Emekli Olmak İsteyenlere Sevindiren Haber Geldi! Erdoğan İmzaladı

Toplu parası olmayanlar için emeklilik fırsatı geldi. Başvuru süresi bir ay uzatılan yapılandırma ile kamu bankalarından kredi alanlar borçlanma yaptıktan sonra veya borcunu ödedikten sonra emekli olabilecek.

29.08.2021-10:01 - (Son Güncelleme: 29.08.2021-10:39) Emekli Olmak İsteyenlere Sevindiren Haber Geldi! Erdoğan İmzaladı

Toplu parası olmayanlar için emeklilik yolu açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 1 ay uzatılan, milyonlarca vatandaşın başvuru yaptığı yapılandırma kapsamında, devlete olan tüm vergi ve prim borçlarının faizleri silinerek ana paraya enflasyon farkı eklenecek.

Verilen bilgilere göre; peşin ödeyecek olanlar farkın yüzde 90'ından da kurtulmuş olacak. Bunun yanında taksit ile ödemek isteyenlere 18 taksit ve 36 ay ödeme imkanı da bulunuyor.

Yapılandırma ile birlikte SGK'ya borcu olduğu için emekli olamayan ya da toplu parası olmadığı için borçlanma yapamayanlara imkan getirildi. Bu sigortalılar kamu bankalarından kredi çekerek borçlarını kapatabilecek ve taksitler yeni bağlanacak emekli maaşlarından kesilecek.

Geçmiş Bağ- Kur günlerini ihya ederek satın alacaklar bu sayede günlerini tamamlayıp emekli olacaklar. Bunun yanında, parayı kamu bankalarından alacak olanlar kredi ile ödeyecekler. Kredi kapsamına doğum ya da askerlik borçlanması sebebiyle emekli olabilecek kişiler de eklenmiş oldu.

ASKERLİK ERKEN TARİHE ÇEKİYOR

Askerlik günlerini satın alarak primlerini tamamladıktan sonra emekli olabilecek duruma gelen erkek sigortalılar ile doğum borçlanması ile prim borçlarını tamamladıktan sonra emekli olabilecek kadın sigortalılar bu paraları kamu bankalarından alacakları kredi ile ödeyebilecekler.

Bu durumda toplu parası olmadığı için emekli olamayan vatandaşlara emeklilik yolu açılmış olacak. Ayrıca bu paraların geri ödemesi emekli maaşından 36 taksitle kesilerek yapılacak.

Askerliğini sigortadan önce yapanlar belli bir süre askerlik günlerini borçlandıklarında (satın aldıklarında) işe giriş tarihini geri çekebiliyor olacak. Bu da onlara 1 yıl erken emeklilik yolunu açıyor. Askerliğini sigortadan sonra yapanlar ise günlerini borçlanarak eksik primlerini tamamlayabiliyor.

SİGORTALI 6 YIL KAZANIYOR

Kadın sigortalılar ise işe giriş tarihlerinden ya da staj sigortası yapıldıktan sonra dünyaya gelen üç çocuğa kadar borçlanma (gün satın alma) yapabiliyor.

Bu durumda 3 çocuk borçlanan bir kadın sigortalı 2160 gün yani 6 yıl kazanıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuşsa 6 yıl beklemeden erken emekli olabiliyor.

İLK OLARAK SGK'DAN YAZI ALINIYOR

Böylelikle kredi ile emekli olmak isteyenler ilk olarak SGK'ya giderek borçlarını ödediklerinde ya da askerlik veya doğum borçlanması yaptıklarında emekli olabileceklerine dair yazı alacaklar.

Aldıkları yazı ile Halkbank, Ziraat Bankası ve VakıfBank'a giderek kredi çekecek. Bankalar parayı direkt SGK'ya göndererek borcu kapatıyor ve emekli maaşı aynı bankaya yatıyor.

Krediye aylık 1.55 faiz oranı uygulanacak. Kredi çekerek emekli olan sigortalılar, geri ödemeyi ise aylıklarından 36 ay taksitle yapabilecekler.

KİMLER ALABİLECEK? 

Birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda 4/A'dan ya da 4/B'den yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar 

Primini kendi ödeyen, Ek-5 ve Ek-6 kapsamında çalışanlardan birikmiş prim borcunu ödemesi durumunda yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar.

Hizmet borçlanması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanabilecek sigortalılar 

Geçmiş dönemde durdurulan hizmet sürelerini ihya etmek isteyenler

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal