Şanlı Sultan Murat Direnişi

I. Dünya Savaşı'nda Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Sultan Murat Yaylası'nda Türk ordusunun mübarek erleri canlarını ortaya koyarak Rus ordusunu bozguna uğrattı. Buradaki askerlerimizden 71'i şehitlik mertebesine ulaştı.

20.06.2020-14:06 - (Son Güncelleme: 21.06.2020-00:27) Şanlı Sultan Murat Direnişi

Osmanlı Padişahı IV. Murat´ın, İran´a bağlı olan Erivan'a yaptığı sefer sırasında ordusu ile konaklayıp ve bir cuma namazını kıldığı ve bu yüzden adının verildiği Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Sultan Murat yaylasında I. Dünya Savaşı' sırasında Rus ordusuna karşı amansız bir mücadele verildi.  Türk ordusunun mübarek erleri canlarını ortaya koyarak Rus askerleriyle savaştı.

Rus ordusunun 13. Dümen 4. Alay 4. Tugay'da görev yapan Türk askerlerinden 71'i şahadet şerbetini içti. Her yıl 23 Haziran'da vatanı için canlarını feda eden şehitlerimiz dualarla anılıyor.

1916 yılında deniz gücü oldukça yüksek olan Rus ordusu, Doğu Anadolu'yu işgal etmek için Karadeniz bölgesine çıkartma yaptı ve Coruh Vadisi'nden İspir' kadar ilerledi.

Rus askerleri için bu yeterli değildi, kara ordularının da desteği lazımdı ve Baltacı Deresi'ni geçip Sürmene'ye doğru hareket ettiler.  Buradan Solaklı Deresi'ne gelen askerler iki tabur askerini Çaykara'ya yolladı ve orayı işgal ettiler.

Buna engel olmak isteyen Türk askerleri Bayburt'taki Türk karargâhına ait bölgede yer alan Soğanlı Geçiti'ni kontrol için oraya milis kuvvetlerini yolladı fakat bu yeterli olmadı. Milis kuvvetlerine destek için 29 Mart tarihinde bir jandarma müfrezesi gönderen Türk askerleri 20 Nisan'da Limonsuyu Mevkii'nde ilerlemeye çalışan Rus ordusunu yerle bir etti.

1000'DEN FAZLA RUS ASKER ESİR ALINDI

Türk ordusu, Uzungöl Vadisi'nden Demirkapı'ya ilerlemeye çalışan Rus ordusuna gerekeni yaptı ve onları geri püskürttü. Ruslar yavaş yavaş Türklere karşı koyamayacaklarını anladılar fakat mücadeleyi sürdürdüler. Hem sayıca yüksek olan hem de güçlü silahları olan Rus ordusu 30 Mayıs'ta tekrar atağa geçti.

Madur ve Polut tepelerinden Bayburt'a bir işgal planı yapan Rus ordusu, Türk ordusunu arkadan sarmayı planlıyordu. Çarşıbaşı-Karadağ hattında sahil müfrezemiz, Harus dağlarının kuzeyinde 18.dümen, limonsuyu hanları-soğanlı ve Haldizen bölgesinde jandarma ile takviye edilmiş milis kuvvetlerini karşılarında gördüklerinde bunun imkânsız olduğunu anladılar.

8 Haziran'da tekrar Sultan Murat ve Limonsuyu'na doğru taarruza geçen Rus ordusu, Türkler tarafından bir kez daha yenilgiye uğratıldı.

3.bölge komutanı Fevzi Paşa, Gümüşhane'de bulunan 3.ordu komutanı Vehip Paşa ile Rusları tamamen bölgeden atmak için bir plan yaptı.

Fevzi Paşa'nın 21 ve 22 Haziran'daki taarruz emriyle askerlerimiz Sultan Murat istikametine baskın yaptı. Bu çatışmada birçok askerimiz şehit olurken Rus ordusu yerle bir edildi. 1.000 den fazla Rus askerinin de esir alındığı çatışmalar 23 Haziran'a kadar sürdü.

Çaykaralılar, çatışmalar sona erdikten sonra bölgeye geldi ve bıraktıkları silahlarla cephanelikleri topladı.  Çatışmalarda şehit olan Tabur Komutanı Yüzbaşı Seyfettin Bey ve 70 askerlerimiz Sultan Murat Tepesi'ne gömüldü.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal