Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde kadınların en büyük problemi olan meme kanseri çok fazla yaygınlaştı. Peki meme kanseri nedir? Meme kanseri öldürür mü? Meme kanseri öldür mü? Meme kanseri belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar...

12.04.2018-16:36 - (Son Güncelleme: 14.02.2022-14:09)

Meme kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Bu kanser türü akciğer kanserinden sonra, dünya genelinde, rahim ağzı ile görülme sıklığı en yüksek olan kanser türlerindendir. İstatistiklere göre her 8 kadından birinin hayatının belirli zamanında meme kanserine yakalanmaktadır.

Meme kanseri en fazla menopoz dönemindeki kadınlarda oluşur fakat herhangi bir yaşta da ortaya çıkabilir. Meme kanseri erkeklerde de görülmesine rağmen oldukça nadirdir. Her 100 kadına karşın bir erkekte görülmektedir.

MEMEDEKİ AĞRI KANSERİN HABERCİSİ!

Meme kanserindeki en belirgin belirtisi, memede elle kontrol edildiğinde bir kitlenin ele gelmesidir. Bunun dışında radyoloji görüntüleme yöntemleri ile görüntülemesi yapılabilmektedir.

Erken tanı hayati değer taşımaktadır. Erken tanı sonucu hastalığa erken müdahale edilerek olumsuz sonuçlar en aza indirme şansı çoğalacaktır.

40 yaş öncesinde ultrasonografi, 40 yaşın sonrasında ise iki yıllık aralarla mamografi kontrollerinin yapılması tavsiye edilmektedir. Bunun yanında kadınların kendileri elle kendilerini muayene etmelidir. Bunu dışında memeden iç çamaşıra kan gelmesi, meme dokusundaki damarlarda kalınlaşma, dokuda çökmeye benzer değişiklikler varsa hemen uzman hekime başvuru yapılmalıdır.


Meme kanseri belirtileri arasında en çok rastlanan sonuç, elle yapılan muayene sonucu, kitleye elle rastlanmasıdır.

- Memede kitle

– Meme cildinin portakal kabuğuna benzer bir hal alması

– Meme başının içeri doğru çökmesi

– Meme başından gelen akıntı ve kanlı akıntı

- Meme kanseri erken teşhis edilememesi durumda lokal olarak rastlanan bazı bulgular mevcuttur.

– Koltukaltında hissedilen büyük bir kitle

– Meme üzerinde hissedilen ağrılar

– Meme üzerinde oluşan gözle görülür yaralar ve meme kanseri hücrelerinin diğer organlara ve kemiklere yayılması

MEME KANSERİNDE HANGİ TEDAVİLER UYGULANIR?

1-Cerrahi Tedavi

Cerrahi girişimin birkaç farklı uygulaması vardır. Bu uygulamalar temel olarak, memenin alınmadan korunmasına yönelik olanlar ve memenin tümünün çıkartılmasına yönelik olanlar olarak iki ana gruba ayrılmaktadır. Son dönemdeki medikal gelişmeler ışığında sadece kanserli bölgenin çıkarılması ve memenin korunması , koltukaltı lenf bezlerinden ise örnekleme yapılması sayesinde hastalarda benzer başarılı sonuçlar alınabilmekte ve aynı gün evlerine gidebilmektedirler.

2- Radyo Terapi

Bu tedaviyi gören kadınların çoğu halsizlikten yakınırlar. Memede şişme ve ağırlık hissi ortaya çıkabilir. Tedavi edilen bölgedeki deri, güneş yanığı rengini alabilir. Bu yan etkiler yaklaşık bir yılda kendiliğinden kaybolur. Merkezimizde kullanılan Novalis destekli TrueBeam STx isimli lineer akseleratör ile sağlıklı dokuya minimum oranda zarar verilerek bu yan etkiler en aza indirilir.

3- Kemoterapi

Hastalarda cerrahi tedavi sonrası yapılan tetkiklerde, herhangi bir bölgede kanser kalmamış olsa bile, koruyucu önlem olarak bir süre ilaç tedavisi yapılabilir. Bu tedaviye adjuvan kemoterapi denir.

4- Hormonoterapi

Bazı meme kanseri hücreleri, içerdikleri hormon reseptörleri (algılayıcıları) aracılığı ile östrojene duyarlı olabilir. Yani, östrojen hormonu bu kanser hücrelerinin büyümelerine ve artmalarına neden olabilir. Hormon tedavisinde amaç, bu şekilde östrojen reseptörü içeren ve bu hormona duyarlı olan kanser tiplerinde, östrojen etkisinin ortadan kaldırarak kanserin gelişmesinin önlenmesidir

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal