Marmaris'te durum içler acısı! Meteorolojiden kötü haber geldi!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son açıkladığı rapora da bugün öğleden sonra rüzgarın etkisinin son 3 günün en yüksek seviyesine çıkması öngörülüyor.

24.06.2022-12:17 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-13:08)

Muğla'nın Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisin de yer alan ormanlık arazide  yangın meydana geldi. Çıkan yangına havanın kararması sebebiyle karadan müdahale ediliyor. Yangını söndürme çalışmalarında çok sayıda arazöz, personel ve iş makineleri müdahalede bulunuyor. Yangına müdahale sırasında İçişleri Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı havadan incelemelerde bulundu. 

Şiddetli rüzgar ile büyüyen alevler geniş bir alana yayıldı. Sık ormanlık alanda etkili olan yangına müdahalede bulunak üzere Denizli, Antalya ve İzmir'den çok sayıda takviye ekipler sevk edildi. Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangınlarına ekipler tarafından müdahale yangının 3. günde halen sürüyor. Ciğerimizde yükselen alevler rüzgarın şiddetli etkisiyle Marmaris güzergahına doğru ilerlemekte. Bu sebeple yangının duman ve külleri Marmaris ilçe merkezine ulaşmış vaziyette.

Orman Genel Müdürlüğü, havanın aydınlanması ile birlikte 20 helikopter ve 14 uçaklık hava gücüyle Mamaris'deki yangına müdahalede bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Muğla'nın Marmaris ilçesi Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisi Amazon Koyu'nda akşam saatlerinde çıkan orman yangınına yaklaşık 1600 kişi müdahale ediyor.

Rüzgarın en yüksek seviyesine çıkması öngörülüyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden açıklama geldi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son açıkladığı rapora da bugün öğleden sonra rüzgarın etkisinin son 3 günün en yüksek seviyesine çıkması öngörülüyor. Edinilen son bilgilere göre de Datça-Marmaris karayolu da trafiğe kapatıldığı yönünde.

Rüzgarın en yüksek seviyesine çıkması öngörülüyor

"Orman yangını konusunda cezalar artırılmalıdır"

İçişleri Bakanı, yangın bölgesinde incelemelerde bulunurken demeçler verdi. İçişleri Bakanı, açıklamalarında, "Yangın başladığı anda orman teşkilatımız helikopterle beraber çok kısa sürede müdahale etti. Biliyorsunuz, yangın alanlarını sivil halkın girmesini engelledik. Sahada çok profesyonel bir çalışma oldu. En büyük riskimiz öğleden sonra çıkabilecek rüzgar. Bir bölge var, havadan karadan etrafı çevriliyor. Bir partinin genel başkan yardımcısı, buraya gelip helikopter yok dedi bu yalandır. Allah'tan korkun, kuldan utanın. Bu doğru bir iş değil. Sabaha kadar çalışanlar diyor ki: Biz çalışıyoruz gözümüze uyku girmedi, bu kadar yalandan biz yoruluyoruz siz ne yapıyorsunuz?" ifadelerini kullandı. İçişleri Bakanı, "Orman yangını konusunda cezalar artırılmalıdır. İdam ağza hoş gelmiyor ama başak bir şey var. Bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekir." ifadelerine yer verdi.

"Son sözü söylemek için bugünü izlemek durumundayız"

Yangındaki son durumla ilgili açıklamalarda bulunan Orman Bakanı Kirişci,  "Dün gece sabaha kadar yoğun çalışma sürdürdük. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: Büyük ölçüde sıkıntı giderilmiş durumda. Son sözü söylemek için bugünü izlemek durumundayız." açıklamalarında bulundu.

Şüpheli Marmaris Adliyesine sevk edildi

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, Salı günü başlayan orman yangının başlamasına sebep olduğu belirtilen şüpheli bir kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan zanlı S.A. Jandarmadaki işlemlerinin ardından Marmaris Adliyesine sevk edildi.

"Yangına müdahale, hız kesmeden devam ediyor"

İçişleri Bakanı şahsi sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Yaptığı paylaşımda, "Gün döndü, Sabahın ilk saatleri... Helikopter ve uçak pilotlarımız; Yangınla mücadelemizin gökyüzündeki kahramanları... Yangına müdahale, hız kesmeden devam ediyor" ifadelerine yer verdi.


Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporu

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporunu yayınladı. Yayınlanan rapora göre bugün Güney Ege'de rüzgarın batı ve kuzeyden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporunda Marmaris'te bugün en düşük hava sıcaklığı 24 derece, en yüksek hava sıcaklığı ise 34 derece olacağı belirtilirken nem oranı ise en düşük yüzde 31, en yüksek yüzde 73 olarak öngörülüyor.

"Ekibimiz yangına müdahale için Marmaris'e doğru yola çıktı"

Marmaris'te halen süren orman yangınına karşı mücadelede bir destekte başkentten geldi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada "14 araç ve 32 mesai arkadaşımızdan oluşan ekibimiz yangına müdahale için Marmaris'e doğru yola çıktı. Ekiplerimiz sahada, bizler de dualarımızla yanındayız" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesinde devam eden orman yangınına ilişkin havadan incelemelerde bulundu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı doğrultusunda Türkiye’deki orman yangınlarının şiddetlenmesinin önlenmesi ve söndürülmesine yardım amacıyla yola çıkan BE-200 CS amfibi uçağı 11 kişilik ekiple Muğla’nın Dalaman Havalimanı'na akşam saatlerinde iniş yaptı.

"Vakfımıza 200 bin TL aktardık"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yangın ile mücadele konusunda bakanlığın yapmış olduğu yardımlar hakkında açıklamada bulundu. Yanık, "Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 200 bin TL aktardık" ifadelerine yer verdi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Muğla Marmaris’te devam eden orman yangınına ilişkin çalışmalarımız devam ediyor. 34 uzman personelimiz afetten etkilenen 131 kişiye psikososyal destek verdi. Yangınla mücadele eden ekiplerin anlık ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için hazır giyim malzemelerinin dağıtımına AFAD iş birliğinde başladık. Süreci yakından takip ederek vatandaşlarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz" açıklamalarında bulundu.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal