BORÇLANMA İÇİN ÖDENMESİ GEREKEN PRİM MİKTARI NE KADAR?

Bu yıl günlük asgari prim tutarı 38 lira ile 286 lira arasında değişiyor. Talep oluşturan kişiler ihtiyaç kadar borçlanılabilir.

VERGİ İNDİRİMİNDE BİR ZAMAN AŞIMI OLABİLİR Mİ?

Vergi indiriminden yararlanmayan kişiler borçlanmada vergi düzeltme talebi beyanında bulunabilir. Geriye dönük 5 yıllık indirim hakkından faydalanabilir. Bu yıl için 2017-2021 yıllarını borçlananlar daha önce vergi indiriminden yararlandıysa bu yıl içinde başvurarak faydalanabilir.

BORÇLANMA İÇİN ÖDENEN PRİMLER GELİR VERGİSİ MATRAHINDAN İNDİRİLİR Mİ?

Doğum, askerlik ve diğer borçlanmalarda ödenen primler, ücret geliri elde eden memur, işçi, serbest meslek kazancı elde edenlerin vergi matrahından indirilebilir. Vergi indiriminden faydalanmak için sigortalı olarak çalışma koşulu bulunuyor. Ödenen tutarın tamamı kazançtan düşülür.

ASKERLİK BORÇLANMASINA HANGİ SÜRELER DAHİLDİR?

Er veya erbaş olarak silah altında geçen süreler, yedek subay okulundaki eğitim dönemi, TSK hesabına okuyanların, istekleri dışında, disiplinsizlik veya farklı bir nedenle ayrılmaları durumunda, harp okulu veya yüksekokulda geçen süreler. Kendi hesabına okuduktan sonra TSK veya Emniyet mensubu olanların, normal öğrenim süreleri askerlik borçlanması kapsamında. Askerliğini 18 ay olarak yapan, 540 günlük askerlik borçlanması yaptığında asgari 20.606 lira prim öder.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal