Ramazan ne zaman başlıyor, ne zaman oruç tutucaz? 2022 ilk oruç ne zaman başlıyor? Oruç için ilk sahura hangi gece kalkılacak?

Üç ayların başlamasının ardından Ramazan ayına da sayılı günler kaldı. Müslümanlar için önemi büyük olan Ramazan ayı bilindiği üzere her sene farklı bir tarihte başlamaktadır. Bu yılki Ramazan ayı için başlangıç tarihini Diyanet İşleri yayımladı.

11.03.2022-14:58 - (Son Güncelleme: 11.03.2022-14:59) Ramazan ne zaman başlıyor, ne zaman oruç tutucaz? 2022 ilk oruç ne zaman başlıyor? Oruç için ilk sahura hangi gece kalkılacak?

Üç aylardan ikisini geride bırakmaya az zaman kalmışken Ramazan ayının ne zaman başlayacağı , oruçların başlangıcı merak edilen sorular arasında. İslam dünyasının her yıl heyecanla beklediği Ramazan ayının bu yıl başlangıç tarihinin ne olduğu Diyanet İşleri tarafından açıklandı. 

2022 yılı Ramazan ayı başlangıcı

Bu yıl Ramazan ayının ilk günü 2 Nisan'a denk gelmektedir. Yani ilk oruca niyet 1 Nisan'ı 2 Nisan'a bağlayacak gece yapılacak. Teravih her yıl olduğu gibi bu yılda ilk iftardan önceki gün yani 1 Nisan günü başlayacak. 

Türkiye'de ilk günün ilk sahurunu ise Ardahan yapacak. İlk iftar ise Hakkari'de gerçekleşecek. 

ramazan ayı ne zaman

Oruç tutmanın faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın insan bedenini bilimsel açıdan birçok faydası var. İnsan vücudu son öğünde aldığı besinleri ancak 8 saat sonra tamamen sindirebiliyor. Bu durumda orucun ilk 8 saati demek. Daha sonrasında ise vücut enerjiye ihtiyaç duyuyor ve bunu karşılamak için karaciğerdeki ve kaslardaki glükoza yönelmek zorunda kalıyor. Glükozun tüketilmesinin ardından ise sonraki enerji kaynağı olan vücuttaki yağlara geçiyor. Tam burada ise sağlığımız açısından faydaları başlıyor. Çünkü  yağların yakılması kilo vermemize, kolesterol seviyemizi düşürmemize ve diyabet riskini azaltmamıza yardımcı oluyor.

Kan şekerinin düşmesi belirtileri nelerdir?

Açlık sebebi ile kan şekerinde düşme meydana gelebilir. Bu durumda ise halsizlik ve uyuşukluk belirtilerinin yanı sıra iftara en yakın saatlerde baş ağrısı, mide bulantısı ve kötü ağız kokusu yaşanabilir. 

İlk hafta vücutta neler yaşanır?

İlk bir hafta vücudun oruç tutmaya alışmaya başladığı haftadır. Bu haftada artık vücut Yağı tüketti ve kan şekerine dönüştürdü. Gün içerisindeki sıvı alımının azalmasından dolayı terleme hızlanıyor ve sıvı kaybı da bundan dolayı artıyor. Bundan dolayı sahur ve iftarda vücudumuz için gerekli olan besinleri almamız gerekiyor. Protein, tuz ve su gibi ürünlerin doğru şekilde alınması oldukça önemli.

8. gün ve 15. gün arasında vücutta neler yaşanır?

Bu aşama vücut için üçüncü aşama denilebilir. Artık oruca alıştı.  İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nin Anestezi ve Yoğun Bakım Danışmanı Dr. Razeen Mahroof, bu aşama ile ilgili bir araştırma yaptı ve bu dönemin olumlu etkilerinden söz etti. Üçüncü aşamada oluşan etkileri,  "Gündelik hayatta çok daha fazla kalorili gıda alıyoruz ve vücudumuz hastalıkları atlatmak gibi önemli görevleri yerine getiremez oluyor" diyen tıp uzmanı, "Oruç sırasında bu durum yeniden dengeleniyor. Vücut yeniden daha önemli fonksiyonlarına odaklanıyor, enfeksiyonlarla savaşması ve hastalıklardan iyileşmesi de kolaylaşıyor." sözleriyle orucun bu döneminin vücuda faydasını ifade etti. 

Orucu 30 gün tutmanın ardından ne oluyor?

Ramazan ayının  ikinci yarısında, kalın bağırsak, böbrek ve deri toksinlerinden arınmaya başlamaktadır. Dr. Mahroof bu dönemde organların maksimum kapasitesine döndüğünü ifade etmektedir. Bunun yanında ise hafıza güçlenmesi, konsantrasyon artışı gibi durumların da olduğunu belirterek şu sözleri ekliyor, : "Oruç şafak vaktinden gün batımına kadar olan dönemi kapsar. Böylece arada enerji veren gıda ve sıvıları alabilme fırsatı olur. Oruç kasları korurken kişinin kilo vermesine de yardım eder. Ancak bedeniniz enerji için protein almaya başlarsa, ileri açlık moduna geçip kaslarınızı kullanmaya başlar. Bu en sık, günlerce ve haftalarca uzatılan oruç dönemlerinde görülür." 

Oruç ve sağlık arasındaki ilişki

Dr. Mahroof oruç ile ilgili yaptığı araştırmanın sonucunu paylaşırken oruç ve sağlık arasındaki ilişkiye dikkat çekiyor, "Oruç tutmak neyi ne zaman yediğimize odaklanmamızı sağladığı için sağlığa faydalı ama bir aylık dönemi uzatıp sürekli oruç tutulmasını önermiyoruz. Orucu uzatmak uzun vadede yağı enerjiye dönüştürmeyi engeller ve vücut enerji kaynağı olarak kaslarınıza yönelir. 'Açlık moduna' geçtiği zaman uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırarak sağlığı kötü etkiler." 

Dr. Mahroof bu ayın dışında da oruç tutmanın yararlı olacağını ifade ederken bir de öneri sunuyor. Sunduğu öneride ise orucun 5:2 şeklinde tutulmasını yani haftanın 5 günü oruçsuz 2 günü oruçlu geçirmenin vücuda daha çok fayda sağlayacağını söylüyor. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal