Maskeler Oksijenin Düşmesine Neden Olmuyor

Maske kullanımının karbondioksit solunumuna sebep olduğu yönünde ortaya atılan iddialarla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar; maskeyle soluk almakta bir miktar zorluk yaşansa da karbondioksit birikmesine ve oksijen seviyesinin düşmesine neden olacak etkiye sebebiyet vermediğini belirtti.

28.01.2021-08:56 - (Son Güncelleme: 28.01.2021-08:56) Maskeler Oksijenin Düşmesine Neden Olmuyor

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanan kişilerin nefes almakta zorluk yaşadıkları ve kandaki oksijen seviyesinin düştüğü yönünde ortaya atılan iddiaların gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.

Maske kullanımının salgınla mücadelede en önemli tedbir olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, ‘Maske ile ilgili bu söylentiler gerçekliğe dayanmıyor. Evet, maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor. Onun için çok ağır kalp yetmezliği ve akciğer hastalığı olanlar hariç olmak üzere herkes maske kullanabilir. Maske takarken bir sıkıntı hissediyor olmanız, sizin kanınızda oksijenin düştüğü anlamına gelmiyor. Ya da karbondioksitin yükseldiği anlamına gelmiyor. Zaten dünyada şu anda milyarlarca insan maske kullanıyor. Öyle bir zararlı etkisi yok. Bu konuda yapılan testler var. Oksijen ölçümleri ve karbondioksit ölçümleri yapılmış maske kullananlar üzerinde. Maske kullanımına özen gösterilmeli’ dedi.

‘MECBUREN BAZEN ÇIKARIP NEFES ALMAYA ÇALIŞIYORUM’

Begüm Taşdemir isimli vatandaş ise maske kullanımının nefes almakta zorlanmaya neden olduğundan bahsederek, ‘Maske kullandığım zaman genellikle nefes almakta sıkıntı çekiyorum. Sonuçta kendi soluduğum havayı tekrar solumama neden oluyor. Ne kadar zararlı olursa olsun mecbur bazen çıkartıp nefes almaya çalışıyorum. Çünkü maske taktığım zaman aldığım nefese doyamıyorum. Hem verdiğin nefesi almak sürekli beni daraltıyor. Hem de maske taktığım zaman kendimi psikolojik olarak sürekli buhranda hissediyorum’ ifadelerini kullandı.

‘GÖZLÜKLERİN BUHARLAŞMA İŞİNE BİR ÇÖZÜM BULUNMASI ŞART’

Gözlük kullanan kişilerin maske kullanımında zorluk yaşadığını ve büyük problemlere sebep olduğunu belirten Erhan Esaspehlivan, ‘Maske taktığım zaman nefes almanın yanı sıra en büyük sıkıntımız görme problemi oluyor. Ben gözlüklü bir bireyim. Maskeyi taktığım zaman sürekli gözlüklerim buğulanıyor. Yolda yürürken bir kazaya kurban gideceğim diye çok endişeleniyorum. Gözlüklerin buharlaşma işine bir çözüm bulunması şart. Gözlükçülerden aldığımız losyonlar maalesef işe yaramıyor’ dedi.

Abdullah Erbölükbaş ise, ‘Maske kullandığım zaman nefes alırken zorlanıyorum. Çoğunlukla maskemi burnumu dışarıda bırakacak şekilde kimse yokken takıyorum. Daha az oksijen aldığıma inanıyorum’ diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal