Petrolde Devlet Hissesi Talebi

Dünyada, coronavirüs pandemisi öncesinde 100 milyon varil petrol kullanılıyordu. Tüketimin, pandemi sonrasında 25-30 milyon varil düştüğü görülüyor. Çünkü, üretilen petrolün mühim bir kısmı (3’te 2’si) ulaşım sektöründe kullanılıyor. Kalan kısım sanayinin başka kollarında tüketiliyor.

29.04.2020-17:14 - (Son Güncelleme: 29.04.2020-16:55) Petrolde Devlet Hissesi Talebi
Coronavirüs salgını sonrasında bilhassa taşımacılık sektöründe talebin ciddi bir şekilde düşmesiyle uluslar arası piyasalarda petrol ve akaryakıt fiyatları çakıldı. Brent petrol 20 doların altını, ABD’de mayıs kontratlı petrol de eksileri gördü. Benzin ile motorinin tonu da 600-650 dolarlardan, 150-200 dolara kadar indi. Peki, Türkiye’de petrol üretimi bu süreçten nasıl etkilendi? Türkiye’de günlük 50 bin varilden fazla petrol üretiliyor. Üretim, düşen fiyatlardan şuan etkilenmeden aynı hızda ve miktarda devam ediyor. Yerli üreticiler, bütün sektörlerin finansman yönünden zorlandığı bu süreçte “devlet hissesi” hususunda devlet kapısına gitti. Türk Petrol Yasası’na göre arayıcı veya işletmeci, ürettiği petrolün sekizde birini (% 12.5) “devlet hissesi” olarak ödüyor. Üreticiler, mart-nisan-mayıs dönemiyle ilgili “devlet hissesi”nin, senenin son çeyreğinde ödenmesini istiyor. Ankara’nın bu konuda cevabı bekleniyor.

Dünyada, coronavirüs pandemisi öncesinde 100 milyon varil petrol kullanılıyordu. Tüketimin, pandemi sonrasında 25-30 milyon varil düştüğü görülüyor. Çünkü, üretilen petrolün mühim bir kısmı (3’te 2’si) ulaşım sektöründe kullanılıyor. Kalan kısım sanayinin başka kollarında tüketiliyor.

Türkiye, senede 190 milyon varil seviyesinde petrol kullanıyor. Günlük yerli petrol üretimi 50 bin varilin üzerinde ilerliyor. Bunun, neredeyse dörtte üçünün üretimini Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yapıyor. Özel sektör de kara sahasında üretim gerçekleştiriyor.

Peki küresel seviyede petrol ile akaryakıt fiyatlarının inmesi, yerli üreticinin üretimini nasıl etkiledi?

Türkiye’de, fiyat dalgalanmalarından etkilenmeden günlük 50 bin varilden fazla yerli petrol üretimi devam ediyor. Petrol arayan veya üreten firmalar, personel sayısında da bir değişikliğe gitmedi. Günlük üretimin istihdama katkısı da salgın öncesi dönemle aynı şekilde ilerliyor.

DEVLET HİSSESİ

Yerli petrol üreticileri, coronavirüs salgını sebebiyle bu süreçte finansal anlamda meydana gelen zorluğu atlatmak için Ankara’da müzakereler yapıyor. Üreticilerin, “devlet hissesi” hususunda bir isteği gündeme geldi.

Türk Petrol Yasası’nada arayıcı veya işletmeci, ürettiği petrolün % 12.5'ini “devlet hissesi” olarak ödeme yapıyor. Üretici firmalar, “salgın dönemi” olarak nitelendirilen mart-nisan-mayıs aylarıyla ilgili devlet hissesinin, senenin son çeyreğinde alınmasını istiyor. Ankara, bu konuyu masaya yatırdı. Kaynaklar, başka sektörlerde olduğu gibi petrol sektörüne de vergi gibi hususlarda bir takım istisnalar yapıldığını hatırlatarak, bu talebin değerlendirildiğini belirtti.
Gözler, Ankara’dan gelecek cevabı bekliyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal