Milli Ağaçlandırma Günü İçin Herkese Ücretsiz Fidan Verilecek

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, '11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde her bir vatandaşımız, ailesinin her ferdi için belirlenen alanlarda dikmek amacıyla Bakanlığımıza bağlı orman fidanlıklarından bedelsiz fidan temin edebilecek' diye konuştu.

16.10.2020-13:06 - (Son Güncelleme: 16.10.2020-14:32) Milli Ağaçlandırma Günü İçin Herkese Ücretsiz Fidan Verilecek
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 2019'da 'Geleceğe Nefes' sloganıyla başlatılan ağaçlandırma kampanyası çerçevesinde yapılan faaliyetlere ve bu yılki çalışmalarıyla ilgili açıklamada bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığının, iklim farklılığı ile ilgili önemli karar ve iyileştirme sistemlerinin gündemde olduğu bu dönemde, orman varlığının artırılmasının sonraki nesiller için taşıdığı hayati ehemmiyetinin farkında olduğunu belirten Karacabey, Türkiye'nin ağaçlandırma faaliyetleriyle dünyaya emsal ülkeler arasında başta olduğunu ve orman varlığını her gün artırdığını dile getirdi.

Karacabey, Türkiye'de % 29 olan orman varlığının, 2023 yılında ülke yüz ölçümünün % 30'una çıkarılmasının amaçladığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

'Ülkemiz, 2008-2012 yıllarında ülke genelinde gerçekleştirdiği 'Ağaçlandırma Seferberliği' kapsamında elde ettiği büyük ağaçlandırma başarısına bir yenisini daha eklemek üzere geçen yıl 'Geleceğe Nefes' adlı ağaçlandırma projesini hayata geçirdi. Ülkemizde ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak, özellikle son aylarda çıkan orman yangınları neticesinde zarar gören alanların yeniden ağaçlandırılması konusunda vatandaşlarımızın yoğun taleplerine cevap vermek ve toplumda çevre konusunda farkındalığı artırmak maksadıyla uygulanan projeyle yine dünyaya örnek olacak büyük bir ağaçlandırma seferberliği daha gerçekleştirildi.'

2019'DA 193 BİN DEKAR ALAN AĞANLANDIRILDI

Karacabey, 2019'da 11'inci ayın 11'inci günü saat 11.11'de 81 şehirde aynı zamanlı başlatılan ve üç saat devam eden ağaçlandırma projesi çerçevesinde toplam 13 milyon 791 bin 435 fidanın toprakla bir araya getirildiğini anımsatarak, bu fidanların dikildiği yerin 193 bin 256 dekar olduğu bilgisini aktardı.

Konu olan fidanların sedir, karaçam, ladin, sarıçam, huş, ceviz, fıstıkçamı, badem, dut, kuşburnu, lavanta, ahlat, dişbudak benzeri ibreli ve yapraklı çeşitler olduğunu ifade eden Karacabey, meyveli ağaçların dikim lokasyonunun yabani hayvanların faydalanmasına imkan verecek şekilde düzenlendiğini söyledi.

Karacabey, dikilecek fidan çeşitleri seçilmeden önce ağaçlandırma yapılacak yerlerde ön etüt ve projelendirme faaliyetleri yapıldığına işaret ederek, 'Geleceğe Nefes kampanyası kapsamında dikilen fidanların yıllık karbon stoklarına etkisi 7 bin 239 ton karbon olup, karbondioksit eşdeğeri 319 bin 401 tondur. Bunun anlamı, atmosferden yıllık olarak 319 bin 401 ton karbon eşdeğeri karbondioksiti tutarak sera gazı envanterinde emisyonları azaltmaktır' diye konuştu.

YURT GENELİNDE FİDAN DİKİM ETKİNLİKLERİ YAPILACAK

Ağaçlandırma projesi döneminde, kampanyaya her kesimden gelen maddi desteklerle sahalara fiilen fidan dikimi için giden 1,2 milyonun üzerinde kişinin desteğinin, başlangıçta hedeflenenin oldukça ötesine götürdüğünün göstergesi olduğunun altını çizen Karacabey, şu ifadeleri kullandı:

'Geleceğe Nefes projesinin ilk olarak uygulamaya konulduğu 11 Kasım 2019'da Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 11 Kasım 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan edildi. Proje kapsamında bu yıl da COVID-19 salgınına karşı mücadele çalışmalarının faaliyetlerimize imkan tanıdığı ölçüde ülke genelinde fidan dikimi etkinlikleri düzenlenecek. 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde her bir vatandaşımız, belirlenen yerlerde dikmek amacıyla ve ailesinin her ferdi için azami birer adet olmak kaydıyla, ülkemizin dört bir yanına dağılmış Bakanlığımıza bağlı orman fidanlıklarından bedelsiz fidan temin edebilecek.'
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal