Şansal Büyüka, TFF tarafından görevden alınan hakemler hakkında konuştu

Şansal Büyüka'nın Türkiye Futbol Federasyonu'nun Merkez Hakem Kurulu ile birlikte almış olduğu görev yapacak hakemler listesi hakkında yaptığı açıklama büyük ses getirdi.

09.03.2022-09:55 - (Son Güncelleme: 09.03.2022-10:06) Şansal Büyüka, TFF tarafından görevden alınan hakemler hakkında konuştu

Türkiye Futbol Federasyonu, geçtiğimiz günlerde Merkez Hakem Kurulu ile birlikte almış olduğu kararla Spor Toto Süper Lig'in kalan bölümünde görev yapacak olan hakemleri açıklamıştı.

Yapılan bu açıklamada ise en çok dikkat çeken detay, kariyerli FIFA kokartlı hakemlerin sezonun geri kalan bölümünde görev alamayacak olması oldu.

Ünlü yorumcu Şansal Büyüka, konu ile ilgili olarak Milliyet Gazetesi'nde yazmış olduğu köşe yazısında ;

'Eski köye yeni adet arıyorlar...'

Yaşı uygun olanlar, geriye dönüp 30 yıldan bu yana baksınlar. Görev başında hangi MHK olursa olsun, bir derbiye atayacağı hakemi, bir hafta önceden maç vermez, dinlenmeye alır ve derbiye hazırlardı. Bu ritüel, bu alışkanlık, bu uygulama son Fenerbahçe-Trabzonspor maçında bozuldu. Perşembe akşamı Alanya ile Gaziantep arasında 120 dakika süren kupa maçını yöneten Zorbay Küçük, pazar günü hiç hakem kalmamış gibi Fenerbahçe-Trabzon maçına verildi. Hakeme yazık, hakemliğe yazık, futbola yazık... Liyakatsiz MHK, 'eski köye yeni adet arıyor.'

'Kendi kompleksinizi tatmin ediyorsunuz'

Yazıları yazdım, MHK’nin skandal kararı geldi... Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus gibi hakemleri bitirip, kendi kompleksinizi tatmin ediyorsunuz. Şu işe bakın, Cüneyt Çakır ile Fırat Aydınus’un kramponlarının bağını bağlayamayacak liyakatsiz tayfa, bu iki efsanenin elinden düdüklerini alıyor... Bu ayıp TFF’ye yeter. Nihat Abi buna nasıl izin verdi, inanamıyorum.

'Aynı hakem, aynı takımın maçında...'

MHK’den bir saçmalık daha... Mete Kalkavan önceki hafta Kasımpaşa-Fenerbahçe maçını yönetti. Son dakikada Fenerbahçe’nin attığı galibiyet golüne 'faul var' diye Kasımpaşa’dan çok ciddi itiraz geldi. Bu hakemi alıyorsun, bir hafta sonra gene Fenerbahçe maçında bu defa VAR hakemi yapıyorsun. Psikolojisi nasıl, kafası rahat mı, hiç düşünmüyorsun. Hakem mi bitti, aynı hakemi, aynı takımın maçında iki hafta üst üste görevlendiriyorsun.

Fırat Aydınus hakemlikten alındı

'Emir-komuta zinciri gibi oluyor!'

VAR odasında generaller (usta hakemler) oturuyor, sahada teğmenler -üsteğmenler (genç hakemler), görev yapıyor. General, teğmeni-üsteğmeni VAR’a davet ettiğinde gitmeme şansı var mı? Gidip de VAR odasında oturan generale uymama şansı var mı? Mecburen 'Emret komutanım' diyor. Genç hakemler sahadaysa, ustaları VAR’da görevlendirmeyin. Emir-komuta zinciri gibi oluyor. Genç hakemlerin kişiliğini eziyorsunuz.

'Doğru karar veren Fırat Aydınus'a ev hapsi verildi'

Fırat Aydınus’u Altay-Rize maçında çok dikkatli izledim. Maçta VAR’ın davetine gitti ama VAR’a uymadı, kendi verdiği kararın arkasında durdu. Üstelik, VAR’a uymamakla iyi yaptı, çünkü kendi verdiği karar kesin doğruydu. Buna rağmen Fırat Aydınus, ev hapsine mahkum edildi. Haftalardır sahalarda yok. Ey MHK, bu işte günahı olan kim varsa, siz daha kısa pantolonla gezerken, Fırat Aydınus bu ülke hakemliğinin yükünü taşıyordu. Hani doğru söyleyen dokuz köyden kovulur misali, doğru karar veren Fırat Aydınus’da adeta sahalardan kovuldu. Yazıklar olsun, işin çivisini çıkarttınız.

'Kirli sulara dalmak lazım'

Türk hakemliğinde bizler suyun üstündeki köpüğü görüyoruz. Bir de köpüğün altındaki kirli sulara dalmak lazım... Kim bilir alt kategorilerde hakemlikle ilgili neler oluyor? Örneğin, duydum ve çok üzüldüm. Hakem dernek seçimlerinde istenen listeye oy vermeyen genç hakemler hemen kızağa alınıyormuş. Olur mu böyle şey? Siz adamın hakemliğine bakın, kime oy verdiğine değil...

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal