Otomobil almak isteyenler dikkat: Bankalar kredi vanalarını kapattı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından uygulanan ilave sıkılaşma tedbirleri sonrası bankaların ticari ve ihtiyaç kredisi verme konusunda zorluk çıkarmasıyla beraber otomobil alanların yeni adresi kredi kartı oldu. İşte detaylar…

28.03.2024-09:44 - (Son Güncelleme: 28.03.2024-16:55)

Kredi ile otomobil almak artık daha da zorlaştı. Merkez Bankası’nın uyguladığı kredi kararının ardından bankaların kredi vermeyi zorlaştırması ve faiz oranlarını rekor derecede artırmasının ardından vatandaşlar bu kez kredi kartıyla çözüm bulmaya çalışıyor. Pek çok bayide otomobiller 12 aya varan taksit imkanıyla satışa sunuluyor.

Otomobilde yeni gözde kredi kartıyla taksit

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, alışverişin yanı sıra otomobil, konut ve arsa gibi büyük alımlarda da kredi kartı kullanımının arttığı gözlemleniyor. Ticarette, özellikle otomobil alım satımlarında kredi kartının en fazla tercih edildiği belirtiliyor.

Bağcılar'da galeri işletmeciliği yapan Serkan Topaz, "Müşterilerimiz bugün otomobil almak için kredi çekse bile yüzde 4 ila yüzde 5,5 arasında faiz ödemek zorunda kalıyor. Üstelik kredi bulmak da giderek zorlaşıyor, çünkü bankalar kredi vermekte istekli değil. Ancak kredi kartı ile 500 bin liraya kadar çekim yapabiliyorlar. Bu miktarın 300 bin lirasına kadar olan kısmı için 3 ay sıfır faiz uygulanıyor, 300 bin lira üzerindeki kısmı için ise yüzde 3 vade farkı ekleniyor. Birçok müşteri kredi bulamadığı için kredi kartı limitlerini yükseltiyor. Şirket olarak kredi kartlarında limitlerin çok daha yüksek olduğu için aracın tamamını da kredi kartı ile çekebiliyoruz. Otomobil alımlarında kredi kartı kullanımında ciddi bir artış var" şeklinde konuştu.

Otomobil almak isteyenler dikkat: Bankalar kredi vanalarını kapattı

‘Birikimi olanlar kalan kısmı kredi kartı ile tamamlıyor’

Emlak sektöründe faaliyet gösteren Murat Gözüpek, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: 

"Belli bir birikimi olanlar konut veya arsa alırken, kalan kısmı kredi kartından çektiriyor. Biz gibi işletmeler aracılık yapıyor. 8-10 milyon liralık evlerde bunu yapmak mümkün değil. Daha uygun fiyatlı evlerde ise kredi kartı kullanımı daha yaygın. Piyasaların canlanması için bankaların kredi taleplerine mutlaka cevap vermesi gerekiyor."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal