Uyku Kalitesini Artıran Besinler

Sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmek için uykuya ihtiyacımız vardır. Gün içerisinde tükettiğimiz besinler uyku kalitesinin etkilenmesini doğrudan etkiliyor. Bazı besinler daha fazla tüketerek uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Peki, uyku kalitesini artıran besinler nelerdir? Detaylar haberimizde...

01.09.2020-09:08 - (Son Güncelleme: 01.09.2020-09:05) Uyku Kalitesini Artıran Besinler

Uyku, karmaşık ve mekanizması hala tam olarak çözülememiş bir durumdur. Uyku zamanlamasının, süresinin ve yoğunluğunun belirlenmesinde birçok etken bulunmakta. Uyku düzenini etkileyen faktörlerden biri de şüphesiz beslenme. Özellikle pandemi sürecinde stres ve kaygı düzeyinin artması, beslenme düzeninin bozulması gibi durumlar uyku bozukluklarına yol açmaktadır.

Uyku ve beslenme arasında birbirini etkileyen karşılıklı bir ilişki olduğunu belirten Diyetisyen Emel Terzioğlu Arslan, ‘Yani uyku düzeninin bozulması sağlıklı beslenme düzenini olumsuz yönde etkilerken tüketilen bazı besinler de uyku kalitesini azaltmaktadır. Örneğin, gece geç saatlerde uyumanın fast food tüketimini artırdığına, sebze tüketimini azalttığına ve düşük fiziksel aktiviteye neden olduğuna dair yapılan çalışmalar mevcuttur. Ayrıca kronikleşmiş uykusuzluğun besin alımını artırdığı ve buna bağlı olarak vücut ağırlığının arttığı yapılan bazı çalışmalarda gösterilmiştir.

Buna karşılık tükettiğimiz bazı besinlerle de uyku kalitemizi artırabilir ya da bozabiliriz. Özellikle akşam yemeğinde sindirimi zor yiyecekler, kızartmalar, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalar tüketmek ve uyku saatine yakın zamanlarda kafein içeriği yüksek çay, kahve, kola gibi içecekleri tüketmek hem uykuya geçişi zorlaştıracak hem de uyku kalitesini azaltacaktır’ dedi.

UYUMADAN 2 SAAT ÖNCE BESİN TÜKETİMİ BİTİRİLMELİ

Daha kolay uykuya dalabilmek için yapılması gereken ilk şeylerden biride uyumadan en az 2 saat önce besin tüketiminin bitirilmesidir. Bununla birlikte içeriğinde kafein bulunmayan bitki çayları da uykuya geçiş konusunda önemli bir yardımcıdır. Özellikle passiflora bitkisinin çayının uykusuzluk üzerine hafif düzeyde olumlu etkileri bulunduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur.

UYKU KALİTESİNİ ARTIRAN 12 BESİN

Uyku kalitesini artıran besinlerin içeriğinde triptofan amino asit bulunmaktadır. Triptofan seratonin hormonunun üretimini artırırken seratonin de mealtonin hormonunu destekler. Melatonin vücudun gece ve gündüz farklılıklarına uyum sağlamasına yardımcı olur. Yani hava karardığı zaman uykumuzun gelmesini, aydınlandığında da uyanmamızı sağlar. Bundan dolayı triptofan içeriği yüksek olan besinler uyku kalitesinin artmasını sağlar. Aynı zamanda uyumadan önce kurubaklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum içeriği yüksek olan gıdalar tüketmek uyku kalitesini pozitif yönde etkiler. Uykuya geçişi kolaylaştıran besinler ise şu şekildedir:

  • Muz
  • Elma
  • Kayısı
  • Ispanak
  • Tatlı patates
  • Badem
  • Keten tohumu
  • Süt
  • Yoğurt
  • Kefir
  • Kurubaklagiller
  • Kafeinsiz bitki çayları
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal