MasterChef Yıldızları: Pirohu ve Öksüz Helvası Tarifi

MasterChef büyük bir heyecanla devam ederken yarışmada yapılan her yemeğin tarifi gündeme oturuyor. Son dönemlerde yapılan ve herkesin merak ettiği Öksüz Helvası ve Kıbrıs Pirohu tariflerini sizler için derledik.

03.12.2021-11:34 - (Son Güncelleme: 03.12.2021-17:01) MasterChef Yıldızları: Pirohu ve Öksüz Helvası Tarifi

Acun Medya yapımı Masterchef, TV8’de büyük bir heyecanla devam ediyor. Yapılan her yemek izleyiciler tarafından ilgiyle karşılanıyor ve tarifleri araştırılıyor. Son dönemde yapılan Öksüz Helvası ve Kıbrıs Pirohu tarifi en çok merak edilen lezzetler arasına girdi. İşte o yemeklerin tarifleri…

KIBRIS PİROHU TARİFİ

Pirohu, Piruşki ya da Piruhi Kıbrıs yöresine ait bir yemek. 1 Aralık günü sevilen eski yarışmacılardan biri olan Kıbrıslı Masterchef Tanya, yarışmaya konuk olarak geldi ve yeni yarışmacılardan bir çeşit mantı olan Pirohu yapmalarını istedi. Yarışmanın ardından tarif çok sevildi ve araştırılmaya başladı. İşte Kıbrıs Pirohu tarifi…


Malzemeler

500 gr un

100 ml sıvı yağ

1 yemek kaşığı tuz

1 yumurtanın yarısı

Aldığı kadar su

İç harcı için;

250 gr tuzsuz nor (Lor) peyniri

Kuru nane

Üzeri için;

1 paket hellim

Kuru nane

Yapılışı: Un, tuz, yumurta ve sıvı yağı güzelce karıştırdıktan sonra kulak memesi kıvamını tutturuncaya kadar su eklenir. Kıvamı istenilen gibi olduğunda iyice yoğurulmaya başlanır ve yoğurma bittikten sonra oluşan hamurun üstü kapatılarak yarım saat dinlendirilir.

İç harcını hazırlamak için lor peyniri ezilir ve içine kuru nane eklenir.

Üzerini hazırlamak içinse hellim peyniri rendelenerek yine kuru nane ile birleştirilir. Kaynamaya atmak için tencereye su ve biraz tuz ilave edilir.

Yarım saat dinlendirilen hamur 2 beze halinde kesilir. Tezgah ve oklava unlanarak hamur ince bir şekilde açılır. Hamurunuzun ince olması yemeğin püf noktalarından biri. Açılmış bir hamuru diğerinin üzerine kapatarak bıçakla ya da fincanla harçlı olan kısımlar birbirinden ayrılır. İçinde hava kalmamasına dikkat ederek kenarları yapıştırılır. Çatal yardımıyla da bu yapıştırma işlemi yapılabilir. Mantılar kaynar suya atıldıktan sonra 10 dakika haşlanır ve ardından servis tabağına alınarak üzerine hellimli karışım dökülüp servis edilir.

ÖKSÜZ HELVASI TARİFİ

2 Aralık günü yayınlanan Masterchef bölümünde yapılan tatlı Öksüz Helvası tarifi çok aratılan lezzetler arasına girmişti. Alanya’ya ait bir yöresel lezzet olan Öksüz Helvası yörede bir oyun haline de getirilmiş. Oyundan dolayı helvaya öküz helvası da deniliyor. Pekmezle yapılan helvanın yörede çok sevildiği biliniyor. Peki Öksüz Helvası nasıl yapılır? İşte tarifi…


Malzemeler

2 su bardağı üzüm pekmezi

2 su bardağı su

4 yemek kaşığı tereyağı

3 su bardağı un

Üzeri için;

200 gr tereyağı

Yapılışı: Helvanın yapılacağı tencere içinde üzüm pekmezi ve su kaynatılır. Bu karışımdan bir su bardağı kenara ayrılır. Kalan karışıma yavaş yavaş olacak şekilde un eklenerek devamlı olarak karıştırılır. Karışımdan bir hamur kıvamı elde edilir.

Hamura ayrılan karışımdan azar azar dökülerek pişirilir. Ayrılan su bitene kadar işlem 5-6 kez devam eder. Ayrılan su bittikten sonra 4 yemek kaşığı olarak tereyağından alınır ve hamura eklenip karıştırılır. Bu işlem de yaklaşık 8 kez tekrar eder. Oluşturulan helvanın pişirilme işlemi devam eder. Hamur pişince yuvarlak bir tepsiye alınır ve orta kısmına havuz gibi bir şekil verilir. Kızdırılmış tereyağı helvayı servis etmeden önce dökülür.

Öksüz Helvası Hikayesi: Yörede anlatılan hikayeye göre yoksul bir anne oğul zengin bir ailenin evlerinin yanında yaşarmış. O evden her gün helva kokuları gelirmiş. Çocuğun canı çok çekermiş ama şeker pahalı bir ürünmüş. Annesi de evde bulunan üzüm pekmeziyle bir helva yapmış. Tadı çok güzel olmuş ve oğlu helvanın neden koyu renkte olduğunu sormuş çünkü yandaki evin helvaları bembeyazmış. Annesi de bunun öksüz helvası olduğunu söylemiş ve böylece öksüz helvası yöresel yemekler arasına girmiş.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal