Kongo Cumhuriyeti

Daha çok Kongo Cumhuriyeti adı ile bilinen Demoktarik Kongo Cumhuriyeti’nin başkenti Brazzaville’dir. Bir Afrika kıtası ülkesi olan bu ülke, 1969 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdürmeye devam etmiştir.

08.07.2020-11:24 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-11:20) Kongo Cumhuriyeti

Kamerun, Angola, ve Orta Afrika Cumhuriyeti ülkeleri ile komşu olan bu ülkenin resmi adı birçok kez değişikliğe uğramış, bazı zamanlarda komşu ülkesi olan Kongo DC ile aynı adı kullanmıştır. 1877 yılında Portekiz Kongosu, 1885 yılında Kongo Bağımsız Devleti, 1903 yılında orta Kongo, 1910 yılında Fransız Kongosu, 1958 yılında Kongo Cumhuriyeti olarak anılmaya başlanılan Kongo Cumhuriyeti bağımsızlığını 30 Haziran 1960 tarihinde ilan etmiştir. 1960 yılında direnişçiler tarafından bağımsızlığını ilan edilmesi ile Özgür Kongo Cumhuriyeti olarak bilinmiştir. 1961 yılında ise federal Kongo Cumhuriyeti olarak adlandırılan Demokratik Kongo Cumhuriyeti direnişçiler tarafından daha sonra Kongo Halk Cumhuriyeti olarak anılmaya başlanmıştır. Bu ülkede bir süre yalnızca 7 ülke olarak tanınsa da daha sonra hükümet yanlıları askerler tarafından yenilgiye uğratılarak karmaşık bir ülke olmaya devam etmiştir. 1964 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 1966 yılında yine aynı isimle devam etmiş ancak 1971 yılında Kongo Cumhuriyeti olarak değiştirilmiş ve 92 yılında ise farklı bir isimle kullanılmışsa da 1997 yılında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak kullanılmaya devam edilmiştir. 

Kongo Cumhuriyeti'nin coğrafyası

Kongo Nehri ve Ubangi Nehri etrafında yer alan Kongo Cumhuriyeti Kongo havzasında yer almaktadır. Başkenti Brazzaville olan bu ülke aynı zamanda Kinşasa bölgesine de komşudur. 

Kongo Cumhuriyeti'nin İklim Tipi

Ekvator çizgisi üzerinde bulunan bu ülke, neredeyse her ekvator ülkesi gibi tropikal iklime sahiptir. Çok fazla yağışların görülebileceği bu ülkede Ocak ve Mayıs dönemleri yağmur sezonları olarak adlandırılmakta, aynı zamanda Ekim ve Aralık dönemleri ikinci yağmur sezonu olarak bilinmektedir. Atlas Okyanusu Sahil şeridinde dar kıyı ovalarında bulunan Mangrov ve Savan bölgeleri düz bölgeler ortada iç kesimlerine doğru gittikçe platoları yer almakta ve iklim farklılığı göstermektedir. Yüzölçümü bakımından oldukça büyük olan bu ülkede plato bölümünde Tropikal iklim görülür bazı bölgelerinde kuraklığa yakın sıcaklıklar görülebilmektedir. Genellikle yağışları ile tanınan bu bölgede yoğun miktarda tropikal yağmur ormanları vardır. 

Kongo Cumhuriyeti Hakkında Bazı Bilgiler

12 farklı eyaletten oluşan Kongo Cumhuriyeti'nin en çok bilinen eyaletlerine şu şekilde sıralayabilmek mümkündür: birçok modern yapıtı içinde bulunduran başkent, Brazzaville, Pool, Kouilou, Sangha, Pointe Noire, Cuvette Quest ve Owando, Ouesso… Kongo Cumhuriyeti'nin yarısı Hristiyanlık yarısından biraz azı animizm %2’lik kısmı ise Müslümanlık inançlarını benimsemiştir. Kongo Cumhuriyeti'nde kullanılan iki dil; Lingala ve Kutuba’dır. Yılın her mevsiminde çok fazla sıcaklık ve nem oranına sahip olan bu ekvatoral bölgenin Mart ve Mayıs, Ekim ve Aralık olan yağış dönemleridir. Kongo Cumhuriyeti'nde en çok tüketilen yemek tavuk eti ve deniz ürünleridir. 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal