Ankara’da Gezilecek Tarihi Yerler

Türkiye’nin başkenti olan Ankara’nın tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır. Eski tarihi ve ülkenin başkenti olması turistleri çeken nedenlerden. Peki Ankara’da gezilecek yerler neresi? İşte detaylar…

13.06.2020-17:17 - (Son Güncelleme: 13.06.2020-17:15) Ankara’da Gezilecek Tarihi Yerler

Ankara ismi ilk çağ tarihlerinden gelmektedir. Hitit çivi yazısında Ankara adı, Ankyra tarihsel adından ortaya çıkmıştır. Kentin çevresinde Paleotik Çağa ait tarihi eserler bulunmuştur. Atlıbel kenti civarında Tunç Çağı tarihi bulunmuştur

Ankara’da gezilecek tarihi yerler nerelerdir?

Ankara’da gezilecek tarihi yerler şunlardır: Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Augustus Tapınağı, Roma Hamamı, Ankara Kalesi, Eski Ankara evleri, Atakule, Anıtkabir gibi tarihi eserler ve yerlerdir.

Ankara’nın tarihi yerler ve özellikleri nelerdir?

Ankara’da gezilecek tarihi yerler ve özellikleri şunlardır:

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi, ortaçağdan kalmış bir savunma hisarı olarak kullanılmıştır.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, dünyanın en önemli müzelerinden biridir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara Kalesi civarında yer alır. 15. Yüzyıldan kalma Osmanlı mekanıdır. Müze’de Paleolitik çağdan günümüze kalan tarihi eserlerden başlayarak, insanlık gelişimi tarihi sergilenmektedir.

Augustus Tapınağı

Augustus Tapınağı, Romalılardan kalmış bir tarihi eserdir, Helenistik çağdan kalma görkemli bir yapıdır.  Augustus Tapınağı’nı mimar Hermogenes yapmıştır.

Roma Hamamı

Roma Hamamı, bir höyük altından çıkarılmıştır. Bu nedenle günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde ulaşmıştır. M.S: 211-217 yıllarında yapılmıştır. Roma Hamamı, soyunma bölümü, spor alanı, soğukluk ve sıcaklık gibi bölümlerden oluşmaktadır.

Ankara Kalesi

Ankara Kalesi, Ankara’ya hakim görüntüde, bir dik yamaç üzerinde yer alır. İç ve dış surlar, Bizans döneminden günümüze kadar gelmiştir.  Geniş bir alanı kaplamaktadır. Tarihsel olarak 20 kulesi olan Ankara Kalesi’nin günümüze çok az bölümü kalmıştır. Ankara Kalesi’nin İçkale’si günümüze kadar gelebilmiştir. Sur duvarlarının bir bölümü Ankara taşından bir bölümü de mermerden yapılmıştır.

Eski Ankara Evleri

Ankara Kalesi içinde sur duvarları ile çevrelenmiş, Alaaddin Camii çevresinde yer alırlar. Eski Ankara evleri, Ahşap, kerpiç, tuğladan yapılmıştır. Eski Ankara Evleri iki veya üç katlıdırlar. Bu evlerin üst katları cumbalı, havadar özelliktedir. Alt katlar kışın kullanılan, küçük pencereli özelliktedir. Eski Ankara Evleri’nin tavanları ahşap süslemelerle zenginleştirilmiştir.

Atakule

125 metre yüksekliğinde, dış yüzleri camdan olan asansörle çıkılan Atakule’de asansörün cam olmasının ve çevreyi seyrederek çıkmanın keyfini yaşatılır.

Anıtkabir

Anıtkabir, Ankara’nın ikinci en yüksek tepesindedir. Anıtkabir Türk mimarlarınca yapılmıştır. Anıttepe, Frigler tarafından yapılan yığma bir tepedir.

Büyük bir tören alanı vardır. Anıtkabir’e tören yolundan, geniş merdivenlerden çıkılır. Merdivenin iki tarafında yüksek kuleler vardır. Kulenin önünde heykel topluluğu vardır. Kulelerin arasında 250 metrelik Aslanlı yol yer alır. Aslanlı yolda yirmi dört Hitit aslan heykeli yer alır. Aslanlı yoldan Zafer Alanı’na geçilir. Zaferli Alan, galeriyle çevrilmiştir. Çevresinde sekiz kule vardır. Bu alanda Atatürk’un mozalesi bulunmaktadır.

Ankara’da gezilecek tarihi yerler konusundaki diğer bilgiler şunlardır:

Ankara’nın Ulus semti çevresinde Osmanlı ve Selçuklulardan kalan cami, türbe, medrese, hamam gibi. Tarihi eserler bulunmaktadır

Kızılay’da Zafer Anıtı, Büyük Opera binası, Radyoevi gibi önemli tarihi ve anıtsal özellikleri olan eserler bulunmaktadır.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal