Osmanlı’nın Başkentleri Nelerdir?

Tarihin görmüş olduğu en uzun ömürlü devletlerden birisi olan Osmanlı, çok farklı kentleri kendisine merkez olarak seçmiştir. Peki, hangi şehitler başkent oldu, Osmanlı'nın ilk başkenti neresidir, Osmanlı'nın son başkenti neresidir, nedenleri nedir?

24.07.2020-16:37 - (Son Güncelleme: 27.01.2022-16:39) Osmanlı’nın Başkentleri Nelerdir?

Her daim kendisine batıyı fetih alanı olarak seçen Osmanlı Devleti, tarih boyunca stratejik ya da manevi olarak değişik şehirleri imparatorluğun başkenti yapmıştır. Osmanlı Devleti, başkent belirlerken çeşitli nedenlere bağlı olarak yer belirlemiştir. İşte detaylar...

OSMANLI'NIN İLK BAŞKENTİ

Osmanlı Devleti'nin ilk yönetim merkezi olarak bilinen yer, günümüzde Bilecik sınırları içinde olan Söğüt ilçesidir. Süleymanşah ile beraber Anadolu'ya geçen aile, o dönemde artık bir kukla devlet haline gelen ve gücünü çok büyük bir ölçüde yitirmiş olan Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlıydı. Savaşta göstermiş oldukları büyük başarıların ardından ilk etapta kendilerine Karacadağ verildi. Bunun sonrasında aile Söğüt'e hareket etti. 

Burası son derece güzel bir konuma sahipti. Hem Bizans sınırına yakındı hem de konumu itibariyle tüm çevreye hakimdi. Bu yüzden beylik, burayı başkent olarak kullandı. Bu stratejik coğrafya sayesinde kısa bir süre içinde yapılan fetih hareketleri ardından devlet, üstünlük kurmasını bildi. Ardından topraklar genişlemeye başladıkça başkentin yeri de değişti.

DİĞER BAŞKENTLER

Osmanlı başkentleri arasında Söğüt sonrasında kısa bir süreliğine ilk olarak İznik bu görevi üstlendi. Bunun ardından Bilecik başkent oldu. O dönem için devletin en büyük hedeflerinden birisi Bursa kentini almaktı. Bunu yapabilmek adına büyük bir kuşatma başlatıldı. Osman Bey bu sırada hasta yatağındaydı. Bundan dolayı yerine oğlu Orhan Bey geçmişti. Bursa'nın alınmasının hemen ardından burası yeni başkent olarak kabul edildi. Tam 39 yıl boyunca Bursa, başkent olarak kaldı.

Her daim batı yönlü bir genişleme politikası devam ettiren Osmanlı Devleti, Edirne kentini fethetti. Buranın çok büyük bir stratejik önemi söz konusuydu. Çünkü Balkanlar ve Avrupa üstüne yapılacak olan savaşlarda üs olarak kullanım için uygundu. İşte bu yüzden 1365 senesinde Edirne başkent oldu. Bu seçim tam 88 sene boyunca devam etti. Devlet birçok fetih hareketine buradan başladı ve başarılı oldu.

Osmanlı Başkentleri

OSMANLI'NIN SON BAŞKENTİ

Osmanlı başkentleri içinde son şehir ise İstanbul oldu. İstanbul, yüzlerce seneden beri Doğu Roma ya da Bizans olarak bilinen devletin başkentiydi. Bunun yanı sıra fetihlerden sonra devletin tam ortasında kalmıştı. Birden çok kez kuşatılmasına rağmen son derece güçlü olan surları sayesinde buna karşı her daim direnmişti. Ancak buna bir son veren isim Fatih Sultan Mehmet oldu. 

Çok genç yaşta; sadece 21 yaşında iken padişah Fatih Sultan Mehmet, sefer hazırlıklarını başlattı ve burayı, uzun bir kuşatmanın ardından almasını bildi. Yaşanan bu gelişmenin sonrasında artık Osmanlı Devleti'nin başkenti de değişmişti. 1453 senesinde alınan İstanbul, 1923 yılına kadar yani 470 sene boyunca devletin başkenti oldu. Bu zaman dilimi içinde kentte inşa edilmiş olan saraylardan devlet yönetildi. Birinci Dünya Savaşı ve Cumhuriyetin ardından başkentlik görevi de son buldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal