Osmanlı’da Şehzadelerin Önemi

Osmanlı döneminde şehzadeler ileriki dönemlerde tahta çıkıp devleti yönetme ihtimalleri olan kişilere denilirdi ve bu yüzden de çok kıymet görürlerdi. Peki, Osmanlı'da şehzadelerin eğitimi nasıldı?

24.07.2020-13:57 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-11:37)

Padişahların erkek çocuklarına dair ilginin her zaman fazla olduğu ifade edilir. Şehzade unvanı alan erkek çocuklar, çeşitli eğitim aşamalarından geçer. Din, dil, matematik ve kültürel açıdan pek çok konuyu değerlendirmeleri esas alınır. Bu şekilde mevcut padişah yani babalarından sonra gelmek için kendilerini geliştirirler. Görüldüğü üzere:

- Sonra ki padişah olma adayı olarak ele alınır.

- Bu uğurda son derece titizlikle yetiştirilmelerine dikkat edilir.

Yani başta dövülmelerine dair sergilenen iddiaların geçerli olmadığı açık durumda. Bu uğurda çeşitli söylentiler boy gösterse de herhangi bir kanıt mevcut değil.

ŞEHZADE EĞİTİMİ

Padişah oğulları önceden de belirttiğimiz gibi el üstünde tutuluyor ve ciddi anlamda padişahlık için hazırlanıyordu.

Okuma çağlarını lalalar ile yürüten şehzadeler, sancak mücadelesi veriyordu. Öncelikle klasik dünya tarihine hakim olmaları ve çeşitli alanlarda eğitimlerini tamamlamaları bekleniyordu. Örneğin birden fazla lisans öğrenmeleri oldukça önemli. Tarih ve dil kadar matematikte eğitim alanları arasında boy gösterirdi. Neticesinde:

- Sarayda başlayan eğitim sancak ile sona eriyordu.

- Sancak eğitiminin pratikte devam etmesi esas alınırdı.

Osmanlı Devleti'nde Şehzadelerin Önemi

SANCAK EĞİTİMİ

Şehzade eğitiminin en önemli kıstası devlet yönetimi becerisidir. Bu nedenle de (Selçuklu Devleti'ndekine benzer bir uygulama olarak) sarayda temel eğitim verilmiş olan şehzadeler yanlarında tecrübeli bir lala ile birlikte sancağa gönderilirlerdi. Gönderilmiş oldukları sancakta devlet yönetiminin küçük bir örneğini yaşayarak tecrübe etmeleri beklenirdi. Osmanlı'da şehzadelerin sancağa çıkma usulü hakkında daha detaylı bilgileri bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

ŞEHZADELERİN TAHT KAVGALARI

Osmanlı dönemine damgasını vuran pek çok taht kavgası mevcut. Özellikle de valideleri tarafından taht mücadelesine hazırlanan şehzadelerin birbirleri ile münakaşaları büyük ses getirdi demek yanlış olmaz. Taht için:

- Veraset sisteminin olmaması ciddi sorunlara neden oluyordu.

- Şehzadelerin hepsi de hükümdar olma şansına sahipti.

- Taht kavgaları bunun üzerine şiddetli katliamlara dönüşebiliyordu.

Şöyle ki tahtta iddia eden şehzade kardeşlerini katletmekten geri kalmıyordu. Ve Osmanlı döneminde bu duruma dair herhangi bir ceza hukuku ele alınmıyordu. Dolayısıyla kardeşler arası katliamlar sıklıkla boy gösterirdi. Taht yolunda önünde engel olarak gördüğü kardeşlerini katleden pek çok padişah mevcut. Örneğin Hürrem Sultan’ın şehzadesi olan Selim bunlara örnek gösterilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal