Osmanlı’nın Son Halifesi

Osmanlı’nın son halifesi Abdülmecid Efendi’dir Osmanlı’nın hem bürokrasisinde hem de dış politikasında bu unvanın önemi reddedilemez. Son dönemlerinde etki sahasının görece dar bir hale geldiği de belirtilmelidir.

25.07.2020-11:13 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-11:11) Osmanlı’nın Son Halifesi

Normal koşullarda Osmanlı sultanı aynı zamanda Osmanlı halifesidir. Fakat saltanatın kaldırılması ile beraber sadece halifelik makamı etkisini sürdürmeye başladı.

Bu noktada asıl sebep ise barış görüşmelerine İtilaf devletlerinin hem İstanbul hem de Ankara hükümetini davet etmesidir. Anadolu’da yer alan direniş kapsamında bir iki başlılığın ortaya çıkarılması için Batılı güçler tarafından adımlar atılmıştır. Bunun geçersiz kılınması için saltanatı kaldırma yoluna gidilmiştir. Halifeliğe ise dokunulmamıştır. Halifelik makamı 1924 senesine kadar devam etmiştir.

Abdülmecid Efendi: Yetenekli Bir Ressam!

Osmanlı’nın son halifesi sadece sahip olduğu statü ile değil aynı zamanda yetenekli bir ressam olması ile de göz doldurmaktadır.

  • Eserlerinin hali hazırda severek incelendiği ve birçok hayranının olduğu da görülüyor. Ressamlığı en net şekilde idame ettiren hanedan üyeleri arasında yer alıyor.
  • Hali hazırda özel haftalarda hem Beşiktaş’ta bulunan Resim Müzesi’nde hem de özel müze koleksiyonlarda görücüye çıkıyor.
  • Kendine has üslubu ile hem romantizmi hem de realizmi içerisinde barındıran eserler ortaya koymuştur.
  • Zarar görmeden bu eserlerin korunmuş olması da ayrıca memnun eden hususlar arasında kendini gösteriyor.

Halifeliğin Kaldırılması

Osmanlı’nın son halifesi unvanını almasına neden olan olay da 1924 tarihinde yaşanmıştır. Cumhuriyetin temel ilkeleri gereği saltanattan sonra halifeliğin de kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu kararın sonrasında Abdülmecid Efendi sahip olduğu unvanı kaybetmiştir.  Aslına bakılırsa gerekli olan devlet usulü gereği Sultan Vahdettin’in halifelik unvanını taşıması gerekirdi. Fakat ülkeden ayrılmasının sonrasında bu makama Abdülmecid Efendi uygun görülmüştür. Daha öncesinde de Ankara hükümetini destekler açıklamalar yapması da bu kararın alınmasında büyük önem arz ediyor. 3 Mart 1924 tarihinin sonrasında halifeliğin kaldırılması ile beraber ülkede kalmaya devam etmemiş ve İsviçre’ye gitmiştir.

Son Halifeye Büyük İlgi!

Ülkeden ayrılmasının sonrasında halifeye karşı büyük bir ilgi uyanmıştır. Bu noktada uzun uğraşlar ile halife ile röportaj yapmak isteyen gazetecilerin ısrarlı tavırları da dikkat çekmiştir. Özel bir gazeteye röportaj verilmemiş ve genel bir beyanatta bulunulmuştur. Bu beyanatta duruşunu değiştirerek Türkiye’nin hilafeti kaldırarak atmış olduğu adımın hiç de doğru olmadığını dile getirmiş ve İslam Şurasının hızlı bir biçimde toplanması gerektiğini idile getirmiştir. Fakat bu konuda herhangi bir karşılık bulmamıştır.

Genel olarak yapılan bu beyanatın son halifeye olan tepkilerin bir derece daha sert bir hale gelmesine de neden olmuştur. İsviçre sonrasında son halife Fransa’ya yerleşme kararı almıştır. Burada da vefat etmiştir. Ölümünün sonrasında naşının Türkiye’ye getirilmesine dair birkaç talep gelmiş olsa da bu konuda herhangi bir olumlu yanıt alınmamıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal