Her Derde Deva

Coronavirüs sebebiyle son dönemlerde bağışıklık sistemini güçlü tutan sebzelere rağbet daha da artmış durumda. Brokoli içerdiği vitamin ve mineraller bakımından bağışıklık sistemini güçlü tutan sebzelerden bir tanesidir.

25.03.2020-09:51 - (Son Güncelleme: 25.03.2020-10:16) Her Derde Deva

Kilo vermek isteyenler için vazgeçilmez bir sebze olan brokolinin faydaları saymakla bitmiyor. İçerdiği demir, fosfor, selenyum, kükürt gibi mineraller ile lif bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bağışıklık sistemi için çok güçlü olan bu besin lahanagiller ailesine aittir.

KANSERLE SAVAŞMAYA YARDIM EDER

Brokoli, birçok kanser türüne karşı güçlü bir savaşçıdır. Meme kanseri, rahim kanseri, prostat kanseri ve karaciğer, akciğer, bağırsak, kolon ve böbrek gibi kanser türleri ile de savaşmaya yardımcı olur. İçerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir.

KEMİKLERİ GÜÇLÜ TUTAR

Kemikler için K vitamini gereklidir. Brokoli, K vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. Kalsiyum emilimini ayarlar ve kemik sağlığının iyileşmesine yardımcı olur.

GENÇ GÖRÜNMEYE YARDIMCIDIR

Cildi güneş ve çevre kirliliğine karşı koruyan brokoli bol miktarca C vitamini içerir. İyi bir antioksidan olduğundan ciltteki kırışıklıkların azalmasına ve genel dokunun iyileşmesine yardımcı olur. Cildin ana koruyucusu olan kolajen oluşumuna yardımcı olmasını sağlar.

SAÇ İÇİN FAYDALIDIR

Brokoli, saçlar için oldukça faydalıdır. Kükürt, çinko, niasin, B12, A, C, E gibi vitaminleri içerdiğinden saç derisine doğal bir nemlendirici özelliği kazandırır. İçerisinde bulunan kalsiyum saç köklerinin güçlendirilmesine yardımcı olur.

VÜCUDUNUZA DETOKS ETKİSİ YAPAR

Düşük kalorili olduğundan kilo vermek için birebir olup vücuda detoks etkisi yaratır. Yanık, kaşıntı, kızarıklık, romatizma gibi hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

İçerdiği zengin lif kaynağı bakımından kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

İNFLAMASYONUN VE ALERJİNİN AZALMASINA YARDIMCI OLUR

Brokoli tüketmek, kişilerin vücudundaki enfeksiyonların azalmasına yardımcı olur. Öte yandan Omega 3 yağ asitleri sayesinde iltihaplar azalır ve vücuttaki alerjik reaksiyonlardaki seviyenin düşmesine yardımcı olur.

MİDE RAHATSIZLIKLARININ İYİLEŞMESİNE YARDIMCI OLUR

Brokoli, yüksek lif içerdiğinden kabızlık tedavisinde etkilidir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ AZALTIR

Kötü kolesterol seviyelerini azalttığından kan basıncını dengeler ve düzenler. Bu durum da kalp hastalıkları riskini azaltmış olur. İçerdiği beta karoten, Omega 3 gibi yağ asitleri sayesinde kalp dostudur.

BROKOLİ NASIL HAŞLANIR?

Brokoli bol su ile yıkanır ve kökünden kesip çiçeklerine ayrılır. Az bir su ile diriliğini kaybetmeyecek şekilde haşlanır. Suyun içerisinden çıkarılan brokoliler, başka bir kap içerisinde hazırlanan soğuk suyun içerisine atılır

BROKOLİ ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Brokoli küçük çiçekler halinde ayrılır. Bir diş sarımsak tereyağında sotelenip et ya da tavuk suyu ilave edilerek kaynatılır. Ayıklanan brokoliler ilave edilip 10 dakika haşlanır. Blender yardımı ile karışım pürüzsüz hale getirilir. Tuz ve karabiber eklenir ve birkaç dakika kadar kaynatılır. Ekşi krema veya süt kreması ile servis yapılır.

BROKOLİDE HANGİ VİTAMİNLER VAR?

Brokolide; C, E, A, K, B6, B12 vitaminler bulunur. Öte yandan; fosfor, potasyum, çinko, selenyum, magnezyum bulunmaktadır.

BROKOLİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Besin değerinin çok fazla kaybolmaması adına çok az bir süre haşlanır ya da çiğ tüketilir. Ancak yemeği, salatası ya da çorbası da oldukça faydalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal