Maske Kullanırken Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Uzun süreli maske kullanmak ciltte olumsuz etkilere neden olmaktadır. Bu etkileri en aza indirmek için yapabileceğiniz bazı uygulamalar vardır. Peki maske kullanırken cilt bakımını nasıl yapabilirsiniz? İşte detaylar...

29.07.2020-16:49 - (Son Güncelleme: 29.07.2020-16:43) Maske Kullanırken Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Koronavirüs enfeksiyonu etkisini Türkiye’de ve tüm dünyada sürdürmeye devam ediyor ve bu durum uzun bir süre daha gündemimizde yer edinecek gibi görünmektedir. Bu süreçte maske kullanımı günlük hayatın bir parçası haline geldi. Bunun sonucu olarak maske kullanımına bağlı çeşitli deri şikâyetlerinde artışlar meydana gelmektedir.

MASKENİN CİLTTEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ NELERDİR?

Uzun süreli maske kullanımı sonrası maskenin temas ettiği yerlerde tahrişe bağlı olarak kızarıklıklar ve hassas deriye sahip kişilerde egzama alevlenmeleri görülebilir. Maske altında kalan alanda sürtünme ve terlemeyle oluşan tahriş, gözeneklerin tıkanması ve deri florasındaki değişikliklere neden olarak, sivilce, gül hastalığı ve yağlı egzama gibi bazı hastalıkları da şiddetlendirebilir.

Yaygın olarak kullandığımız cerrahi maskeler, yıkanıp tekrar kullanılmaması gerekir. Maske yüzdeyken sık sık ellememek ve de çıkardıktan sonra uygun şekilde atmak da önemlidir. Bez maskeler ise, yıkanıp kurutulduktan sonra tekrar kullanılabilir.

CİLT PROBLEMLERİNE KARŞI YAPILABİLECEKLER

Maske kullanımının sebep olduğu cilt problemlerini çeşitli önlemler alarak azaltabilir veya ortadan kaldırabilirsiniz. İlk olarak, maskeyi çıkardıktan sonra yüzümüzü nazik bir temizleyiciyle yıkayıp nemlendirmelisiniz. Benzer şekilde, maske takmadan önce de nazikçe temizleyip, yağsız ve uzun süre nemlendirici etkisi olan bir nemlendirici kullanmak etkili olacaktır. Nemlendiriciyi sürdükten sonra bir süre emilmesi için beklemeniz gerekir. Tahrişlerin önlenmesinde nemlendiriciler faydalı olur. Kızarıklık, kaşıntı, içi su dolu kabarcıklar vb. geliştiyse, mevcut tablonun tedavisi için bir uzmanın yardımına başvurabilirsiniz.

Maske kullanımıyla alevlenme izlediğimiz hastalıklardan biri de, yüzde kızarma ve sivilce benzeri lezyonlarla seyreden gül hastalığıdır. Özellikle sıcak banyo, güneş ışığı gibi cildin ısısını artıran faktörlerle stres, alkol kullanımı, baharatlı gıda tüketimi vb. nedenler alevlenmeleri artırabilir. Uzun süreli maske kullanımında ise, maske altındaki derinin nefes sebebiyle ısınmasıyla hastalık aktivitesinde artış olabilmektedir. Bu tablonun izlendiği hastaların ciltlerini mümkün olduğunca havalandırması ve dışarıda kaldıkları süreyi azaltması faydalı olacaktır. Ara ara maske çıkarılıp, termal sprey veya suyla yüzün serinletilip, ince bir nemlendirici kullanılması gerekir. Tüm bunlara ek olarak, açık alanlarda maske dışında kalan yerlere güneş koruyucu sürülmesi de unutulmamalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal