Ramazanda yorgunluğu ortadan kaldıran yöntem: Bir bardağı bile enerji veriyor

Ramazan ayında uzun süre vücuda besin ve sıvı giriş olmadığı için, gün içinde dinç ve sağlıklı olmak için sahur ve iftar sonrası doğru beslenmek oldukça önemli. Peki iftar ve sahur arası nasıl beslenilmeli? Oruçluyken dinç olmak için neler tüketilmeli? İşte detaylar….

18.04.2022-13:40 - (Son Güncelleme: 18.04.2022-13:40)

İçinde bulunduğumuz ramazan ayında, iftar ve sahur arasında doğru beslenmek oldukça önemli. Gün içinde vücuda besin ve sıvı girmediği için, Vücut direncini yavaş yavaş düşürmeye başlıyor. Gün içinde yoğun tempo ile çalışanlar için bu durum biraz zorlayıcı bir hal alabiliyor. Ancak iftarla sahur arasında doğru beslenmek, oruçlu olduğunuz süre boyunca dinç ve enerjik kalmanıza yardımcı olabilir. Nasıl mı? Gelin beraber bakalım…

Oruçluyken dinç kalmak için neler yapılmalı?

Ramazan ayında en zorlayıcı şeylerden birinin yorgunluk hissi olduğunu belirten Doç. Dr. Muhammet Emin Çam, düzenli soda tüketiminin hissedilen yorgunluğa iyi geldiğine dikkat çekerek,  “İnsülinin reseptörüne bağlanması ile glukozun kas hücresine alınması, karaciğerde glikojen yağ dokusunda ise lipid sentezi tetiklenmiş olur. Ancak vücut içerisinde insülin direnci geliştiği zaman insülin üretimi olmasına rağmen insülin reseptörlerine bağlanamaz ve glukoz hücre içine alınamayarak kan glukoz seviyesi artar. Vücut içerisindeki glukoz dengesinin ayarlanmasında görev alan iki önemli mineral ise bikarbonat ve magnezyumdur’’ dedi. 

Maden suyu glukoz sayısını arttırarak yorgunluğu gideriyor

Maden suyunun içinde bulunan magnezyumun vücut direnci için oldukça önemli olduğunu dile getiren Çam,  “Magnezyum insülin reseptörünün hücre içi alanına bağlanarak insülinin reseptörüne bağlanması sonrası gerçekleşen hücre içi olayları düzenler. Böylece insülin duyarlılığını artırır. Yapılan bazı çalışmalarda, oral magnezyum takviyesinin kas hücrelerinin hücre zarındaki glukoz taşıyıcılarının sayısını artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle glukoz daha hızlı ve daha etkili bir şekilde hücre içine alınır. Böylece enerji ihtiyacı için gerekli olan glukoz hücreye alınmış ve sonucunda yorgunluk giderilmiş olur” şeklinde konuştu. 

Maden suyu içmenin faydaları

Maden suyu vücudun ihtiyacı olan birçok minerale sahip

Oruçluyken vücudun gerekli mineral ihtiyacını karşılayamadığı, ancak iftar ve sahur arasında tüketilen maden suyunun gerekli mineral ihtiyacını tamamladığını ifade eden Çam, Özellikle Ramazan ayında vücudumuzun ihtiyacı olan enerjinin karşılanması ve oldukça dikkat edilmesi gereken glukoz metabolizması dengesinin korunması için günlük olarak ihtiyaç duyulan magnezyum ve bikarbonatın alınması çok önemlidir. Bu sebeple düzenli maden suyu tüketilerek sadece bu mineralleri değil vücutta fonksiyonel öneme sahip kalsiyum, potasyum, sodyum, klorür gibi diğer mineraller de doğal yoldan kolayca yerine konulmuş olur” dedi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal