Hygge Nedir, Danimarkalılar Neden Mutlu?

Hygge nedir? Hygge nasıl yapılır? Hygge manisfestesu nedir? İşte, Danimarkalıların mutluluk sırrı Hygge hakkında merak edilenler...

18.05.2021-11:27 - (Son Güncelleme: 18.05.2021-15:03) Hygge Nedir, Danimarkalılar Neden Mutlu?

Danimarka 40 yılı aşkın bir süredir yapılan her mutluluk araştırmasında dünyanın en mutlu ülkeleri arasında gösteriliyor. Danimarkalıların mutluluk sırlarından biri Hygge kavramı olarak biliniyor. Peki, özellikle son zamanlarda hakkında birçok kitap yazılan, üniversitelerde ders olarak okutulan Hygge nedir? Hygge nasıl yapılır? Hygge için gerekli olanlar nelerdir?

HYGGE NEDİR?

Hygge ‘Hüga’ şeklinde teleffuz edilse de çok farklı telaffuz şekilleri de bulunuyor. Ancak mutluluk araştırmacılarına ve Danimarkalıların kendisine göre bu kavramın nasıl telaffuz edildiği hiç önemli değil. Önemli olan Hygge’yi deneyimlemek.

İlk olarak 19. Yüzyılda ortaya çıkan bu kavramın Danca dışındaki dillerde net bir karşılığı bulunmuyor. Sadece Norveççede rahatlatmak, yatıştırmak, huzur vermek anlamına gelen ‘hugga’ kelimesi ve İngilizcede sarılmak anlamındaki ‘hug’ kelimesi Hygge kavramına benzerlik taşıyor.

Danimarkalılar tarafından sıcak, samimi, rahat bir ev hissi olarak lanse edilen Hygge, bu ülkenin vatandaşlarının adeta DNA’larına işlemiş durumda.

HYGGE NASIL YAPILIR?

Hygge’nin temelinde basit şeylerden keyif almak düşüncesi yatıyor. Bu nedenle yapılması ve deneyimlemesi bir hayli kolay. Bir mum, el ile yapılmış sıcacık bir kahve, mutfağa girip kirlenerek hazırlanan kek ve bir pencerenin kenarında battaniyenin altında kitap okumak. İşte size Hygge. Öte yandan, aile ve dostlarla geçirilen samimi saatler, doğanın bağrında kalmak ve pencereden dışarıyı izlemek de Hygge’nin bir parçası. Başka bir ifadeyle; Hygge için özel bir çabaya ve pahalı tasarımlara hiç gerek yok. Andan keyif alarak yaşamak yeterli.

HYGGE MANİFESTOSU NEDİR?

Merkezi Kopenhag'ta olan Mutluluk Araştırma Enstitüsü'nün (Evet. Böyle bir kurum gerçekten var) CEO'su Meik Wiking, yazdığı kitabında 10 maddelik Hygge Manifestosu belirledi. Söz konusu manifesto aslında Hygge’nin ruhunu da açığa çıkartıyor. Hygge Manifestosu nedir? İşte detaylar:

ATMOSFER İÇİN IŞIKLARI AZALT

Hygge’nin olmazsa olmazlarından biri ortamın atmosferi. Buna göre ortamın yumuşak, soluk ve loş ışıklardan oluşması gerekiyor. Danimarkalılar böylesi bir ortamı yaratabilmek için ortamı mumlarla aydınlatmayı tercih ediyorlar. Hatta istatistiklere göre Danimarka açık ara dünyada en çok mum kullanan ülke. Bu şekilde Hygge ruhu yakalanıyor.

SADECE ŞU AN: TELEFONLAR KAPALI

Telefon kullanırken Hygge ortamı yaratılamıyor. Ayrıca telefon kullanımı anda kalmak için büyük bir engel teşkil ediyor. Bu nedenle Danimarkalılar Hygge anlarında telefonlarını kapatıyor, aile ve arkadaşlarıyla eşsiz bir sohbete dalıyor.

ZARARLARI BİLİNSE DE BİRAZ ŞEKERDEN ZARAR GELMEZ

Danimarkalılar kahve, çikolata ve şekeri çok sık tüketiyorlar. Onların kültürüne göre bu ürünler Hygge'nin için olmazsa olmaz.

 HYGGE EKİP İŞİDİR

Danimarka kültüründe ev sahibi mutfağa kapatılmaz. Eve gelen misafirler, ev sahibine mutfakta eşlik eder. Yemek yapımından bulaşık yıkamaya kadar her iş, iş bölümü ile yapılır.

BOLCA ŞÜKÜR

Hygge için küçük şeylerin değeri büyüktür. Bu nedenle şeylerin boyutuna bakmadan şükredilmesi gerekir. Sahip olunmayanlardan mutsuzluk duymak yerine sahip olunanlarla mutlu olunur.

BU ORTAMA EGO GİREMEZ

Danimarka kültüründe ego ve gösteriş ayıplanan bir davranıştır. Bu nedenle bir arada olunan ortamlarda ego ve gösteriş yoktur. Uyum vardır.

DANİMARKALILARDAN RAHATI YOKTUR

Hygge için içinde bulunulan ortamın ve kişilerin kıyafetlerinin rahat olması gerekiyor. Ne kadar rahat olunursa Hygge o kadar görünür olur.

GERGİNLİĞE HİÇ GEREK YOK: DERTLERİN BİRİ GELİR BİRİ GEÇER

Danimarkalılar dünyanın en ağır hava şartlarına ve en yüksek vergi olanlarına sahiptir. Ancak bunu hiç önemsemezler. Vergileri geleceğe yönelik bir yatırım, hava şartlarını da Hygge için daha sıcak bir ortam olarak görürler.

KALPLER BİR OLSUN

Birliktelik anlayışı ve birlikteliği hissetmek Hygge Manifestosunun en önemli maddesidir. Danimarkalılar birlikteliği hissetmek için bol bol anı anlatırlar. Birlikte müzik dinlerler ve film izlerler. Yalnızken de Hyggelig olunur. Bunun için aileyi ve yakın dostları hissetmek yeterlidir.

HER EV BİR SIĞINAKTIR

Danimarkalıların evleri onların en iyi sığınağıdır. Bu nedenle evlerinin tasarımına ve ışıklandırmasına ekstra hassasiyet gösterirler. Güvende olmak ve güvende hissetmek evde başlar. Bu nedenle evler Danimarka kültüründe ve Hygge’de tartışılmaz bir öneme sahiptir

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal