SGK'da bakmakla yükümlü ne demek? Bakmakla yükümlü olma şartları nedir? SGK bakmakla yükümlü belgesi çıkarma işlemleri

SGK'da sigortalının sağlık güvencesinden faydalanacak olan kişiler için bakmakla yükümlü belgesi çıkarılır. SGK yönetmeliğinde bakmakla yükümlü belgesi çıkarılan kişiler, belgeyi çıkaran sigortalının sağlık güvencelerinden yararlanabilir. Peki, bakmakla yükümlü belgesi kimler için çıkarılır? İşte, konunun merak edilen tüm detayları..

23.06.2022-12:33 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-12:33) SGK'da bakmakla yükümlü ne demek? Bakmakla yükümlü olma şartları nedir? SGK bakmakla yükümlü belgesi çıkarma işlemleri

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5510 Sayılı maddesi gereği sigortalının sağlık güvencenizden faydalanabilen kişiler, bakmakla yükümlü belgesi kapsamında değerlendirilir. Bu kişiler SGK tarafından belirlenen bazı şartları taşıması halinde herhangi bir prim ödemesi yapmadan sigortanız sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.

Bakmakla yükümlü olan kişi arasında eş, anne, baba ve çocuklar girer. Bu kişilerin sizin sağlık güvenliğinizden faydalanmaları için belirli şartları taşımaları gerekir. Ailedeki her bir fert için bakmakla yükümlü olma belgesi alma şartları ise aşağıda şu şekilde verilmiştir.

Eş için bakmakla yükümlü olma şartları

Eşinizin sağlık güvencenizden yararlanabilmesi için onunla resmi nikahınızın olduğunu belgelemeniz gerekir. Eşinizin aynı zamanda kendine ait bir sosyal güvencesi ve maaşının olmaması diğer aranan şartlar arasındadır.

Kız çocuğu için bakmakla yükümlü olma şartları

Kız çocuklarına annelerinin ya da babalarının sağlık güvencesinden Yararlanabilmeleri için iki ayrı dönem işlemi yapılır. Bu kapsamda ebeveynlerin sigorta başlangıç tarihleri 1 Ekim 2008 tarihi öncesiyse farklı bir uygulama, 1 Ekim 2008 tarihi sonrasıysa ise farklı bir uygulama söz konusu olur.

Buna göre, ebeveynler 1 Ekim 2008 sonrasında sigorta başlangıcı var ise kız çocukları 18 yaşını bitirene kadar aktif güvence kapsamında bakılır. Lise eğitimi durumundaysa kız çocuğunun 20 yaşını, üniversite eğitimi alması durumundaysa 25 yaşını tamamlaması beklenir. 18 yaşını geçen kız çocuklarının okul hayatı yok ise kendi sağlık sigortasına geçmesi gerekiyor.

1 Ekim 2008 yılında önce yukarıda belirtilen uygulamalardan farklı olarak kız çocukları eğitim hayatları olmasa bile evleneceği tarihe kadar ebeveynlerini sağlık sigortalarından faydalanabilirler.

SGK Bakmakla yükümlü olma şartları

Erkek çocuğu için bakmakla yükümlü olma şartları

Erkek çocukları ise 18 yaşını tamamlayana kadar anne ve babalarının sağlık güvencesinden yararlanırlar. Lise eğitimi alan erkek çocukları 20 yaşını, üniversite eğitimi alan erkek çocukları ise 25 yaşını tamamlayana kadar ebeveynlerinin sağlık güvenceleri kapsamındadır.

Ebeveynleri 1 Ekim 2008 tarihi öncesi emekli sandığı çerçevesinde memur olarak çalışan erkek çocukları, herhangi bir okuma şartı aranmadan 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanabilirler.

Anne veya baba için bakmakla yükümlü olma şartları

Anne veya babanın kendilerine ait herhangi bir sosyal güvencenin bulunmaması ve ve bir maaşlarının olmaması gerekir.

Bakmakla yükümlü konusunda başvurular herhangi bir Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne yapılabilir. Başvuru sırasında sağlık yardımı talebi ile taahhüt formu gereklidir. Bu iki belgeye ek olarak başvuru yapacak olan kişinin kimlik fotokopisi de evraklar içinde yer alması gereken bir başka belgedir. Öğrencilerin anne veya babalarının sağlık güvencelerinden faydalanmaları için başvuru sırasında yanlarında öğrenci belgelerini bulundurmaları gerekiyor.

Bakmakla yükümlü belgesi herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınabildiği gibi e-Devler sisteminden de kolaylıkla temin edebilirsiniz. 

Elvan Çıldır
elvan@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal