10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Nedir?

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü farkındalık için kutlanıyor. Peki, Dünya Ruh Sağlığı Günü nedir? Ruh sağlığı nedir? Ruh sağlığı bozuklukları nelerdir? Hepsi haberimizde.

15.05.2018-18:33 - (Son Güncelleme: 09.10.2021-09:49) 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Nedir?

Her yıl 10 Ekim’de Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlanıyor. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun bir projesi olan Dünya Ruh Sağlığı Günü, farkındalık yaratmak için her yıl 10 Ekim’de tüm insanlığa hatırlatılıyor. Dünya Ruh Sağlığı Günü nedir? Ruh sağlığı nedir? Ruh bozuklukları nelerdir?

10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ NEDİR?

Dünya Ruh Sağlığı Günü 10 Ekim’de kutlanan uluslararası bir gündür. Günün amacı ruh sağlığı eğitimi, farkındalık yaratma ve ruh sağlığı bozuk diye sosyal damgalamaya maruz kalan insanlar için kutlanır. İlk defa 1992 yılında, uluslararası bir kuruluş olan Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu üyeleri ve 150 ülkenin katılımıyla birlikte kutlanmıştır. Her yıl 10 Ekim’de farkındalık programı kurulur ve ruh sağlığının önemi ve ruh sağlığı bozuk insanların hasta olduğunu belli ettiren farkındalık etkinlikleri düzenlenir. Ruh sağlığı bozuk insanların hayatları üzerindeki kötü etkileri, ruh sağlığının önemi gibi konular her yıl 10 Ekim’de anılır. Dünya Ruh Sağlığı Günü, federasyonla birlikte Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da desteklenir. Her yıl bir tema belirlenen bu günün bu yılki teması “Eşitsizliklerle Dolu Bir Dünya’da Akıl Sağlığı” olarak belirlendi. Dünya Sağlık Günü de 7 Nisan’da kutlanıyor.

RUH SAĞLIĞI NEDİR?

Ruh sağlığı sürekli üzerinde konuşulan ama gözden kaçan bir durumdur. Bireyin psikolojisinin iyi olup olmadığını ve akıl sağlığını belli eder. Ruh sağlığı insanın davranışları ve anlık durumlarını belli eder. Ruh sağlığı, insanın iyi halinin, yeteneklerini geliştirmesinin ve günlük modern hayata karşı baş edebilmesinin en önemli kaynağıdır. Kültürel farklılıklara göre kültürler içindeki insanların ruh sağlıkları değişkenlikler gösterebilir. Çocukluk ve ergenlikte sürekli değişkenlik gösteren ruh sağlığı, ailelerin çocuklar üzerinde yarattığı etkilere göre değişkenlik gösterebilir.


RUH SAĞLIĞI BOZUKLUKLARI NELERDİR?

Ruh sağlığı bozuklukları ya da daha bilinen ismiyle psikolojik hastalıklar, her yaşta ortaya çıkabiliyor. Bireylerin yaşamlarını derinden etkileyen ruh sağlığı bozuklukları, mutlaka bir an önce tedavi edilmeli ve ruh sağlığı düzeltilmelidir. Dünyada sürekli ruh sağlığı bozuklukları artmaktadır. İnsanların davranışlarında belirli değişikliklere neden olan bu bozukların bir çok çeşidi bulunuyor. 

- Depresyon: En bilinen ve en yaygın ruh sağlığı bozukluklarından biri olan depresyon, bireylerin duygu ve düşüncelerini olumsuz yönde etkiler. Üzgün anların daha dramatik şekilde hissedildiği depresyonda, mutlu anların da zevki olması gerektiğinden daha az çıkar. Duygusal ve fizikler sorunlara yol açma ihtimali çok yüksektir. Çok yaygın olduğu gibi düzeltilebilen hastalıklardandır.

- Obsesif Kompulsif Bozukluk: İnsanların istemeyerek yaptığı sürekli davranışlara obsesif kompulsif bozukluk; anksiyete denir. Günlük işlerin zorlaştığı bu hastalığın çözümü de zordur. Hastalar OKB olduğunu kabul etmeli ve tedaviyi kabul etmelidirler.

- Travma Sonrası Stres Bozukluğu: İnsanın belli bir sebepten ötürü travmaya girmesi sonrası bireylere meydana gelen ruhsal bir özelliktir. Doğal afet, ölümcül ataklar, trafik kazaları bu olaylardan bazılarıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal