Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna Kararı Sonrası Tepkiler Peş Peşe Geldi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini resmen tanımasının ardından tepkiler peş peşe geldi.

22.02.2022-14:22 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-17:36) Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna Kararı Sonrası Tepkiler Peş Peşe Geldi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass Bölgesi'ndeki Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını resmen kabul etti. Söz konusu kararın ardından birçok kuruluş ve ülkeden tepkiler geldi. Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlığının ilan edilmesinin ardından Zelenskiy, Macron ve Scholz ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. 

Söz konusu karar ilişkin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefonda görüştüklerini anlatan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ‘Rusya Federasyonu'nun Güvenlik Konseyi toplantısında yapılan açıklamalar doğrultusunda Macron ve Scholz ile acil telefon görüşmeleri gerçekleştirdim. Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi'ni toplantıya çağırdım’ dedi. 


BİDEN, SCHOLZ VE MACRON'DAN RUSYA'YA KINAMA

Dünyayı alarma geçiren karar sonrası ABD Başbakanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da telefon görüşmesi yaptı. 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ‘Liderler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın Donetsk ve Luhansk'ın bölgelerini 'bağımsız' olarak tanıma kararını şiddetle kınadı. Liderler, atılacak adımları nasıl koordine etmeye devam edeceklerini tartıştı’ denildi. 

NATO VE ABD TALEPLERİMİZİ GÖRMEZDEN GELDİ

Krizi çözümlemek için çabaladıklarını ancak taleplerinin gözden gelindiğini belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, ‘NATO'nun gerçek niyetini hepimiz biliyoruz. NATO artık doğrudan Rusya'nın kapılarına dayanmıştır. Sorunların diplomatik olarak çözülmesi gerekiyor ancak NATO ve ABD taleplerimizi görmezden geldi. Donbass'ta artık gereken yapılmalıdır. Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri'nin bağımsızlığını kabul ediyoruz. Saldırılar derhal durmalı, aksi halde sorumlu Ukrayna olacaktır’ ifadelerine yer verildi. 

KENDİ TOPRAKLARIMIZDAYIZ VE KİMSEYE BİR ŞEY VERMEYECEĞİZ

Ukrayna’nın savaştan uzak bir yol izleyeceğini kaydeden Zelenskiy, ‘Kendi topraklarımızdayız, kimseden korkmuyoruz ve kimseye bir şey vermeyeceğiz. Bundan eminiz. Çünkü şimdi 2014'ün Şubat ayında değil 2022'deyiz. ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere ile görüştüm. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşeceğim. Partnerlerimizden net adımlar bekliyoruz. Ukrayna'nın gerçek dostunun kim olduğunu, kimlerin Rusya'yı kelimelerle tehdit etmeye devam edeceğini görmek için şu an önemli bir zaman. Diplomatik yolda ilerleyeceğiz ve provoke olmayacağız’ dedi. 


AB'DEN TEHDİT

Avrupa Komisyonu Başkanı Usula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada ‘Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması uluslararası hukukun, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının bariz ihlâlidir’ dedi. Leyen ve Michel, ‘Ukrayna ile dayanışma halinde Avrupa Birliği ve ortaklarının birlik, sertlik ve kararlılıkla karşılık vereceğini’ dile getirdi. 

NATO'DAN UKRAYNA'YA DESTEK RUSYA'YA KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ‘Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanımasını kınıyorum. NATO Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü tanıyor, ve destekliyoruz. Moskova'ya çatışmayı durdurma ve diplomasiyi seçme çağrısı yapıyoruz’ ifadelerine yer verdi. 

BELÇİKA DA KINAYAN ÜLKELERDEN

Belçika Dışişleri Bakanı Sophie Wilmes, duruma ilişkin kınama mesajı yayınlayarak ‘Belçika, Ukrayna'daki ayrılıkçı bölgelerin tanınmasını kınamaktadır. Bu karar uluslararası hukukun, Minsk anlaşmalarının ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlalidir. Güçlü ve birleşik bir tepki için AB ve NATO ortaklarımızla yakın çalışacağız’ ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE KARARI REDDETTİĞİNİ BELİRTTİ

Söz konusu karara ilişkin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, ‘Rusya Federasyonu'nun, sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri'ni tanıma kararı Minsk Anlaşmaları'na aykırı olduğu gibi, Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına gelmektedir. Rusya'nın sözkonusu kararını kabul edilmez buluyoruz ve reddediyoruz. Bu vesileyle Ukrayna'nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyor, tüm ilgili taraflara sağduyu ve uluslarası hukuka riayet çağrısı yapıyoruz’ ifadelerine yer verildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal