Gündüz Aşırı Uyku İsteği Neyin Belirtisi?

Gündüz aşırı uyuma isteği, gündüz vakitlerinde dayanılmaz derecede uykunun gelmesi ve bazen de uyku atakları olarak görülen bir hastalık belirtisidir. Bu durum birçok hastalıktan birinin belirtisi olabilir.

24.10.2019-13:40 - (Son Güncelleme: 24.10.2019-13:28)

Öncelikle bu uyku belirtisinin baş aktörü Narkolepsi'yi tanıyalım. Katapleksi durumu ile alakası belirlendiğinde adı Narkolepsi-Katapleksi Sendromu olan hastalıkta gün içinde olmadık saat veya ortamda kısa süren ama dayanılmayacak derecede gelen uyku atakları ve bireyin kendisini sürekli uykusuz hissettirmesi ile görülen rahatsızlıktır.

OLDUĞU YERDE UYUYAKALABİLMEKTEDİR

Heyecan kelimesiyle ilgili olan Katapleksi, gülerken, şaşırırken veya bir korkma halinde ortaya çıkıp tamamen veya kısmen kas gücü kaybetmektir. Bu rahatsızlıkta insanlar birden olduğu yere yığılabilmektedir. Hızlı bir şekilde uykuya dalma ile beraber, korkunç kabuslar veya halüsinasyonlar görebilmektedir.

Genellikle halk arasında karabasan olarak bilinen derin uyku hali olan uyku paralizisi; uykudan uyanıldığında bile bilinç yerinde olsa da kısa bir zaman herhangi bir uzvunu hareket ettirmek istese de ettirememesi bir diğer belirtidir. Bu rahatsızlığın belirlenmesi için çeşitli uyku testleri yapılmaktadır.

NARKOLEPSİ NEDEN OLABİLİR

Yapılan bilimsel araştırmalarda hipokretin hormonunun bu tanı konan hastalarda düşük seviyede olduğu görülmektedir. Bu hormonun salgılanmasında ise genetik bozukluklar neden gösterilmektedir. Fakat hastalığın tam ve kesin nedeni bilinmemektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal