Osmanlı'da Şehzadelerin Sancağa Çıkma Usulü

Osmanlı padişahlarının cariyeleri tarafından dünyaya getirilen erkek çocuklarına şehzade adı verilirdi. Padişahlığa hazırlanan şehzadelerin el üstünde tutulduğu bilinir. Haberimiz içerisinde şehzadelerin Osmanlı'da sancağa çıkma usulünü inceledik.

24.07.2020-14:02 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-09:47)

Osmanlı'da şehzadelerin sancağa çıkma usulünü ele alıp inceleyeceğimiz bu içeriğimizde Osmanlı'da sancağın önemini, sancağa çıkma yaşını ve Osmanlı'da sancağa çıkma kültürünün öneminden bahsedeceğiz.

OSMANLI'DA ŞEHZADELERİN SANCAĞA ÇIKMA USULÜ

Osmanlı Devleti'nde, padişahın erkek çocuklarına 'şehzade' denilirdi. Osmanlı Devleti'nde şehzadeler, sancağa çıkmalarının öncesinde sarayda, şehzadelerin eğitimi hakkında devrin en ileri hocalarından en iyi eğitimi almaktaydılar.

Osmanlı'da şehzadelerin sancağa çıkma usulü nasıl değerlendirmek gerekirse:

- Sancak öncesinde sarayda eğitim görmeleri sağlanırdı.

- İlmi, dini ve idari açıdan eğitimlerini tamamlamaları esas alınırdı.

- Dövüşten biniciliğe çeşitli alanlara hakim olmalarına dikkat edilirdi.

Tüm bu eğitimleri alan şehzadeler belli bir baştan sonra sancakları çıkardı. Sancak olarak küçük yerleşim yerleri ele alınırdı. Ve önceleri bu yerleşim yerlerinin idaresinden sorumlu olmaları sağlanırdı.

OSMANLI'DA SANCAĞIN ÖNEMİ

Çeşitli alanlarda eğitimlerini alan şehzadelerin bunu pratiğe dönüştürmesine dikkat edilirdi. Ve pratikte eğitime dair sancaklar ele alınırdı. Osmanlıda şehzadelerin sancağa çıkma usulü için izlenen yollar bu şekilde. Saray eğitimini takiben sancaklarına çıkan şehzadeler, pratik eğitimlerini tamamlardı.

Şehzade sancak usulüne ilk yer veren isim Orhan Gazi’dir. En son ise III. Mehmet’in sancakta yetiştiği bilinir. Tüm bu şehzadeler lalalar eşliğinde eğitim görürdü. Sancaklarında onlara lalaları yol gösterirdi. Bulundukları bölgeyi idare eden şehzadelerin ciddi bir donanıma sahip olmaları beklenirdi. Bu şekilde tahta doğru yükselen şehzadelerin, hedefi ise padişahlık olmaktaydı.

Osmanlı'da şehzadeler sancağa nasıl çıkardı

SANCAĞA ÇIKMA YAŞI

Osmanlı'da şehzadelerin sancağa çıkma usulü hakkında yukarıda belirttiğimiz esaslar dikkate alınırdı. Bunu takiben akıllara sancağa çıkma yaşı gelebilir. Ancak baştan belirtmek gerekir ki sancak için net bir yaşa karar verilmemiştir.

Ortalama sancak yaşının 15 olması dikkatlerden kaçmıyor. Ancak 15 yaşından önce de sancağa çıkan birkaç şehzade mevcut. Örnek vermek gerekirse:

- Henüz sekiz yaşında iken sancağa çıkan ismin II. Mehmet olduğu biliniyor.

- 7 yaşında sancağa çıkan bir diğer isim ise II. Bayezid olarak tarihe geçmiştir.

Saray eğitimlerine bağlı olarak şehzadelerin sancağa çıkması uygun görülürdü. Haricinde padişahın yaşı ve başka şehzadesinin olup olmaması da bu durumu etkilerdi. Yani şehzadelerin çok küçük yaşta tahta giden yolda eğitim almaları sağlanırdı. Ve padişahların yaşı ile sağlık durumlarına göre tahta doğru ilerlemeleri esas alınırdı.

OSMANLI DEVLETİ SANCAKLARI NERELERDE?

Yine merak edilen bir diğer huşunun sancak bölgeleri olması dikkatlerden kaçmıyor. Yani şehzadelerin eğitim amaçlı gittikleri bölgeler sorgulanır. Buna karşı ülkemizin pek çok ili gözler önüne serilir. Örnek vermek gerekirse:

- Konya ve İzmit bunlar arasında yerini almıştır.

- Bursa ile Kastamonu’da sancağa çıkan şehzadeler de mevcut.

- Manisa ile Kütahya da bunlar arasında boy gösterir.

Özellikle de Manisa’nın önemli isimlere yer verdiği bilinir. Mesela Kanuni Sultan Süleyman, Manisa sancağında olduğu dönemde tahta yükselmiştir. Takiben şehzadesi Mustafa’yı buraya layık görmüştür. Ancak isyana kalkan Şehzade Mustafa’nın sonu babasına benzememiştir. Sancaktan idama doğru uzanan bir geçmişe sahiptir.

Osmanlı Devleti'nde Şehzadelerin önemi tüm bunların neticesinde bir hayli artmaktadır. Bu konuyla ilgili içeriğimizi bu paragraf içerisinden bulabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal