Halluks Valgus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Halluks valgus en sık görülen ayak bozukluğu hastalıklarının başında gelmektedir. Ayak baş parmağının yana doğru kaymasından meydana gelen bir şekil bozukluğudur. Halluks valgus nedir? Nasıl tedavi edilir? Detaylar haberimizde..

16.03.2020-13:03 - (Son Güncelleme: 16.03.2020-12:59) Halluks Valgus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ayak baş parmağının sapması öncelikle yana doğru gerçekleşse de ilerleyen zamanlarda ayak baş parmağının ucu ve tırnak da ön düzlemde yana doğru döner. Eklemin şeklinin bozulmasıyla birlikte yavaş yavaş iltihap oluşumu gözlenir ve oluşan iltihap ayağın ayakkabıya doğru şişmesine yol açar. Bu şişliğin içerisinde iltihap olduğundan oldukça ağrılı olabilir. Bunun yanında ayak baş parmağı ucu da yana saparak diğer parmağın üstüne çıkabilir. Bu da diğer eklemlerde de ağrı oluşmasına yol açar. Bazı genetik sebeplerden dolayı ayağın hafif taraklı olması halluks valgus hastalığını işaret etmez. Ayağı taraklı olan bireyler hayatlarının geri kalanında daha geniş ayakkabılar seçerek çoğunlukla halluks valgus hastalığından korunurlar.

HALLUKS VALGUS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın tedavisinde birçok yöntem kullanılır. Tabii ki bu tedavi yönteminin belirleyici unsuru hastalığın boyutudur. Halluks valgusun safhalarına göre tedavi yöntemleri çeşitlendirilebilir. Uygulanacak tedavi yöntemi ortapedi cerrahı tarafından belirlenir. Henüz hastalığın başlangıcında iken gece ateli bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Bu tedavide ayak baş parmağının şeklini koruması için destekleyici bir atel kullanılır. Bu atel ayak baş parmağının olması gerektiği gibi hareket etmesine yardımcı olarak eklemlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Bunun yanında halluks valgus ayakkabıları da hastalığın ilerlememesi için doktor tarafından önerilebilir. Bu ayakkabılar ayak ile ayakkabı arasındaki sürtünmeyi engelleyerek eklemin daha fazla iltihaplanmasının ve şeklinin bozulmasının önüne geçer. Bu da hastalığın ağrısının daha az hissedilmesini sağlar. Ayrıca halluks valgus ayakkabısı ayak tabanını da destekleyeceğinden, ayağın doğal yapısında kalmasını sağlar ve hastalığın ilerlemesini durdurur. İleri düzey olgularda ise halluks valgus ameliyatı gerekebilir. Hastalığın bilinen 100'den fazla cerrahi tedavisi bulunmaktadır. Hastanın ayak baş parmağının durumuna göre farklı cerrahi tedaviler uygulanabilir. Cerrahi yöntemde ayağın normal yapısına ulaştırılması amaçlanır. Ayak baş parmağı şişliğin görüldüğü kısımdan veya baş parmağın üzerinden düzeltilebilir. Eklemler ve baş parmak olması gerektiği gibi düzeltilerek müdahale edilir. Tedavinin akabinde eski hayat alışkanlıkları terk edilerek hastalığın nüksetmesinin önüne geçilmeye çalışılır.

Eğer siz de ayağınızda şişlikten, şekil bozukluğundan ve ağrılardan şikayet ediyor ve bu hastalığa sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak muayeneden geçebilirsiniz. Yapılacak muayene ve tanı testleri sonucunda hastalığın teşhisini almanız halinde tedavi sürecinize bir an önce başlayarak hastalığın ilerleyişini önleyebilir, ayağınızdaki şekil bozukluklarının giderilmesini sağlayabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal