Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Ölümlerin çoğunun nedeni kalp krizinden kaynaklanmaktadır. Peki kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi anında ne yapılmalı? Kalp krizi nasıl anlaşılır? Kalp kriziyle ilgili tüm detayları sizin için haberimizde bir araya getirdik…

01.05.2018-16:23 - (Son Güncelleme: 19.07.2021-15:27)

Oldukça sık görülen ve sıcak yaz günlerinin de tetiklediği kalp krizi hakkında en çok merak edilen, kalp krizi belirtileri nelerdir? Kalp krizi anında ne yapılmalı? Kalp krizi nasıl anlaşılır? Sorularının cevaplarını sizin için araştırdık. İşte detaylar…

Kalp krizinin en önemli belirtisi, şiddetli kalp ağrısıdır. Göğüste, sol kolda, sırtta, mide bölgesinden çeneye doğru yayılan kalp ağrıları kalp krizinin habercisi sayılır. Kalp Krizi Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir? Kriz Anında Müdahale Yöntemleri Nelerdir? İşte tüm merak edilenler haberimizde...

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme ve bulantı kalp krizinin en önemli belirtileridir. Bununla birlikte farkına varılmadan ve herhangi bir ağrı hissedilmeden de kalp krizi gerçekleşebilir. Belirti vermeden yaşanan kalp krizleri ölümcül olabilmektedir. Kalp ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar çıkmaz kişinin tam donanımlı bir hastaneye başvurması ve sağlık yardımı alması ise oldukça mühimdir.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kalp krizinin ilk işareti göğüs ağrısıdır. Göğüste ağrı, yanma ve baskı oluşur. Bu ağrı sonrasında ise boyun ve kola doğru yayılır. Sırtta ve alında soğuk terleme başlar. Bazen şiddetli bulgular eşliğinde ortaya çıkan kalp krizi, bazen de hafif bir rahatsızlık şeklinde görülebilir. Bu esnada ağrı hareket etmekle artar, dinlenmekle azalsa da tamamen geçmez. Yarım saatten uzun sürebilir ve soğuk terleme ile mide bulantısı eşlik edebilir. Bu nedenle hafif ya da şiddetli göğüs ağrıları her zaman dikkate alınmalıdır.

En belirgin kalp krizi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

- Göğüs ağrısı

- Nefes darlığı

- Çarpıntı

- Kolay yorulma

- Bazen önemli kalp-damar hastalığı olmasına rağmen hiç şikayet olmayabilir

- Kalp krizi

- Ani ölüm

Göğüs Ağrısı

Çoğu kalp krizi göğüs kafesinin ortasında hissedilen bir ağrıya neden olur. Şikayet genelde birkaç dakika sürmektedir, gelip geçici karakterde olabilir. Baskı, sıkışma, ağırlık, ağrı olarak hissedilebilir. Hazımsızlık, göğüste yanma gibi mide rahatsızlığı şikayetleri ile de karışacak şekilde oluşabilir.

Gövdenin Üst Kısmında Ağrı

Bir veya her iki kolda, sırtta, omuzlarda, boyunda, çenede ve midenin üst kısmında ağrı ile de kalp krizi ortaya çıkabilir.

Nefes Darlığı

Nefes darlığı kalp krizinin tek belirtisi olabilir veya ağrıdan önce yada sonra gelişebilir. Dinlenmede ya da minimal hareketleri ile gelişebilir.

Kalp Krizinin Diğer Belirtileri

- Ani soğuk ter basması,

- Sebepsiz ani yorgunluk atakları (özellikle kadınlarda),

- Bulantı ve kusma,

- Ani baş dönmesi,

- Var olan şikayetlerin artması ya da süresinin uzaması.

Kalp krizleri yaygın bilinenin aksine her zaman ani ve şiddetli göğüs ağrısı şeklinde oluşmaz. Bazı insanlar belirgin bir şikayet hissetmeden de sessiz olarak kalp krizi geçirebilirler (özellikler şeker hastaları).

Kalp krizinin belirtilerini bilmek, böyle bir durumla karşılaşan bireyin zaman kaybetmeden tıbbi bakıma ulaşabilmesini sağlıyor. Çünkü kalp krizinde erken müdahale çok önemli. Erken müdahale hem hayati riskin azaltılmasını hem de kalp kasının zarar görmeden kurtulabilmesini sağlayabiliyor.

Belirtiler her insanda aynı şekilde meydana gelmeyebilir. Bazen kalp krizi gizli bir şekilde meydana gelir ve belirtileri görülmeyebilir. Diyabet hastaları kalp krizi anında ağrı duymazlar ve belirtileri görülmez. Yalnızca nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri belirir. Bazı hastalarda mide ülseri veya pankreatit ağrısıyla kalp krizi ağrısı karıştırılabilir, ülser lehine yanlış yorumlanabilir.

Oluşan ağrıya sıkıntı hissi, terleme, baş dönmesi ve bulantı gibi şikayetlerde eklenebilir. Bazı durumlarda daralma gösteren damar bölgesinde dinamik değişiklikler meydana gelebilir.  Bu şekilde meydana gelen kalp ağrıları kolaylıkla bir kalp krizine yol açabileceğinden çok daha tehlikelidir. Kalp hastalarının yüzde 20 ila 40’ı “sessiz kalp hastalığı” ile karşı karşıyadır. Bu durum genellikle şeker hastalarında görülmektedir. Aşırı kilo problemiolan bireylerde, kronik akciğer hastalığı olanlarda ve ağrıya tahammülleri fazla olduğu için kadınlarda daha sık görülmektedir.

KALP KRİZİ ANINDA NE YAPILMALI?

Eğer kalp krizi belirtilerini yaşıyorsanız hemen bir yere oturup dinlenin ve bir sağlık kuruluşundan yardım alın. Kesinlikle yürümeyin ve merdiven çıkmak gibi zorlayıcı faaliyetlerde bulunmayın. Kalp krizi anında kalp oksijen alamaz. Eğer yürümeye devam edip efor sarf ederseniz kalp daha fazla oksijen ihtiyacında bulunacak ve oksijen talebini artıracaktır. 

- Kalp krizi anında kuvvetlice öksürmek oluşan ritim bozukluğunu düzeltmede yardımcı olabilir. 

- Kalp krizi belirtilerinden biri başladığı ilk yapılacak iş profesyonel yardım çağırmaktır. Yani hemen 112 aranmalıdır.

- Eğer yalnızsanız ve telefonunuza yakın bir yerde ise ambulansı ve yakınlarınızı arayarak haber verin.

- Üzerinizdeki kravat ya da gömlek gibi kıyafetlerin yaka kısımlarını gevşetin/açın.

- Kalp krizi ilkyardım gerektiren bir durum olduğundan, yanınızda deneyimli biri varsa yardım isteyin. 

- Kişi ilkyardım eğitimi almamışsa, size müdahale etmesine izin vermeyin ve ambulansı aramasını isteyin. 

- Kalp krizi geçiren kişi ne kadar yakınınız olursa olsun ilkyardım eğitiminiz yoksa siz de müdahale etmemelisiniz.

- Mümkünse pencere ve kapıları açarak ortamın bol oksijenle dolmasını sağlayın.

- Kalp krizine araba kullanırken yakalanırsanız, hemen aracı kenara çekin ve yardım isteyin.

KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR?

Kalp krizi, yapılan kan testlerinin sonucunda anlaşılır. Bu kan testi, EKG ve kalp kası hasarının araştırılmasında sonuçlarında gerekli bilgiye ulaşılabilir. 

Her zaman altın standart koroner anjiyodur. Bu tetkik bazen aynı seansta balon-stent yaparak anında tedavi şansı verir. 

Kalp krizi geçirdiği tespit edilen hastalara anjiyo yapılamadığı durumlarda, hastane şartlarında pıhtı eritici ve damar açıcı ilaçlar verilir. 1 saat içinde etkili olan bu ilaçlar, damarların tıkanıklığını gidermeye yarar. Bu ilaçlar ayrıca ağrıyı giderir, kalp ritmini düzenler ve nefes almayı kolaylaştırır. 4-6 saat içinde yapılan müdahaleler kalbi hasar görmekten kurtarabilir.

Kalp hastalıkları açısından risk arz eden durumlar şunlardır:

- Sigara içmek

- Kan lipidlerinin (kolesterol, trigliserid) düzensiz olması

- Diyabet Hastalığı

- Obezite

- 65 yaşını geçmiş olmak

Bu durumların birden fazla olması durumunda kalp krizi riski de giderek artar. Bu risklerden kurtulmak için ciddi önlemler almalısınız. Örneğin sigarayı bırakabilirsiniz. Doktorunuzun verdiği tavsiyelere uyarak lipid ve diyabet ilaçlarınızı düzenli kullanabilirsiniz. Her gün düzenli egzersiz yapıp aktivitenizi artırabilirsiniz ve bu risklerin çoğundan uzaklaşabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal