Ada çayı neden gece içilmez?

Ada çayı, geçmişten günümüze şifalı bitki olarak değerlendirilmiş ve pek çok hastalıktan korunmak amacıyla çay, baharat, yağ olarak tüketilmiştir. Şifa kaynağı ada çayının özellikleri neler? Ada çayının yararları nelerdir?

12.04.2018-17:01 - (Son Güncelleme: 15.04.2022-14:26)

Vücut fonksiyonlarımızın doğru bir şekilde yerine getirilmesi, organlarımızın doğru çalışmasına bağlıdır. Bedenimizde zaman zaman meydana gelen rahatsızlıkların bitkisel çözümleri olabilir. 

Ada çayı da pek çok rahatsızlığa iyi gelen bir bitkidir. Ağız ve diş hastalıkları, sindirim sorunları, depresyon gibi pek çok probleme iyi geldiği bilinen ada çayının faydaları saymakla bitmiyor. Fakat ada çayının bileşenleri tansiyonu yükseltmektedir bu nedenle de gece yatmadan önce adaçayı tüketmenin zararlı yan etkileri olabilir.

Ada çayının faydaları neler?

- Adaçayının beyne faydalı olduğu bilinmektedir. Hafızayı güçlendirici etkisinin yanında Alzheimer hastalığına da iyi geldiği biliniyor.

- Rahimde meydana gelen rahatsızlıkları giderici etkisi bulunur. Rahimde meydana gelen iltihaplanmaları giderir, çocuk sahibi olmak isteyenlere günde 1 bardak içmeleri önerilir.

- Menopoz döneminde kadınlarda meydana gelen sıcak basması ve çeşitli şikayetlerin azalmasına yardımcı olur. 

- Yorgunluk ve halsizlik sorununa iyi gelir. Zinde ve dinç kalmanıza yardımcı olur. Ancak tansiyonu düşürme etkisi bulunmasından dolayı ölçülü miktarda tüketilmesi gerekmektedir.

Adaçayının faydaları

- Saçlarınızı ada çayı ile durulayarak saç diplerinize masaj yapabilirsiniz. Bu durum hem saç tellerinizin kalınlaşmasına hem de saçlarınızın dökülmesine engel olacaktır.

- Diş etlerinizde çekilme ve kanama şikayetiyle karşı karşıyaysanız yine bu sorunu ada çayı ile doğal yoldan tedavi edebilirsiniz. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra adaçayı ile gargara yapmanız yeterli olacaktır.

Ada çayının özellikleri

Ada çayının birçok tıbbi özelliği vardır. Bir uyarıcı ve bir balgam söktürücüdür. Anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve aynı zamanda bir iştah arttırıcı olarak görev yapmaktadır.

Ada çayı bu özellikleri nedeniyle, adaçayı çay birçok sağlık yararları sağlar. Normalde bu kadar küçük miktarlarda tüketildiği için adaçayı önemli miktarlarda kalori, karbonhidrat, protein veya lif içermez.

Ada çayı nasıl demlenir?

Ada çayının kaynatılmasından çok demlenerek hazırlanması gerekir. Bu sayede besin değerleri korunur ve tadı daha yoğun bir ada çayı elde edilir. Ada çayının 2 dakikadan fazla kaynatılması da toksiklerin ortaya çıkmasına yol açarak çayın zararlı hale gelmesine neden olur.

Yaklaşık 2 gram ada çayının üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilir ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Yaprakları süzülen ada çayı fincana konarak servis edilir.  

Ada çayını kimler içemez


Ada çayını tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Salvia cinsinden olan bitkilere alerjisi olan kişilerin ada çayı tüketmesi, alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ada çayının mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında iyi geldiği bilinse de, fazla tüketilmesi midede yanma hissine ve ağrıya sebep olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de ada çayının günde 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.

- Düşük tansiyona sahip olanlar 

- Sürekli ilaç kullananlar

- Şeker hastalarının ada çayı tüketmesi tavsiye edilmiyor.

- Hamileler de doktoruna danışmadan ada çayı tüketmemelidir.

- Uyku problemlerine neden olabileceği için gece içilmemesi tavsiye edilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal