Donbass Neden Çok Önemli? Rusya'nın Ukrayna'daki Rotaları Hangileri: Rusya - Ukrayna Savaşı Nasıl Sonuçlanır

Tüm dünya dört gözle Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimi takip ediyor. Son olarak Putin'in Donbass hakkındaki açıklamaları ve ardından bölgeye Rus ordusunun girmesi tansiyonu iyice yükseltti. Peki Donbass neden önemli? İşte detaylar...

22.02.2022-12:26 - (Son Güncelleme: 22.02.2022-12:40) Donbass Neden Çok Önemli? Rusya'nın Ukrayna'daki Rotaları Hangileri: Rusya - Ukrayna Savaşı Nasıl Sonuçlanır

Tüm Dünya, damarlarında Rus kanı akan insanların ağırlıkta olduğu Donetsk ve Luhansk (Donbas) bölgelerindeki çıkabilecek olan olası savaş riskini konuşuyor.

Bölgede yaşayan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, 2014 yılında ağır silahlarla Ukrayna yanlısı birliklere saldırı düzenledi.

DONBAS'TA ZENGİN YER ALTI KAYNAKLARI MEVCUT

Halk oylamasının yapıldığı bölgede ayrılıkçılar, aynı yıl 11 Mayıs'ta sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti adı altında yönetim oluşturdu.

Rusya ile Ukrayna arasında yıllardır ihtilafa neden olan Donbas, zengin yer altı kaynaklarıyla dikkat çekiyor.


KÖMÜR REZERVİ 100 MİLYON TON

Ortalama 6,5 milyon nüfusa ev sahipliği yapan ve Avrupa'nın dördüncü büyük maden alanı olarak bilinen Donbas, uzun süredir Ukrayna'nın en büyük sanayi merkezi ve önemli bir kömür üreticisi konumunda yer alıyor.

200 yıldan beri bir süredir bölgeden yaklaşık 15 milyar ton fosil yakıt çıkarıldığı tahmin ediliyor ve son olarak kömür rezervinin yaklaşık 100 milyon ton olduğu düşünülüyor.

MADENLER ÇATIŞMALARDA HASAR ALDI

Sovyetler Birliği'nin çökmesi sonucunda Donbas'taki madenlerin çoğu kârsız hale geldi ve kapatılmak zorunda kaldı. Sonrasında 2014'te Ukrayna ile Rus destekli ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalar, maden alanlarına büyük zarar verdi.

Ukrayna Ulusal Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün 2019 tarihli raporu, ayrılıkçıların elindeki bölgelerdeki en az 300 bin kişi, taşan madenlerden kaynaklanan kimyasal kirlilik nedeniyle tehdit altında olduğunu dile getirdi.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI NASIL SONUÇLANIR?

RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın,bölgelerin kesin sınırları gibi konuları tartışabilmesi için önce Ukrayna'nın iki ayrı bölgesiyle olan dostluk anlaşmalarını onaylaması gerektiğini söyledi.

İŞTE RUSYA'NIN İŞGAL ROTALARI

Rusya Devlet Balakanı Vladimir Putin, doğu Ukrayna'daki iki ayrılıkçı bölge olan Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız olarak tanıdı ve yaklaşmakta olan savaş korkularını körükledi.

Askeri analistler, Ukrayna sınırına yakın 190 bine kadar askeriyle Rusya'nın Ukrayna'yı işgal kararı alması durumunda birçok seçeneğe sahip olduğunu açıkladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal