Sadece Türkiye ve Güney Kore’de var: 40 bin saatlik uçuş süresini aştı

Dünyada sadece Türkiye ve Güney Kore’de bulunan "CN-235 Uçağı Tam Uçuş Simülatörü"nde, 40 bin saat sınırı aşıldı.

25.02.2024-12:13 - (Son Güncelleme: 25.02.2024-12:13)

Hava Kuvvetli Komutanlığı’na ait olan "CN-235 Uçağı Tam Uçuş Simülatörü"nde 40 bin saatlik uçuş simülasyonu gerçekleştirildi. HAVELSAN’ın 2006 yılında geliştirdiği simülatörün Türkiye’nin dışında sadece Güney Kore’de yer aldığı belirtildi.

11. Ana Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanlığı tarafından kullanılan simülatör, "CN-235" tipi kargo uçağının birebir özelliklerini yansıtarak pilotlara gerçekçi bir eğitim deneyimi sunuyor. Eğitimlerde 40 bin saati aşan uçuş süresine ulaşan bu simülatör, içerisine yüklenen gerçek 3 boyutlu harita ile ülke semalarında uçuş hissiyatını canlandırmanın yanı sıra, özel sistemleri sayesinde uçağın gerçek manevralarını doğru bir şekilde simüle edebiliyor.

Simülasyon

Simülatör hakkında bilgi veren Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanı Hava Pilot Albay Kemal Yıldırım, CN-235 uçağı simülatörü sayesinde pilotların uçuş öncesinde etkili bir eğitim alma imkanına sahip olduklarını ve bu sayede yakıt sarfiyatına gerek kalmadan pilotları uçuşa hazır hale getirdiklerini belirtti.

11 filoya hizmet veriyoruz

Albay Kemal Yıldırım, Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Komutanlığı'nda görev alan 17 kişilik ekibin, Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı 6 filo ve genel olarak 11 filoya hizmet verdiğini ifade etti. Günlük 12 saatlik uçuşlarını etkili bir şekilde değerlendirdiklerini belirten Yıldırım, ayrıca 8 farklı ülkeden gelen taleplere yanıt vererek simülasyon eğitimleri verdiklerini söyledi.

Standardize Simülatör Akademik Eğitim Filo Uçuş ve Simülatör Öğretmeni Hava Pilot Yarbay Savaş Güngörmüş ise CN-235 tam uçuş simülatörü ile her türlü hava koşulunda, harbe hazırlık eğitimlerini başarıyla sürdürdüklerini açıkladı. Güngörmüş, "Uçakla gerçekleştiremediğimiz acil durum eğitimlerinin tamamını, bu simülatör aracılığıyla 11. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı bünyesinde icra ediyoruz." şeklinde konuştu.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal