Dizde Kıkırdak Zedelenmesi Nasıl Oluşur Tedavisi Nedir?

Dizde kıkırdak aşınması ya da zedelenmesi günümüzde en sık karşılaşılan sorunlardandır. Bu durum şişmanlama, yaşlanma, hareketsiz yaşam gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Dizde kıkırdak zedelenmesi Fizik tedavi hekiminin alanına girer.

05.08.2019-13:06 - (Son Güncelleme: 05.08.2019-12:43) Dizde Kıkırdak Zedelenmesi Nasıl Oluşur Tedavisi Nedir?

Dizde kıkırdak aşınmasının bilinen ilk sebebi vücuttaki hareket azlığıdır. Hareketsiz hayat süren kişilerin kıkırdak kemiklerinde zedelenme meydana gelir ve bu da dizlerde mevcut ağrıyı tetikler.

Bir diğer yaygın nedeni ise yük taşınmasıdır. Eklemlerin üstüne yük binmesi kıkırdağın elastikiyetini bozar ve bu da kıkırdakta aşınmaya neden olur. Dizde kıkırdak zedelenmesinin başka bir sebebi ise fazla kilolardır. 60 yaş üstü kişilerde kıkırdak aşınmasının sebebi fazla kilolardır.

DİZE YÜK BİNDİRİLMEMELİDİR

Diz kıkırdağında aşınma için bazı egzersizlerin çok yararı vardır. Bu egzersizler yapılırken dizi fazla zorlanmamalıdır. Fizik tedavi uzmanları hastalara genellikle yürüyüş ve yüzme tavsiye etmektedir. Hareketler yapılırken dikkat edilmesi gereken kıkırdağa zarar vermeyen sakin ve ritimli egzersizlerin yapılmasıdır. Dizde baskıya sebep olan hareketli ve yoğun egzersizlerden kaçınmak gerekir. İlave olarak yürüyüş süresi de mühimdir. Çok uzun süren yürüyüşler de faydadan ziyade zarar verecek, dizlerin zorlanmasına neden olacaktır.

Diz gibi bütün vücudun yükünü taşıyan eklemleri korumak adına beslenme ve sağlıklı kiloda olmak oldukça önemlidir. Vücutta kilo artışı ile eklemlere yük biner ve bu da kıkırdaklarda aşınmaya neden olur. Diz kıkırdağında aşınma için hastalara fizik tedavi önerilmektedir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal