Mahkeme Kabul Etti! Evden Çalışan Kişilerin Yataktan Bilgisayar Başına Giderken Düşerek Yaralanması ′İş Kazası′ Sayıldı

Almanya’da bir mahkeme, evden çalışan bir kişinin işe ilk gidiş saatlerinde yere düşüp yaralanmasının iş kazası olduğuna karar kıldı.

10.12.2021-13:35 - (Son Güncelleme: 10.12.2021-13:35) Mahkeme Kabul Etti! Evden Çalışan Kişilerin Yataktan Bilgisayar Başına Giderken Düşerek Yaralanması ′İş Kazası′ Sayıldı

Evden çalışan bir kişinin, mesaiye başlamak için yatağından kalkıp bilgisayar başına giderken düşüp yaralanmasının işe gidiş sayılacağından evde yaşanan kazanın da iş kazası olduğuna hükmetti. 

Almanya’da evde çalışan kişinin, yatak odasının altında bulunan çalışma masasına gitmek istediği belirtilen mahkeme kararında, ‘işe gidip gelme’ sayılırken, bu esnada yere düşüp belini kırmasının da iş kazası olduğuna karar kıldı. 

İŞE İLK GİDİŞTE YARALANMALAR İŞ KAZASI SAYILACAK

Alman mahkemesi, işe gidiş zamanında gerçekleşmiş olmasından dolayı yaşanan kazanın iş kazası sayıldığını ifade ederek, evden çalışan kişinin sabah kahvaltısını yapmak için mutfağa uğraması ve kazanın o sırada gerçekleşmesini ‘iş kazası’ olarak kabul edilmeyeceğini dile getirdi.

İŞ KAZASI OLARAK SAYILMAMIŞTI

Öte yandan işveren taraf, işe gidiş zamanında gerçekleşmiş olmasından dolayı yaşanan iş kazasından dolayı ortaya çıkan masraflarını karşılamayı reddetmiş ve önceki iki mahkeme yaşanan olayın iş kazası olarak tanımlanamayacağı kararı vermişti.

Federal sosyal mahkeme tarafından alınan 'yataktan masa başına yapılan ilk sabah yolculuğunun, sigorta kapsamındaki bir çalışma rotası sayılacağı' konusunun emsal karar niteliğinde olduğu belirtildi.

SİGORTA TEMİNATI SAĞLANACAK

Mahkemede alınan karar metninde şu ifadeler yer aldı; ‘Davacı, sabah ev ofisine giderken yolda düşerek iş kazası geçirdi. Sigorta kapsamındaki olayın, sigortalının evinde veya başka bir yerde gerçekleşmesi halinde, faaliyetin şirket binasında gerçekleştirilmesiyle aynı kapsamda sigorta teminatı sağlanır.’

Bununla birlikte kararda konuya ilişkin geçerli olacağı hükmün 'işveren tarafından çalışanların özel alanlarında kalıcı olarak kurulan bilgisayarlı iş alanları' olarak tanımlanan 'teleçalışma pozisyonları' için geçerli olacağı ifade edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal