Narın zayıflama üzerinde etkisi var mı? Narın kalori değeri ne kadar? Zayıflamanıza yardımcı olacak nar diyeti

Sağlık açısından faydalı olan besinlerden biri de nardır. MedlinePlus Medikal Ansiklopedisinde, narın obezite ile savaştığı ve kilo vermeye yardımcı olduğu söylenmektedir. Bu nedenle pek çok kişi nar kullanımının kilo vermeye yardımcı olup olmadığını araştırmaktadır. Bizde yazımızda narın kilo vermek açısından etkilerinin neler olduğunu sizlerle paylaştık.

28.06.2022-18:31 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-18:31) Narın  zayıflama üzerinde etkisi var mı? Narın kalori değeri ne kadar? Zayıflamanıza yardımcı olacak nar diyeti

Nar içerisinde B5, B6, C ve E, potasyum, magnezyum ve folat vitaminleri yer almaktadır. Yarım bardak nar tanesinin içerisinde 72 kalori olduğu düşünülürse düşük kalorili bir besin olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle diyette sık sık kullanılan meyvelerden biri de nardır. MedlinePlus Medikal Ansiklopedisinde, nar suyunun kilo vermek üzerinde etkili oldu söylenmektedir. Lif bakımından oldukça zengin olan nar meyvesinin 1 su bardağında 7 gram lif bulunur. İçerisinde bol miktarda lif bulunan sebze ve meyvelerin tok tuttuğu ve zayıflama üzerindeki etkileri bilinmektedir.

Nar zayıflatır mı?

İngiltere'de en çok gazetelerden biri olan Daily Mail’de yer alan bir habere göre düzenli olarak nar tüketiminin uzun süre tokluk hissi yarattığı açıklanmıştır. Nar takviyesi tüketen kişilerin nar takviyesi almayan kişilere göre % 22 daha az yediği belirlenmiştir.

Nar Zayıflatır Mı

"Nutrition" (Beslenme) isimli bir dergide ise 2012 Haziran ayında yapılan araştırmalara göre içerisinde bulunan antioksidan ve polifenollerin obezite ile savaştığı ortaya çıkmıştır.

The U.S. Department of Agriculture (ABD Tarım Bakanlığı),1 su bardağı narın içerisinde 139 kalori olduğunu 100 gram narın ise 83 kaloriye denk geldiğini açıklamıştır. Kilo kontrolü sağlamak isteyen kişiler günlük beslenmelerinde nar tüketebilir. Ancak günlük kalori ihtiyacının üzerinde tüketilen narın zayıflamaktan çok kilo aldırdığını söylemeliyiz.

Örneğin bir kişinin günlük kalori ihtiyacı 2000 kalori ise yediğiniz diğer besinlerle 2000 kaloriyi tamamladıktan sonra üzerine bir de nar suyu içtiğinizde bu sizin kilo almanıza neden olacaktır. Bu nedenle günlük kalori hesabınızı yaparak besinleri tüketmeli seni. Kalori ihtiyacınızdan fazla tüketilen her besin kilo almanıza neden olacaktır.

Nar diyetinin avantajları

Antioksidan açısından oldukça zengin bir besin olan nar içerisinde bulundurduğu vitaminlerle yüksek kolesterol, yüksek tansiyon,romatizmal arterit, kardiyovasküler hastalık, kronik akciğer hastalığı, meme kanseri ve prostat kanseri gibi hastalıkları önlemeye yardımcıdır. Ancak bu durum sadece Nar tüketerek olmaz Bununla birlikte diyetin izin kalanına sadık kalmanız, aile geçmişiniz ve egzersiz rutininiz de bu hastalıklar üzerinde önleyici bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte narı çiğ ya da yemeklerle birlikte tüketebilirsiniz. Salatalarınıza ekleyeceğiniz nar taneleri de oldukça eğlenceli olacaktır.

Nar Kilo Verdidir Mi

Nar diyetinin dezavantajları

Özellikle günümüzde birçok firma tarafından içerisinde nar bulunan haplarla zayıflamaya yönelik ilaçlar ortaya çıkarılmıştır. Bu zayıflama desteği için kullanılan ilaçların zayıflattığını dair bir kanıt bulunmamaktadır. Bu ilaçların kişiler üzerindeki kilo kayıplarının nedenlerinin içerisinde yer alan diğer maddelerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Nar içerisinde bulunan antioksidan ve vitaminleri almanın en iyi yolu tabii ki de takviyeler değildir, ancak en kolay yolu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü nar meyvesi sadece belirli dönemlerde çıkmaktadır. Ancak bu haplara her zaman ulaşmak mümkündür.

Nar ürünlerini nerden bulabilirsiniz?

Nar ve nar suyu tüketmek isteyen kişiler marketlerden, pazarlardan ya da sağlıklı gıda mağazalarından kolaylıkla bulabilirsiniz. Diyet için kullanılan nar takviyeleri ise vitamin mağazaları veya internet siteleri üzerinden satışa sunulmaktadır. İçerisindeki yüksek lif ve düşük kalori ile yarım bardağında 16 gram karbonhidrat bulunduran bu meyveyi diyetleriniz arasına eklemeniz tavsiye edilir.

Düşük kalorili bir meyve olması nedeniyle pek çok kişinin de diyet listesinde yer alır. Ortalama bir Nar içerisinde 105 kalori ve 26 gram karbonhidrat bulunur. Bununla birlikte içerisinde 0.5 gram yağ yer alırken hiç kolesterol bulunmaz. Nar içerisinde protein miktarı azken antioksidan ve vitaminler açısından da bir o kadar zengindir.

Nar genellikle zayıflamak için kullanılan besinler arasında yer alırken fazlasını tüketmek kilo almanıza neden olacaktır. Nar kullanan kişiler genellikle nar suyu tüketirken, bazı kişilerde salataları içerisinde tüketmeyi tercih etmektedir. İçerisinde şeker oranı düşük içecekler tüketmek de kilo vermenize yardımcı olacaktır.Diyet aslında kişinin aldığı kalorileri azaltarak kilo sürecini hızlandırmasıdır.Uzmanlar hızlı kilo verdiren diyetlere kişilere önerilmemektedir.Bu durum kişilerde başka sorunlara yol açabiliyor.

Diyetisyenler tarafından önerilen diyetlerde daha sağlıklı ve her besinden gıda alınabilecek tarzda bir liste oluşturulmaktadır. Kişilerin hormonal değerleri de göz önünde bulundurularak vücutlarının ihtiyacı olduğu besin tüketimi önerilir. Bunun yanında kişilerin egzersiz yapması ve ortaya kalori açığı çıkarması sağlanır. Bir haftada yarım kilo verebilmek için haftada 3500 kalori açığınızın olması gerekir.

Kilo vermek için nar tercih eden kişilerde yemeklerinin yanında nar tüketirlerse daha etkili bir sonuç alabilirler. Örnek vermek gerekirse yağsız tavuk ,salata, tam tahıllı ekmek ve nar tüketerek kilo verebilirsiniz. Gideceğiniz narı ürünler arasında bir atıştırmalık ya da akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak da kullanabilirsiniz.

Nar Diyeti Nedir

Nar diyeti listesinde neler var?

Hızlı kilo verdiren diyet listelerine tavsiye etmemelisiniz. Ne kadar hızlı kilo verilirse o kadar hızlı kilo alımı gerçekleşecektir. Vücudunuzda oluşan kalori açığını tamamlamanız gerekir bu nedenle gün içerisinde daha çok acıkırsanız ve daha çok yemeye başlarsınız. Nar diyeti yapmak isteyen bir kişi için günlük tüketmesi gereken besinlerin listesi şu şekildedir:

Kahvaltı

150 gr. pişmiş buğday ve 1 küçük boy nar

Kuşluk Yemeği

1 elma, 1 küçük boy nar ve 150 gr yağsız yoğurt

Öğle Yemeği

150 gr. pişmiş buğday ve 1 küçük boy nar, 150 gr. dana eti, balık yahut tavuk

Ara Öğün

1 muz

Akşam Yemeği

Dereotu, maydanoz ve kereviz salatası ile 150 gram pişmiş buğday

Yatmadan önce küçük bir kase yağsız yoğurt

Nar diyeti yapmak isteyen kişiler bu diyeti 1 hafta boyunca uygulayabilirler. Ancak kişiler diyet uygulamak istediklerinde bu durumu doktora danışmaları gerekir. Her kişinin vücudunun istekleri veya hormonal değerleri farklıdır bu nedenle doktorlar kişilerin bedenlerine uygun olarak bir diyet listesi oluşturacaktır.

Nar ile zayıflatan smoothie tarifi

1 su bardağı yaban mersini

1 su bardağı nar suyu

1 nar

30 gram whey protein tozu

1 tatlı kaşığı bal

Yapılışı

Yukarıda saymış olduğumuz bütün meyveleri blendırdan geçiriniz. Daha sonra bu karışımın içerisine balı da ekleyip karıştırabilirsiniz. Dileyen kişiler bal koymayabilir.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal