Lavrov: Geriye Kalan Tek Şey, Libya'da Tarafları Masaya Oturma ve Anlaşmaya Başlamaya İkna Etmek

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Türkiye ve Rusya, Libya’daki çatışmaları sona erdirmek için çabalıyor. Biz bu çabaları destekliyoruz.” diye konuştu.

16.06.2020-17:42 - (Son Güncelleme: 16.06.2020-17:37) Lavrov: Geriye Kalan Tek Şey, Libya'da Tarafları Masaya Oturma ve Anlaşmaya Başlamaya İkna Etmek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Moskova’da bakanlıkta görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında söz alan Lavrov, ABD’nin İran nükleer anlaşmasının katılımcılarının İran’a olan yükümlülüklerini yerine getirmelerini önlemeye ve İran’ı cezalandırmaya çalıştığını dile getirdi.

Bakan Lavrov, bu girişimin uluslararası hukuk kuralları bakımından uygun bulunmadığının altını çizdi.

"ÜÇLÜ LİDERLER ZİRVESİ YAPILMASI KONUSUNDA ANLAŞTIK"

Suriye’ye ilişkin Astana formatında Tahran’da üçlü liderler zirvesi gerçekleştirilmesiyle ilgili anlaştıklarını kaydeden Bakan Lavrov, henüz bu hususta Covid-19 dolayısıyla tarih belirlenmediğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yüz yüze yapılacak liderler zirvesine kadar video konferans yöntemiyle zirve yapılmasını desteklediklerini kaydederek, bu konuda hızlı biçimde tarih hususunda uzlaşacaklarını ve bunu açıklayacaklarını dile getirdi.

Lavrov, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in anayasa hazırlık komitesini toplamasından önce bu zirvenin gerçekleşebileceğini kaydetti.

"GERİYE KALAN TEK ŞEY, ANLAŞMAYA BAŞLAMAYA İKNA ETMEK"

Libya’da yaşanan savaşın bütün taraflarıyla görüşülmesi gerektiğini dile getiren Bakan Lavrov, masada yapay ön şartlar bulunmadan müzakerelerin gerçekleştirilmesi ve anlaşma sağlanması gerektiğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Libya’ya ilişkin sonuçsuz birçok anlaşmaya varıldığını ve konferans düzenlendiğinden söz ederek, Berlin Konferansı’na katılanların bu deneyimi göz önüne alacağını beklediğini kaydetti.

Lavrov, "Geriye kalan tek şey, Libya'da tarafları masaya oturma ve anlaşmaya başlamaya ikna etmek. Biz, Türk ortaklarımızla temas halinde bununla meşgulüz." diye konuştu.

ZARİF: "ÜÇ ÜLKENİN LİDERİ, SANAL ORTAMDA ZİRVE GERÇEKLEŞTİRECEK"

İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Türkiye, İran ve Rusya’nın Astana formatında online liderler zirvesi gerçekleştireceğini kaydederek, bunun ağustosa dek yapılabileceğini ifade etti. Zarif, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Şartlar netleşir netleşmez zirve tarihi açıklanacak. Astana zirvesini öncelikli olarak sanal ortamda gerçekleştireceğiz ardından yüz yüze yapacağız. Bugün Lavrov’dan Astana formatında çevrim içi görüşme konusunda onay aldım. Dün de aynı şekilde Türk Dışişleri Bakanından (Mevlüt Çavuşoğlu) onay aldım. Bu yüzden üç ülkenin lideri, sanal ortamda zirve gerçekleştirecek."

Bakan Zarif, Libya’ya ilişkin ise "Türkiye ve Rusya, Libya’daki çatışmaları sona erdirmek için çabalıyor. Biz bu çabaları destekliyoruz. Libya’daki meşru yönetimin bu suretle Libya halkına huzur getireceğini umuyoruz" diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal