Tacikistan Ziyaret Edilecek Yerler

Tacikistan, Doğusunda Çin, güneyinde Afganistan, batı ve kuzeybatısında Özbekistan, kuzeyinde Kırgızistan bulunan Orta Asya’nın denize kıyısı olmayan bir ülkesidir. İşte, Tacikistan ziyaret edilecek yerler…

04.07.2020-15:29 - (Son Güncelleme: 04.07.2020-15:27) Tacikistan Ziyaret Edilecek Yerler

Tacikistan ziyaret edilecek yerler nerelerdir, özellikleri nelerdir? Tacikistan ziyaret edilecek yerler konusu araştırılarak, mutlaka gidilmesi gereken yerler ve özellikleri verilecektir.

DUŞANBE

Duşanbe, Tacikistan’ın başkentidir. Tacikistan’ın turistlerce en çok ziyaret edildiği yerdir. Duşanbe, tarihi binalarının görülebileceği güzel bir kenttir.

BULUNKUL GÖLÜ

Bulunkul Gölü, Güneydoğu Tacikistan’da yer alan bir göldür. Çevresinde, yoğun bitki örtüsü, kum ve çakıl ovaları bulunmaktadır. Bu çevre Tacikistan’ın en soğuk bölgesi olarak bilinmektedir.

FANN DAĞLARI

Fann Dağları, tırmanış yapılabilen, buz gibi soğuk havasının olduğu muhteşem manzaraların olduğu dağlık bir bölgedir. Bu dağlarda, mayıs ve ekim ayları arasında doğa yürüyüşü, temmuz ve eylül ayları arasında dağcılık sporu yapılabilmektedir. Bu bölgede konaklanabilecek oteller vardır. Dağın çevresinde büyük ve küçük büyüklükte göller vardır. Bu dağlar, Zarfshan Menzili ve Gssar Sıradağları arasında yer alır ve temiz havası ile müthiş bir doğaya sahiptir.

GURMİNJ ZAVKİBEKOV MÜZİK ESTRUMANLARI MÜZESİ

Gurminj Zavkibekov Müzik Estrumanları Müzesi, Tacikistan’ın önemli sanatçısı Gurminj Zavkibekov tarafından 1990 yılında kurulmuştur. Bu müzede, Pamiri ve Badakhskahi müziği kültürünü temsil eden 100 adet müzik aleti yer almaktadır. Müzede kültürel etkinlikler de yapılmaktadır.

HİSSAR KALESİ

Ülkenin ana yapılarından biri olarak kabul edilen Hissar Kalesi, Hissar köyünde bulunmaktadır. 16. Yüzyılda inşa edilmiştir. Hissar Kalesi, tarihsel olarak medrese olarak kullanılmıştır. Zamanla kale yıkılmaya başlanmış, restorasyon çalışmalarıyla ihtişamını korumaya devam etmektedir.

LENİN ZİRVESİ

Lenin zirvesi, yüksek tırmanışlar için elverişli bir dağdır. Profesyonel dağcılık sporcularının gözdesidir. Yüksekliği, 7134 metredir. Her yıl dünyanın her yerinden gelen dağcılık sporcularının geldiği bir yer olmaktadır. Snow Leopard programının da başlangıç noktası olarak bilinir. Dağcılık sporlarına ilgisi olan herkes Tacikistan gibi bir ülkede ilgiyle karşılanıyor.

NUREK BARAJI

Afkanistan’a yakın Vahş Nehri üzerinde kurulan bir barajdır. Çok ender görülen bir şekilde toprak doldurma şeklinde inşa edilmiştir. Nurek Barajı, dünyanın en yüksek barajı özelliğine sahiptir.

PAMİRSKY ULUSAL PARKI

Pamirsky Ulusal Parkı, Tacik Milli Parkı olarak da bilinir. 1992 yılında doğal koruma alanı olarak belirlenmiştir. Bozkır, dağlık ve çöl özelliklerinin karışımına sahiptir. Kahverengi ayı kar leoparı ve Marco Polo koyunu gibi hayvanlar bu ulusal pakta yaşamaktadır. Park alanı, 2001 yılın biraz genişletilmiştir.

SARAZM ANTİK KENTİ

SARAZM Antik Kenti, Tacikistan’ın kuzeybatısında yer almaktadır. M.Ö. 4000 yıllarına kadar yerleşim yeri olan bir özeliği olmuştur. Günümüzde, Sarzm Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Tarihsel olarak kent, zamanının en önemli bakır üretim ve önemli bir tarım kenti merkezi olmuştur. Son yılarda yapılan kazı ve koruma çalışmaları nedeniyle kent daha fazla ilgi çekmeye başlamıştır.

SOMONİ ZİRVESİ

Somoni Zirvesi, adı İsmail Samani Zirvesi olarak da bilinmektedir. Somoni Zirvesi, Tacikistan’ın en yüksek zirvelerinden biri olarak bilinmektedir. 7495 metre yüksekliğindedir. Yüksekliği ve farklı özellikleriyle, dağcılık sporlarıyla ilgilenen pek çok kişinin gözdelerinden birisidir. Somoni Zirvesi, dağcılık sporcularının Kar Leoparı (Snow Leopard) unvanı almak için tırmanması gereken, oldukça prestijli beş büyük zirveden biridir.

SAREZ GÖLÜ

Sares gölü, büyük depremler sonucu oluşmuş bir göldür. Yüksek dağların derinliklerinde bulunan bir dağ gölüdür. Sares Gölü, dünyanın en tehlikeli deprem bölgelerinden biri üzerindedir. Bu gülün taşma tehlikesi vardır. Taşma ihtimalinde Orta Asya’da tsunami etkisi yaratacak bir konumda olduğu için çok tehlikeli bir özelliği var. Oldukça güzel, doğanın farklı özelliklerinin gözlemleneceği bir özelliğe sahip bir göldür.

ISKANDERKUL

Iskanderkul Gölü, Tacikistan’ın en güzel dağ göllerinden biridir. Adını büyük İskanderkul’dan almıştır. En güzel dağ göllerinden biridir. 300 kilometrekare alana yayılan bu çevresiyle doğal koruma altına alınan bir göldür.

TAJİKİSTAN NATİONAL MUSEUM

Tajikistan National Museum, bölgenin kültürel, tarihi dokusunun sergilendiği birçok eserle Duşenbe kentinde yer almaktadır. Tajikistan National Müsesi’nde 22 sergi salonu bulunmaktadır. Müzede
Bu makalede, Tacikistan ziyaret edilecek yerler konusunda ilgi duyan insanlara bilgi verilmeye çalışılmıştır. Olanağı olan insanların görmesi gereken bir ülkedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal