Kovid-19 Mutasyonu Aşıların Etkisini Değiştirecek mi?

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün mutasyon geçirme ihtimali, salgının neredeyse başından beri konuşuluyor. Aşı çalışmaları devam ederken, virüsün mutasyona uğrama ihtimali ile akıllara, üretilecek aşının etkisini yitirmesi durumu geliyor.

09.10.2020-15:44 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-16:58) Kovid-19 Mutasyonu Aşıların Etkisini Değiştirecek mi?

Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle çeşitli aşı çalışmaları yürütülüyor. Aşı çalışmalarının devam ettiği bu dönemde ise, Kovid-19’un mutasyon geçirmesi durumunda aşıların etkisini kaybetmesi ihtimali akıllarda soru işareti oluşturuyor.

İngiltere’de gerçekleştirilen yeni bir çalışma doğrultusunda elde edilen bilgilere göre, yeni tip koronavirüs mutasyon geçirse bile tedaviye aynı biçimde etki edeceği açıklandı. Önceden yürütülen çalışmalar ile, üretilen aşıların senelik olarak ya da çoklu dozlar biçiminde uygulabileceği aktarılmıştı.

Çin’den tüm dünyaya yayılan Kovid-19, tıpkı grip gibi sürekli bir biçimde mutasyon geçirmekte. Bilim insanları ise virüs mutasyonunun aşı üzerindeki etkisini inceleyerek, virüsün yapısındaki D ve G dizgilerinde oluşan mutasyonların aşıların etkisini değiştirmediği bilgisini paylaştı. 

G dizgisi olarak nitelenen Kovid-19’un tüm vakaların yaklaşık yüzde 85’ini oluşturduğu tahmin edilmekte. Dizgi, D614G adı verilen mutasyon sonucunda ortaya çıkmıştı. Araştırma yapan bilim insanları, tıpkı grip gibi, koronavirüsün mutasyona uğramasında korkuyor. Mutasyon durumu yaşansaydı üretilen aşıların etkisi kısa sürede ortadan kalkacaktı ve yeni aşı çalışmaları sürekli gündeme gelecekti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal