Osmanlı'nın Balkanlar'da Uyguladığı Politikalar

Osmanlı’nın Balkanlar’da uyguladığı politikalar özellikle halkın güveninin kazanılması ve fetihlerin kalıcı olması üzerine kuruludur. Bu alanda sömürge anlayışının kesinlikle söz konusu olmadığı da ayrıca belirtilmelidir.

24.07.2020-16:33 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-16:30) Osmanlı'nın Balkanlar'da Uyguladığı Politikalar

Osmanlı’nın Balkanlar’ı fethettiği dönemde hali hazırda bir sömürge anlayışının olduğunu söylemek öncelikle anakronik bir tespit olacaktır. Tarihi konular incelenirken bu tür tespitlerden kaçınılması gerekiyor. Kavramın ait olmadığı bir zaman dilimini tanımlamak için kullanılması anakronikliğin en temel sembolleri arasında kendini gösteriyor!

Bölgenin İhya Edilmesi

Osmanlı’nın Balkanlar’da uyguladığı politikalar incelendiği zaman bölgenin ihya edilmesi en temel kıstaslardan bir tanesi olarak görülmektedir.

  • Bölgede halkın ihtiyaçlarının karşılanabileceği yatırımların yapılması ilk adımdır.
  • Camilerin, köprülerin yapılması da bu ihyanın bir parçasıdır.
  • Osmanlının himayesine geçişin daha sorunsuz bir biçimde tamamlanması için dervişlerden de yardım alınmıştır. Halka el uzatıldığı ve zorlama ile değil bunun tam tersi güzellik ile ilk adımların atıldığını siz de görebilirsiniz.
  • Özellikle Gül Baba’yı araştırarak ya da Sarı Saltuk üzerinde durarak dervişlerin balkanların Osmanlı himayesine girmesinde ne derece büyük bir yere sahip olduğunu uygulamalı bir biçimde görme imkanını elde edebilirsiniz.

Bu detaylar oranın imparatorluğun bir parçası olarak görüldüğünü de net olarak yansıtmaktadır.

Bölgede Asimilasyon Uygulanır Mı?

Osmanlı’nın Balkanlar’da uyguladığı politikalar arasında asimilasyon kesinlikle yer almaz. Hatta bunun tam tersine hem kültürel hem de dini bakımdan çok daha özgür bir alanın oluşturulması konusunda büyük bir çaba sarf edilmiştir. Bölgede asimilasyonun olmadığını hali hazırda çok uluslu ve Osmanlı himayesi dışında birçok farklı dilin konuşulduğu zengin coğrafyayı inceleyerek görebilirsiniz.

Balkanlarda hali hazırda ayakta kalan birçok Osmanlı eseri bulunuyor. Bu eserler ile beraber yapılan yatırımların ve Osmanlının varlığını hissettirme çabasını da görebilirsiniz. O dönemlerde bir otoritenin sergilenmesi ve halkın devlet yönetiminin gücü hakkında bilgi sahibi olmasının direkt olarak yatırımlara ve bölgede yapılan faaliyetlere fetihlere bağlı olduğu görülüyor. Bu şekilde Osmanlı yaptırdığı camiiler ya da köprüler ile otoritesini çok daha görünür kılma imkanını elde etmiştir.

Fetihlerde Nelere Dikkat Edilmiştir?

Fetihlerde yerel halkın korunmasına ve masum insanlara zarar verilmemesine büyük önem verilmiştir. Bu noktada atılan tüm adımların tebaa odaklı olduğunu da görebilirsiniz. Artık fethedilen bölge imparatorluğun bir parçasıdır. Bunun sömürülecek bir alan gibi değil aksine ihya edilecek biri toprak parçası olarak görüldüğü de fark ediliyor.

Balkanlardan Gelen Devlet Adamları!

Devşirme sistemine bakıldığı zaman Osmanlının yönetim kadrosu için de balkanların ne derece önemli olduğu bir kere daha görülüyor. Askeri alandan toplumsal alana kadar iz bırakan birçok ismin balkan kökenli olması hiç de tesadüf değildir. Devşirme sistemi ile devletin kadrosunda otoriteye tam olarak biat edecek ve dini İslam olan devşirme gençlere yer verilmiştir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal