Lipaz nedir, değeri kaç olmalıdır? Lipaz (LPZ) düşüklük ve yükseklik belirtileri

Lipaz pankreasın ürettiği bir enzimdir. Pankreasın ana görevlerinden bir tanesi de lipaz (LPZ) gibi sindirim enzimlerini de üretir. Sindirim esnasında yağları, yağ asitlerine dönüştüren lipaz enzimin belir bir değerde olması gerekiyor. Peki, lipaz enziminin normal değeri kaç olmalıdır? Lipaz düşüklüğü hangi hastalıklara neden olur? İşte, Lipaz (LPZ) düşüklük ile yükseklik belirtileri ve neden olduğu hastalıklar.

24.06.2022-05:05 - (Son Güncelleme: 24.06.2022-09:39)

Gün içinde birçok besin alınır ve besinlerden alınan yağlar, vücutta kullanılabilmesi için yapı taşlarına kadar parçalanır. Vücutta bu işlemi gerçekleştiren enzim ise lipaz enzimidir. Trikliserid ise vücuda lipaz enzimiyle birlikte alınır. Sindirim kanalı içinde yer alan yağlar yağ asitine dönüştükten sonra emilir hale getirilir.

Lipaz nedir?

Enzimler ise pankreasın ürettiği ve mile ile omurga arasında yer alırlar. Lipaz enzimleri bağırsak boyunca hareket ederek vücuda alınan yağların parçalanmasına yardımcı olur. Lipaz, bu sayede yağların doğru olarak ayrışmasına büyük oranda katkı sağlar.

Sağlıklı bir insanda lipaz testi değerleri ise belirli bir aralığı arasında olması gerekir. 10-140 U/L aralığının normal olarak belirlendiği lipaz değerinin bu değerlerin altına düşmesi veya üzerine çıkması durumunda nazı hastalıkların habercisi olarak değerlendirilir.

Lipaz nedir, değeri kaç olmalıdır

Lipaz enzimi ise sindirimin yapıldığı sırada yağları parçalar ve yağ asitlerine dönüşmesini sağlar. Vücut bu parçalanan yağ asitlerini ise enerji sağlamak için kullanır. Lipaz değerinin düşük olması pankreas organının yeterli derecede lipaz üretmediği anlamını taşır. Maryland Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada kistik fibrozis hastaları, çölyak hastaları ve Crohn hastaları her an lipaz düşüklüğü durumunu yaşayabilirler.

Lipaz değeri neden düşer?

Lipaz değerinin düşüklüğü genel olarak genetik durumla bağdaştırılır. Lipaz enzimlerinde düşüklük yaşayan kişilerde tansiyon sorunları ortaya çıkar. Aynı zamanda lipaz düşüklüğü kan basıncının yükselmesine yani tansiyonun normal seyrinden fazla olmasına neden olur.

Lipaz (LPZ) düşüklük ile yükseklik belirtileri ve neden olduğu hastalıklar

Lipaz değerinin düşük olması diyabetik hastalara da neden olmaktadır. Lipaz enziminin normalinden düşük derecede olması şeker hastalığının en önemli belirtileri arasındadır. Bilindiği üzere, insülin hormonu kan şeker düzeyini kontrol altına alan bir hormondur. İnsülinin vücutta aktiviteleri ise sindirilen yağın miktarına bağlıdır. Sindirimi yapılmayan yağ, yüksek miktarda olması halinde kan şekerini düzenle ve böyle bir durumda insülin kapasitesi de düşer. Düşük lipaz değeri aynı zamanda sindirilmemiş yağ miktarlarında artışa neden olur ve insülin etkisini kısıtlayarak diyabete yol açar.

Lipaz enzimi yağ metabolizmasında önemli rolü vardır ve düşük lipaz kolesterol ve trigliserid düzeyini yükseltebilir. Lipaz seviyesi ne kadar düşük ise kaslar da yağları absorbe etmede epeyce zorlanır. Bu nedenle vücutta yağ depolanır ve kolestrol yükselmeye başlar.

Lipoz düşüklüğünün belirtileri nedir?

Aşırı kilo alma, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde lipaz düşüklüğünden meydana gelebilir. Yağın parçalanma sürecindeki bozulma, sindirilmemiş yağların vücutta birikerek kilo almasına yol açar. Lipoz enziminin düşüklüğünün diğer belirtileri ise şöyle sıralanabilir;

- İshal ya da kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıkları,

- İstemsiz idrar çıkma,

- Eklem ve karın ağrıları,

- Safra kesesinde ağrı ve mesanede şişme,

- Akne ve rosacea şeklinde adlandırılan cilt sorunları,

- Laktoz intoleransı

- Uyluk ve kalçalarda yağ birikintileri.

Lipaz değeri düşük olarak çıkması halinde ilaçla tedavi edilmeler mümkündür. Bu süreçte, yağlı gıdalardan, kafeinli ve alkollü içeceklerden de uzak durmak gerekir.

Ananas ve papaya gibi lipaz oranı yüksek olan meyvelerin ve sebzelerin tüketilmesi lipas seviyesini yeterli miktarda artırır.

Lipaz değerinin düşmemesi için dikkat edilmesi gereken bir düğer hususta yüksek ısı kullanarak yemeklerin pişirilmemesi gerekiyor. Bunun yanı sıra beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve düzenli olarak yapılan spor ile egzersizler,düşük olan lipaz değerini yükseltmeye oldukça faydalıdır.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal