Osmanlı’da Çıkan İlk Gazete

Osmanlı Devletinin sınırları içerisinde çıkarılan ilk gazete 11 Kasım 1831 yılında çıkartılmıştır. Osmanlı’da çıkan ilk gazete “Takvim-i Vekayi” gazetesidir. Bu gazete ilk Osmanlı Türk resmi gazetesi olma özelliğini taşımaktadır.

23.07.2020-14:52 - (Son Güncelleme: 23.07.2020-14:51) Osmanlı’da Çıkan İlk Gazete

Takvim-i Vekayi gazetesi haftalık olarak yayınlanmakta idi. Gazete sadece Osmanlıca Türkçesi olarak değil farklı dillerde de basılmakta idi. Arapça, Ermenice, farsça, Fransızca ve Rumca olarak da basıldı. Gazetede resmi ilanlar da yayınlanmakta, aynı zamanda resmi olmayan duyurular bulunmakta ve hem ülke içerisinde hem ülke dışarısında olan gelişmeler ile ilgili haberler de bulunmakta idi.

Osmanlı’da çıkan ilk gazete olan Takvim-i Vekayi gazetesi resmi bir gazete olduğu için yayınlanan makaleler her zaman devletin görüşünü yansıtmakta idi. Fakat 1860 yılından sonra Takvim-i Vekayi Gazetesinde sadece resmi ilanlar ile birlikte kabul edilmiş olan kanun metinleri yayınlanmaya başladı.

Takvim-i Vekayi Gazetesinin Kuruluşu

1828 yılında Mısırda “Vekayi Mısriyye” adında bir gazete yayınlanmaya başlamıştı. Bu gazete Mısır’da o sırada vali olarak görev yapan Kavalalı Mehmet Ali Paşa bu gazeteyi hem Türkçe hem Arapça olarak bastırmaya başladı ve “Vekayi Mısriyye” gazetesi her zaman Osmanlı Devleti ile ilgili olumsuz haberler yazmaya ve osmanlı devletine karşı olacak şekilde propagandalar yapmaya başlamıştı. Bunun üzerinde Sultan II. Mahmut merkeziyetçi olarak yürüttükleri bazı değişiklikler dâhilinde devlet idaresinde olanları daha iyi bir şekilde insanlara aktarabilmek için bir resmi gazetenin yayınlanmasına karar vermişlerdi. Bunun üzerine İzmir’de bulunan Aleksandre Blacque ile anlaşma yaparak Osmanlı’da çıkan ilk gazete olarak Takvim-i Vekayi Gazetesini resmi gazete olarak çıkarmışlardır. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra 11 Kasım 1831 yılında Takvim-i Vekayi gazetesi yayınlanmaya başladı. Aleksandre Blacque bundan öncesinde yerel bir Fransız gazetesi çıkartmıştı.

Takvim-i Vekayi Gazetesinin Kapanması

Takvim-i Vekayi gazetesi II. Abdulhamit zamanının çoğu döneminde yayınlanmamıştır. 1878 yılında ilk defa yayın kesintisi olmuş 1891 yılına kadar hiç yayınlanmamıştır. 1891 yılında Takvim-i Vekayi gazetesi yeniden yayınlanmaya başlamış fakat 1892 yılında tekrar durdurulmuştur. Sonrasında 1908 yılına kadar yine hiç yayınlanmadı fakat Prens Sabahattin’in önderliğindeki Jön Türkler hareketi ile 1908 yılındaTakvim-i Vekayi gazetesi tekrar yayınlanmaya başlamıştır. Takvim-i Vekayi gazetesi Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra bugünkü adı olan Resmi Gazete adı ile devam ettirmektedir.

Osmanlı’nın Diğer Gazeteleri

Osmanlı’da çıkan ilk gazete olan Takvim-i Vekayi bilindiği üzere resmi bir gazetedir. Sonrasında ise 1840 yılında “Ceride-i Havadis” ismi ile yarı resmi bir gazete daha çıkartıldı. Tam 30 yıl boyunca gazetecilik devlet eliyle gerçekleştirildiği için gazetelerde yayınlanan her şey devletin resmi görüşüne göre yazılıyordu. Dolayısıyla bu gazeteler özgürce bir fikir beyan edilebilecek gazeteler değildi. Fakat sonrasında 21 Ekim 1860 tarihinde “Tercuman-ı Ahval” gazetesi çıkartıldı ve Namık Kemal ve Agah Efendi öncülüğünde ilk kez özgür fikirlerin de sunulabildiği gazete yayınlanmış oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal