1 Trilyon Dolarlık Tartışma

Ülke genelinde yaşanan tartışmalarla gündemden düşmeyen ABD'de borç limitinin askıya alınmasına dair tartışmalar alevlendi.

11.10.2021-11:37 - (Son Güncelleme: 11.10.2021-11:54) 1 Trilyon Dolarlık Tartışma

ABD merkezli olan internet sitesi Axios'da yer alan bir haberde, borç limiti sorununun Kongre'de çözüme kavuşturulmasının zaman alabileceği bilgisi ifade edildi.

ABD'DE GÜNDEM KONUSU BORÇ LİMİTİ KRİZİ

Acil bir durum dahilinde tükenen kaynaklar ile artış borç tavanı arasındaki boşluğun kapatılması için 1 trilyon dolarlık bir madeni paranın kullanılabilir olduğu kaydedilen makalede, ABD Darphanesi'nin eski müdürü Philip Diehl'in Hazine Bakanı Janet Yellen'ın istemesi durumunda 1 trilyon dolar tutarında platin bir madeni para basılabileceğini ifade ettiği aktarıldı.


Haber içerisinde, Hazine Bakanı Yellen'ın böyle bir madeni parayı basmaya niyeti bulunmadığı, fakat darphane müdürüne sessiz bir şekilde talimat vermemesi adına bir neden bulunmadığı da ifade edildi.

HAZİNE BAKANI JANET YELLEN 1 TRİLYON DOLARLIK MADENİ PARAYA KARŞI

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise geçtiğimiz günlerde CNBC'ye vermiş olduğu mülakatta, borç limiti krizini çözmek adına 1 trilyon dolarlık platin madeni paranın basılmasına karşı durduğunu ifade etmişti.


ABD'nin temerrüde düşmesini önlemek adına Kongre'nin federal borç limitini 18 Ekim tarihinden önce kaldırmasının 'son derece gerekli" olduğunu yineleyen Yellen, krizi çözmek için ABD para birimi yasasında bir boşluğun kullanılmasına karşı olduğunu belirtti. Yellen, 'Buna karşıyım ve bunu ciddiye almamız gerektiğini düşünmüyorum. Bu gerçekten bir hile.' şeklinde bulunan değerlendirmesini paylaştı.

FED'İN BAĞIMSIZLIĞINI TEHLİKEYE YÖNLENDİREBİLİR

Yellen, bu şekilde bir hareketin Fed'den Kongre'nin borç vererek kapatmak istemediği açıkları kapatmak adına para basmasını istemekle eşdeğer bulunduğunu ifade ederek, para ve maliye politikasını birleştirerek Fed'in bağımsızlığını tehlikeye yönlendireceğini söylemişti.

Trilyon dolarlık madeni para basılması tartışması, bazı Demokrat bulunan vekillerin Cumhuriyetçi'lerin 28,4 trilyon dolarlık borç limitinin yükseltilmesini desteklemeyi reddetmesi sonucunda oluşan çıkmazı kırmak adına 1 trilyon dolarlık madeni para basmayı önermesi ile oluşmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal