Minimalizm Ne Demek?

Minimalizm, son yıllarda çok farklı branşlarda trend olan bir kavram haline geldi. Peki, Minimal yaşam nasıl olur? Minimalist bir yaşamın şartları nelerdir? Minimalizm neden önemli?

09.03.2021-18:44 - (Son Güncelleme: 26.01.2022-08:43)

Minimalizm özet şekliyle 'sadecilik' olarak bilinmektedir. Sadecilik kavramında sade bir görünüş, aslında insanın hayatında bir değerdir. Eğer herhangi bir maddenin görselden ziyade bir işlevi yoksa, o halde bu madde görünüşe de dahil edilmemelidir. 

NEDİR?

Minimalist bir yaşamda ufak da olsa her şeyin bir var oluş nedeni, açıklaması ve değeri vardır. Böylesi bir düşünce kişiyi fazlalıklardan arındırır ve eşyaların işlevselliğini ön plana çıkar. Minimalizm nedir? Sorusunun cevabını bu şekilde vermek mümkündür.

MİNİMAL YAŞAM NEDİR? 

Minimal yaşam, azın aslında çok olduğunun farkına varmaktır. Bu kavramın kökeni 1960'lara kadar uzanmaktadır. Minimalizm Özellikle sanat ve müzikte, sadelik ve nesnelliği ön plana alır. Bu tür bir düşünce, 'minimalist' ya da 'minimal sanat örnekleri' olarak adlandırılır. 

Son yıllarda 'İskandinav minimalliği' bu yaşam tarzına güzel bir örnek teşkil etmektedir. 'Minimal yaşam' diye özetleyebileceğimiz diğer kültürel davranışlar ve yaşam tarzları da minimalizmin örneklerindendir.

BİR YAŞAM ŞEKLİ OLARAK MİNİMAL YAŞAM NASIL OLUR?

Minimalizmi bir hayat görüşü olarak benimseyen ve hayatlarına ekleyen kişilere minimalist denilmektedir. 

Minimalizmin mutlak derecede gerekli olan birtakım koşulları bulunmaktadır. Örneğin bir minimalist, fazlalıklardan mümkün olduğunca kurtulur ve sadeliği benimser. Gerçekten ihtiyacı olmayan nesne ve objeleri çevresinden uzaklaştırır. 

Minimalizm, insan ilişkilerinde de kendisini göstermektedir. Bu anlamda 'gerekmiyorsa konuşmamak' minimalist bir davranış tarzıdır. Sanat eserlerinde, ev dizaynlarında ve kitap, film afişi gibi endüstriyel faaliyetlerde sadeliğin tercih edilmesi de minimalizme örnektir.

Minimalizm

NEDEN ÖNEMLİDİR?

Ruh sağlığı uzmanlarına göre, minimalizm kişiyi fazlalıklardan kurtarmış olacaktır. Bu nedenle de önemi bir hayli fazladır. Ek olarak minimalizm odaklanmayı zorlaştıran ve kişinin yapacaklarına engel teşkil eden pek çok şeyi hayattan çıkartmayı gerektiren bir kavramdır. Bu açıdan bakıldığında minimalist bir yaşam tarzıyla zamanı daha verimli ve yararlı kullanmak mümkündür. Bu nedenle minimalizm yirmi birinci yüzyıl dünyası için mutlak gerekli olan bir düşünce tarzıdır. 

DİJİTAL MİNİMALİZM NEDİR?

Dijital minimalizm, dijital kitle iletişim araçlarıyla, sosyal medya uygulamalarıyla ve teknolojik cihazlarla olan bağımızın sorgulanması ve bu sorgu neticesinde bu tür araçların kişi tarafından sınırlandırılması anlamına gelmektedir. Bu şekilde dijital kalabalıktan ve kaostan kaçınılır ve dijital sadelik ekseninde sadece ihtiyaç duyulan uygulamalar kullanılır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal